Fashion Revolution Day 24th April 2016
Δημοσιεύθηκε: 22 Απρίλιου 2016

Τα ρούχα πάντα λέγανε μια ιστορία για αυτόν που τα φοράει.

Τώρα, μπορούν να πουν μια ακόμα καλύτερη ιστορία.

Στις 24 Απριλίου του 2013, 1133 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το εργοστάσιο του συγκροτήματος Rana Plaza κατέρρευσε στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. Περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αυτό το τραγικό ατύχημα θύμισε στον κόσμο ότι άνθρωποι σε άλλα σημεία του κόσμου καθημερινά υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας στην μόδα. Έτσι, τρεις μήνες αργότερα, ξεκίνησε το κίνημα του Fashion Revolution Day, με την συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, επιχειρηματιών και κυβερνητικών από όλο τον κόσμο, με σκοπό την μεταρρύθμιση της αλυσίδας παραγωγής της μόδας.

Στις 24 Απριλίου 2014, στην πρώτη επέτειο της καταστροφής στο Rana Plaza, ξεκίνησε μια επανάσταση παγκοσμίως με ένα κύριο event με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσου περισσότερου κόσμου ήταν δυνατό. Ρωτήθηκε μια απλή ερώτηση: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου? Ζητήθηκε από κάθε άτομο που συμμετείχε στην Fashion Revolution Day να συνεισφέρει, φορώντας ένα ρούχο από μέσα προς τα έξω, και μετά να το φωτογραφίσει και να το μοιραστεί στα social media με hashtag #insideout. Το αντίκτυπο αυτής της εκστρατείας ήταν συντριπτικό, με συμμετοχή 62 χωρών, προσέγγιση ανθρώπων μέσω PR που ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια, 6.6 εκατομμύρια χτυπήματα στο google και το #insideout να γίνεται #1 trending topic παγκοσμίως στο twitter.

Η πρωτοπόρος του Upcyling, Orsola de Castro δηλώνει «Με μια απλή χειρονομία #insideout θέλουμε να ρωτήσετε «Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σας;» Αυτή η ενέργεια θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φανταστούν την «κλωστή» από ένα ρούχο που συνδέει μαζί με τον μηχανουργό που το έραψε μέχρι και τον αγρότη που καλλιέργησε το βαμβάκι από όπου φτιάχτηκε.

Για το 2017, υλοποιώντας το πλάνο για ένα καλύτερο κόσμο της μόδας, η ομ΄δα της Κύπρου διοργανώνει παράλληλες δράσεις σε ολόκληρη την Κύπρο και καλεί τον καθένα να  βάλει τον εαυτό του στο στόχαστρο και να ρωτήσει: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου? who made my clothes? Να ρίξει περισσότερο φως στο τι γίνεται πίσω από τα λαμπερά φώτα της μόδας και να δεί από μέσα όλη την διαδικασία παραγωγής έως το τελικό προϊόν, που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που έχει η μόδα, η προσπάθεια επικεντρώνετε στην  έμπνευση της αλλαγής. Στόχος είναι λοιπόν, από κάθε άτομο που συμμετέχει στην Fashion Revolution Day, να βοηθήσει, βάζοντας τα ρούχα του ανάποδα, και ανεβάζοντας φωτογραφίες σε social media, ρωτώντας “Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;” Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε Να γίνετε πρέσβεις του Fashion Revolution διαδίδοντας το κίνημα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πάρτε μέρος στην επανάσταση χρησιμοποιώντας τα hashtags: #whomademyclothes #FashRevGR #FashRev

Με αυτό τον τρόπο, όλοι, όπου και να είναι, όποιοι και να είναι και ότι και να φοράνε- μπορούν να δείξουν την υποστήριξή τους προς την ύπαρξη διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας και τις διασυνδέσεις μας με αυτήν.

Η Ημέρα της Επανάστασης της Μόδας υπόσχεται να γίνει μια από τις αληθινά παγκόσμιες εκστρατείες που έχουν αναδυθεί σε αυτόν τον αιώνα» λέει ο Baroness Young of Hornsey που έστησε την ομάδα All-Party Parliamentary Group που ασχολείται με θέματα Ηθικής και Αειφορίας στην μόδα.

Η δική σας υποστήριξη είναι πολύτιμη και μπορεί να ξεκινήσει κάνοντας LIKE και FOLLOW στα social media. Έτσι θα μείνετε ενήμεροι για τις διάφορες δραστηριότητες στην Κύπρο. Βοηθήστε και εσείς να γίνει η Ημέρα Επανάστασης της Μόδας μια παγκόσμια προσθήκη στο ημερολόγιο για να γιορτάσουμε την μόδα σε μια δύναμη που ενισχύει το καλό.

https://www.facebook.com/FashionRevolutionCyprus/?fref=ts&ref=br_tf

http://fashionrevolution.org/country/cyprus/

Η Συντονίστρια για την Κυπριακή ομάδα είναι η Ευγενία Ηροδότου Αλεξάνδρου –  Ιδρυτής και Δημιουργός του καταστήματος ECOHOME και η ομάδα αποτελείτε  από τα ακόλουθα άτομα: ‘Ελενα Παρούτη – Αρχιτέκτονας, Στέφανη Μηνά Χιώτη - Strategic Management Professional, Κώστας Μάνζαλος  – Διευθυντής στο School of Architecture, Fine and Applied Arts, University of Frederick, Μαρίνα Νικολαϊδου – Σχεδιάστρια Ρούχων, Ιωάννα Χριστοδούλου – Δημοσιογράφος και Σόφη  Γιαννούρη - Digital Marketing Professional.