Οδηγό Επιβίωσης από τις Ανασφάλειες Μετά τα 35, Μόνο για Ανύπαντρες Γυναίκες
Απο Θεόφιλος Κουτρουμάνης
Δημοσιεύθηκε: 16 August 2015

Στην αρχή σκέφτηκα να γράψω έναν οδηγό επιβίωσης από τις μονόφθαλμες τσιπούρες-βρικόλακες που ευδοκιμούν το καλοκαίρι. Μετά σκέφτηκα τα κουνούπια- καμικάζι που έλκονται από τα γαλλικά αρώματα. Κάποιος μου μίλησε για τους δεκάποδους αστερίες, τα χελωνονιντζάκια και τις φώκιες- greek καμάκια. Όμως η επικοινωνία που είχα με κάποιους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες με οδήγησε στο να γράψω κάτι διαφορετικό, κάτι πιο σοβαρό, κάτι που δεν έχω ιδέα πώς θα το γράψω.

Μιλάω για τον απόλυτο...

Οδηγό Επιβίωσης από τις Ανασφάλειες Μετά τα 35, Μόνο για Ανύπαντρες Γυναίκες. 

ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑ 

Εγώ πότε θα γίνω επιτέλους μητέρα; Μια κραυγή απελπισίας που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, ειδικά στις μικρές κοινωνίες που στενάζουν από τα «πρέπει» και τα «κοίτα τη Μαιρούλα τι ευτυχισμένη που είναι με τα 4 παιδιά της που τρέχουν πάνω κάτω και εκείνη τα κυνηγάει στους 40 βαθμούς, την ώρα που ο άντρας της χτυπάει το τάβλι από τα νεύρα του». Το άγχος και ο πανικός μπροστά στον κίνδυνο του γεροντοκορισμού είναι διάχυτος. Και μέσα σε αυτόν τον πανικό η λάθος επιλογή συζύγου είναι η πλέον πιθανή. Όπως και το διαζύγιο. 

Συμβουλή: κοίταξε γύρω σου και ψάξε πρώτα για άντρα και μετά για σύζυγο. 

ΣΟΒΑΡΟΦAΝΕΙΑ 

Μεγάλωσες βλέπεις και πρέπει να δείχνεις σοβαρή. Γιατί όπως ξέρουμε, εμείς οι άντρες το πρώτο πράγμα που προσέχουμε στη γυναίκα είναι η σοβαρότητά της. Και να οι κριτικές για το παρδαλό φορεματάκι της Μαρίας, να τα στραβομουτσουνιάσματα γιατί η Λουκία ήπιε λίγο παραπάνω και χορεύει σαν τρελή, να τα ξινισμένα μούτρα που η Αννούλα φλερτάρει ασύστολα με όποιον της κάνει κλικ. Και εσύ, καθισμένη σταυροπόδι κουτσομπολεύεις σε μια προσπάθεια να δείξεις ότι έχεις ξεπεράσει την ασόβαρη παιδικότητά σου και τώρα είσαι έτοιμη για γάμο. 

Συμβουλή: στρέψε τον δείκτη σου σε ό,τι σου αρέσει και όχι σε ό,τι ζηλεύεις επειδή αρέσει ακόμα σε άλλες. 

ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜOΣ 

Πρόγραμμα εβδομάδας: 4 φορές γυμναστήριο, 1 φορά στον ψυχολόγο, 4-5 φορές παρηγοριά στις φίλες μου και πάλι από την αρχή. Πονάει αλλά μου αρέσει. Και θα συνεχίσει να σου αρέσει όσο αυτό-τιμωρείς τον εαυτό σου γιατί δεν έχεις καταφέρει ακόμα να κυνηγάς τα παιδιά σου στον καύσωνα. Το να μαστιγώνεις την κατά φαντασία καθυστέρησή σου στις κοινωνικές προσταγές δείχνει απλώς το πόσο αδύναμη είσαι και όχι το πόσο αντέχεις τον πόνο και την αυτοκριτική. 

Συμβουλή: άλλαξε πρόγραμμα και κάντο έτσι ώστε να χαμογελάς περισσότερο. Μας αρέσουν οι γυναίκες που χαμογελάνε. Μια τέτοια θέλουμε να παντρευτούμε. 

ΔΕΝ ΨAΧΝΩ ΓΙΑ AΝΤΡΑ. ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ... 

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Πες τα στη Μαιρούλα αυτά αν ποτέ καταφέρει αν πιάσει έστω και ένα από τα παιδιά της, πριν λιποθυμήσει από τη ζέστη. Η έκφραση αυτή το μόνο που υποδηλώνει είναι ότι για κάποιο λόγο έχεις μείνει μόνη. Και αυτό γιατί φοβάσαι την απόρριψη ή γιατί πιστεύεις ότι πλέον δεν περνάει η μπογιά σου. Και έτσι λοιπόν περιμένεις να χτυπήσει η πόρτα και να βρεις τον άντρα της ζωή σου στο πρόσωπο του ντελιβερά που σε προμηθεύει άχρηστες θερμίδες. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης (προϊόν της απουσίας αυ- τοεκτίμησης), σε έχει απομονώσει. 

Συμβουλή: δες τον εαυτό σου στον καθρέπτη. Είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον που κάποτε δια- σκέδαζες ασταμάτητα. Και είναι αυτός που θα κάνει τον άντρα-σύζυγο να σε ερωτευτεί παράφορα. Είναι κάπου εκεί έξω. Συστήσου. 

Δεν είναι μόνο οι παραπάνω. Υπάρχουν και άλλες. Ανασφάλειες για τα περιττά κιλά, ανασφάλειες για την ηλικία, ανασφάλειες για το αν είσαι δούλα ή κυρά, ανασφάλειες για τις ανασφάλειές σου. Όσο καιρό σκέ- φτεσαι μόνο αυτές, τόσο καιρό χάνεις από τη ζωή σου έτσι όπως την ονειρεύεσαι. Και όλον αυτό τον καιρό κάποιοι άντρες κυκλοφορούν εκεί έξω, ψάχνοντας για σένα, για να σου δείξουν ότι όλα όσα σκέφτεσαι είναι απλώς στο μυαλό σου. Και δεν σου χρειάζονται για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μας ενδιαφέρουν.

Α και κάτι ακόμα για την αποφυγή παρεξηγήσεων. Ο παραπάνω οδηγός επιβίωσης απευθύνεται μόνο σε σένα που μπορεί να αισθάνεσαι έτσι.