Χρυσό μετάλλιο στο κρασί ‘Ευάμπελος Γη’ Μαραθεύτικο
Δημοσιεύθηκε: 24 Μαΐου 2016

Στον 9ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου που πραγματοποιήθηκε 10-13 Μαΐου 2016 συμμετείχαν συνολικά 29 Κυπριακά Οινοποιεία με 132 δείγματα. Ο  διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε κάτω υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (ΟΙV) και του Υπουργείου  Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Η επταμελής κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε χρυσό μετάλλιο  στο κρασί ‘Ευάμπελος Γή’  Μαραθεύτικο της ΛΟΕΛ (ερυθρός ξηρός τοπικός οίνος Πάφου) και επιπλέον του απένειμε ‘ειδική διάκριση’ στην κατηγορία Μαραθεύτικο για την εσοδεία του 2014.

Το 2013 το ίδιο κρασί είχε βραβευτεί ξανά με αργυρό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ‘Sommelier Challenge’ στην Καλιφόρνια της Αμερικής.

Το κρασί οινοποιείται από την κυπριακή αρχαία ποικιλία σταφυλιών ‘Μαραθεύτικο’ και μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες ερυθρές ποικιλίες παγκοσμίως λόγο της μοναδικότητας του. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι 13% με χαρακτηριστικά του το εντυπωσιακό βαθύ βυσσινί χρώμα και πλούσιο άρωμα από ώριμα φρούτα του δάσους.

Είναι κρασί που έχει απαλή και ευχάριστη γεύση, σερβίρεται ιδανικά στους 15°-16° C και αναδεικνύει σημαντικά τα αρώματα του όταν ανοιχθεί για 30 λεπτά. Η γκάμα των κρασιών Ευάμπελος Γή συμπεριλαμβάνει επίσης το ‘Ξινιστέρι’  (λευκή Κυπριακή ποικιλία σταφυλιών) καθώς επίσης και την ‘Λευκάδα’ (ροζέ Κυπριακή ποικιλία Λευκάδα), από αμπελώνες της Πάφου.

Παράγεται και εμφιαλώνεται από την ΛΟΕΛ και αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας είναι η εταιρία LaikoCosmos Trading Ltd.