Πασχαλινά Εδέσματα και Θερμίδες!
Απο Γιάννης Κερίμης
Δημοσιεύθηκε: 19 Απρίλιου 2016

Ενώ η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού και μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλικερίδια), ευθύς μετά την Ανάσταση, επαναφέρεται στη διατροφή η λήψη ζωικών προϊόντων. Ενώ η νηστεία είναι πολύ χαμηλή σε πρωτείνες, το πασχαλινό τραπέζι είναι συνήθως πολύ πλούσιο σε πρωτείνες ζωικής προέλευσης (οβελίας, εντόσθια, αβγά) που μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσπεψία όταν εισαχθούν ξαφνικά στη διατροφή. Η μετάβαση από τη νηστεία στη λήψη ζωικών προϊόντων θα πρέπει να γίνει σταδιακά για να μειώθεί το σόκ που μπορεί να πάθει ο οργανισμός.

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα η κατανάλωση των παραδοσιακών εδεσμάτων που σχετίζονται με αυτή τη γιορτή θα πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί συνήθως τα πασχαλινά εδέσματα είναι πλούσια σε χοληστερόλη, λίπος και θερμίδες.

Οβελίας: Τα 100 γραμμάρια αρνιού  περιέχουν περίπου 250-300 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Εάν έχετε την επιλογή να διαλέξετε μεταξύ αρνί και κατσίκι, επιλέξτε το κατσίκι  γιατί περιέχει λιγότερες θερμίδες και φυσικά μικρότερο ποσοστό λίπους.

Μαγειρίτσα: Καλό θα είναι να μην ξεφύγετε στην κατανάλωσή της, καθώς μια μερίδα μαγειρίτσα (300γρ) προσφέρει περίπου 600 θερμίδες και μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης.

Τσουρέκι: Μια μέτρια φέτα τσουρέκι προσφέρει περίπου 90-100 θερμίδες και είναι μια καλή λύση για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε.

Αυγό: Το αβγό έχει μόλις 80 θερμίδες και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό.

Φλαούνα: Τα 90 γρ. φλαούνα δίνουν περίπου 458 θερμίδες καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα αυγών και τυριών. Εκτός από ένα έδεσμα που είναι αυξημένο σε θερμίδες, είναι ιδιαίτερα αυξημένο και σε χοληστερόλη!

Γιάννης Κερίμης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (USA)

www.ikerimis.com,  25339700