Οι πολυκυστικές είναι στην ΜΟΔΑ!!
Απο Ραφαέλλα Τζιαπούρα
Δημοσιεύθηκε: 24 Φεβρουαρίου 2016

Είναι αλήθεια αγαπημένη μου! Όποια κυπραία και να ρωτήσεις θα σου πει ΄΄ Ναι έχω τζιαί εγώ πολυκυστικές ΄΄. Θα ήθελα όμως σήμερα αγαπημένη μου να καταλάβεις ότι είναι διαφορετικό το να έχεις κυστούλες στις ωοθήκες σου και διαφορετικό το να έχεις το σύνδρομο των πολυκυστικών. Για να μπορεί κάποιος να διαγνωσθεί με το σύνδρομο πρέπει να πληρεί 2 από τα 3 κριτήρια του Ρόττερνταμ. Ας τα πάρουμε ένα ένα με την σειρά για να μεν μου συγχυστείς!

Μάμμα μου, έχω κύστες!!!!

Ο/Η γυναικολόγος σου όταν σου βάλει το παγωμένο το τζελλούδι πάνω στην κοιλιά σου και πιάσει το υπερηχογράφημα και ξεκινήσει να σε πιέζει (άσχετο αν εκατουρήθηκες γιατί δεν δικαιούσαι να πάεις τουαλέτα) θα διακρίνει στην τηλεόραση εάν έχεις κύστες. Οι ωοθήκες σου θα είναι λίγο μεγαλύτερες από το κανονικό και στην περίμετρο θα έχουν μικρά ή μεγαλα (2-9 mm) ωάρια συνήθως πάνω από δώδεκα. Ναι καλά διάβασες ωάρια, στην πραγματικότητα οι μαύρες ‘κύστες’ που βλέπεις κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος είναι στην ουσία ανώριμα ωάρια και όχι πραγματικές κύστες στις ωοθήκες!

Τρίχες, σπυράκια και κυτταρίτιδα! Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας!!

Λόγω της ενδοκρινολογικής φύσης του συνδρόμου των πολυκυστικών υπάρχει μια διαταραχή στην λειτουργία των ωοθήκων αλλά και σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών όπως τα ανδρογόνα. Οπότε υπάρχει μια περιττή παραγωγή ανδρογόνων π.χ τεστοστερόνη που αλλάζουν τον μηχανισμό του κύκλου μιας γυναίκας. Με την παρουσία της τεστοστερόνης αρχίζουν τα προβλήματα! Ένα από τα κλασσικά συμπτώματα είναι το λαδωμένο πρόσωπο που οδηγεί στην ακμή, πρόβλημα πολλών κοριτσιών που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με κάθε είδος κρέμας, σαπουνιού, λοσιόν και καθαρισμού (τράβα πόνο για ομορφιά). Άλλο συχνό πρόβλημα είναι η υπερβολική τριχοφυία ειδικά στο πρόσωπο (αρχίζεις και αποκτάς γένια σαν τον παπά σου!!) που αντιμετωπίζεται με λέιζερ, φωτόλυση και ριζικές.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω την παχυσαρκία, εφόσων οι γυναίκες που έχουν περιττά ανδρογόνα έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Μα δηλαδή ως τζιαί με το νερό να βάλλουμε κιλά!!

Έχει 2 μήνες να δω περίοδο, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!

Το τελευταίο κριτήριο είναι η απουσία της περιόδου. Στις κοπέλες μπορεί να μην ακούγεται και τόσο κακό ειδικά το καλοκαίρι που θέλεις να πάεις και την θαλασσούα σου να μαυρίσεις κι’όλας! Άλλες ανησυχούν για πιθανή εγκυμοσύνη (ηθικό δίδαγμα: να θυμάσαι πάντα να χρησιμοποιάς προστασία!) και εκεί αρχίζουν τα δράματα. Ηρέμησε αγαπημένη μου! Οι κοπέλες με το σύνδρομο λόγω των περιττών ανδρογόνων, ο κύκλος των περιόδων τους είναι διαταραγμένος. Λόγω των περιττών ανδρογόνων, περισσότερα ωάρια επιλέγονται για να ωριμάσουν και έτσι η επιλογή του κυρίως ωαρίου (υπό κανονικές συνθήκες 1-2 ωάρια από τα πολλά επιλέγονται για το τελικό στάδιο ωρίμανσης που οδηγεί και στην απελευθέρωση τους στις σάλπιγγες και έτσι συνεχίζει ο κύκλος- με σεξουαλική επαφή έχουμε εγκυμοσύνη ενώ χωρίς έχουμε περίοδο) διακόπτεται και για αυτό στο υπερηχογράφημα υπάρχουν πολλές ‘κυστούλες’, λόγω του αυξημένου αριθμού επιλεγμένων ωαρίων.