Η έγκυος γυναίκα Transformer!
Απο Ραφαέλλα Τζιαπούρα
Δημοσιεύθηκε: 17 Απρίλιου 2016

Όχι αγαπημένοι μου, μη φανταστείτε μία έγκυο να μεταμορφώνεται σε διπλοκάμπινο! Απλά η κάθε έγκυος γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της βιώνει κάποιες αξιοσημείωτες σωματικές (και ψυχολογικές!) αλλαγές.

Καρδιά μου καημένηηηηη . .

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι μητέρες έχουν μεγαλύτερη καρδιά από τους πατέρες (αστειάκι!!) . Αλλά είναι αλήθεια, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  η καρδιά μιας μητέρας για να μπορέσει να υποστηρίξει την αυξημένη παραγωγή αίματος αυξάνεται σε όγκο και λόγο της μεταφοράς του διαφράγματος αναγκάζεται να μεταφερθεί λίγο πιο πάνω και αριστερά. Η καρδιά χτυπά κατά 30-40% πιο γρήγορα και η πίεση μειώνεται (για να σου την ψηλώσει μετά που θα μεγαλώσει!).

p.s κατά την διάρκεια του 2ου μισού της εγκυμοσύνης η έγκυος γυναίκα πρέπει να αποφεύγει να ξαπλώνει εντελώς  ανάσκελα διότι η πίεση που ασκεί η μήτρα στην κύρια κοίλη φλέβα που πηγαίνει προς την καρδία είναι τόσο μεγάλη που διακόπτεται η ροή αίματος και πέφτει απότομα η πίεση και υπάρχουν τάσεις για λιποθυμία.

Βαθιέεεες αναπνοέες

Δεν φτάνει που η καημένη η έγκυος γυναίκα κουβαλά 9 μήνες το μικρό της, έχει και τον σύζυγο της να μουρμουρά ότι ροχαλίζει! Είναι λογικό όμως διότι ρέει περισσότερο αίμα στα αγγεία της μύτης και έτσι υπάρχει λίγο φούσκωμα που δικαιολογεί το ροχαλητό. Μία από τις πιό εκπληκτικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη είναι το ότι τα πλευρά της γυναίκας ανοίγουν (ελάχιστα μην φανταστείτε σκηνές από το Alien) για να υπάρχει περισσότερος χώρος για την τοποθέτηση του διαφράγματος, στομαχιού και εντέρων, ολόκληρη μετακόμιση δηλαδή!

Πόσα κιλά έχω βάλει????? Διαιτολόγοι βοήθεια!!

Κακά τα ψέματα όλες οι γυναίκες βάζουν κιλά λόγω της εγκυμοσύνης τους. Στο πρώτο τρίμηνο βάζουν 0,35kg ανά εβδομάδα, το δεύτερο τρίμηνο 0,45kg ανά εβδομάδα και το τρίτο 0,35kg ανά εβδομάδα. Οπότε μερικά κιλάκια τους τα δικαιολογούμε, τα υπόλοιπα παραπανίσια οφείλονται κυρίως στην μάσα και στον μύθο που όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να τρως για δύο!

Όλα μεγαλώνουν

Η μήτρα μιας  γυναίκας από το μέγεθος ενός ροδάκινου φτάνει στο μέγεθος ενός καρπουζιού (με χαλλούμι!) δηλαδή 500 φορές πιο μεγάλη από το αρχικό της μέγεθος. Μην φοβηθείτε αν μια έγκυος μεταμορφωθεί σε μεγαλοπόδαρο, λόγο κατακράτησης υγρών τα πόδια της φουσκώνουν τόσο που μπορεί να μεγαλώσει το πόδι της κατά ένα νούμερο.