Οδηγός επιβίωσης από τα like ή την απουσία τους στο Facebook
Απο Θεόφιλος Κουτρουμάνης
Δημοσιεύθηκε: 03 May 2015


Δεν κατάλαβα το ύφος. Αναρωτιέσαι γιατί επέλεξα αυτό το θέμα; Συνέχισε να διαβάζεις και ίσως δεις τον εαυτό σου σε κάποια παράγραφο να σου κλείνει το μάτι. Από τότε που το Facebook μπήκε στη ζωή μας, όχι μόνο την άλλαξε, αλλά την έκανε άσπρη με μπλε, την έβαλε σε πλαίσια, την έκανε φατσούλα που χαμογελάει, στεναχωριέται, στέλνει φιλί, βγάζει γλώσσα. Την έκανε καρδούλα, minion, snoopy, γατούλα. Την έκανε selfie, προφίλ, εξώφυλλο. Της έδωσε ψευδώνυμα και ψεύτικα πρόσωπα. Πλέον, όλα γίνονται μέσω αυτού: γνωριμίες, τσακωμοί, ανταλλαγές απόψεων και βρισιών, επίδειξη ανατομικών πλεονεκτημάτων (με έμφαση στο μπούστο και στα οπίσθια) χειρονομίες αλλά και… ποδονομίες, καθώς το καλοκαίρι έρχεται και πολλοί ετοιμάζουν ήδη τις πατούσες τους για να τις δούμε. Άλλο πάλι και τούτο. Αλλά το μεγάλο θέμα στη facebookοζωή  πλέον, είναι τα like ή η απουσία αυτών. Είναι αυτή η στιγμιαία κίνηση, το ένα κλικ, πιο μακριά ή πιο κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Like σε φωτογραφία προφίλ:

Αν είσαι άντρας (για συντομία Α), δεσμευμένος πάντα και κάνεις like σε άντρα οκ. Αν είσαι γυναίκα (για συντομία Γ)  και κάνεις σε γυναίκα οκ. Αν είσαι Α και κάνεις σε Γ έχουμε και λέμε: δεν πρέπει να είναι πρώην σου, δεν πρέπει να είναι νέα, πρέπει να είναι «σε σχέση» και αν είναι δυνατόν να ζει και σε άλλη χώρα. Αν είσαι Γ και κάνεις σε Α, έχουμε και λέμε: την πάτησες έτσι και αλλιώς. Δεν έκανες πρώτη στη δική μου και έτρεξες να κάνεις στον άλλον;
Αν είσαι Α και δεν κάνεις like σε Γ, διαγράφτηκες έστω και σιωπηλά, ειδικά αν είναι selfie. Αν είσαι Γ και δεν κάνεις like σε Α, τότε αποκτάς μυστήριο και η απορία πλανάται σε έναν γαλαξία ερωτικού εγωισμού.

Like σε ρήση.

Εξαρτάται τι λέει η ρήση. Αν είναι μέσα στις γλύκες, ισχύει ό,τι και πιο πάνω με τη διαφορά ότι αν είσαι Α και κάνεις σε Α ή Γ και κάνεις σε Γ, τότε δες πότε είναι το επόμενο Pride Parade στην Κύπρο.
Αν είσαι Α και κάνεις σε Γ, τότε φρόντισε να είναι είτε μεγαλύτερη των 60 χρονών, είτε συγγενής Α΄ Βαθμού γιατί αλλιώς σε βλέπω στο Πρώτων Βοηθειών. Αν είσαι Γ και κάνεις σε Α ισχύουν τα πιο πάνω.
Αν η ρήση είναι πνευματικού περιεχομένου τότε όσο πιο ασαφές το μήνυμα, τόσο πιο άνετα μπορείς να κάνεις like. Αν ας πούμε λέει, «και τα άστρα του ουρανού, φωτίζουν τα μονοπάτια» όλα οκ. Αν όμως λέει, «υπέρλαμπρο το άστρο που με οδηγεί σε σένα» τότε ακολούθησέ το και εξαφανίσου, γιατί αν σε πιάσει ο Α ή η Γ ταίρι σου, τότε αντί το υπέρλαμπρο αστέρι, θα βλέπεις αστεράκια και το μονοπάτι θα είναι στρωμένο με νάρκες.
Αν η ρήση είναι καλλιτεχνικού, πολιτικού, αθλητικού, θεολογικού, οικονομικού περιεχομένου τότε αν Α σε Α, Γ σε Γ, Α σε Γ, Γ σε Α, όλα καλά αλλά μετά θα εξαρτηθεί από τα σχόλια που θα ακολουθήσουν. Και με αυτά θα ασχοληθούμε σε άλλον οδηγό και αν…

Like σε selfie

Εδώ θέλω να πω δυο λόγια. Πρώτον, οι selfie είναι πλέον εκτός μόδας και όποιος δεν το έχει καταλάβει, τι να πω… . Δεύτερον, μα πόση ανασφάλεια πια μπορεί να νιώθεις; Αυτά, για να μην νομίζεις ότι δεν σκαμπάζω από ψυχολογία. Και συνεχίζω με την επιβίωσή σου, γιατί καταλαβαίνω ότι σε έχει λούσει κρύος ιδρώτας.
Α σε Α. Μα είμαστε σοβαροί; Υπάρχει ακόμα άντρας που βγάζει selfie; Μόνο αν είσαι wannabe μοντέλο αλλά σε αυτήν την περίπτωση πάρε έναν φωτογράφο βρε παιδί μου…  
Α σε Γ. Πάνω κάτω ισχύει ό,τι και στις φωτογραφίες προφίλ. Με τη διαφορά ότι εδώ είναι λίγο πιο προσωπικές, που σημαίνει ότι το ρίσκο ανεβαίνει, που σημαίνει ότι καλύτερα να το αποφύγεις αν θες να αποφύγεις και τις παρενέργειες. Αλλιώς κάνε το like, περίμενε 5 λεπτά και σβήστο. Και η…  ανασφαλής θα έχει ενημερωθεί και εσύ θα μπορείς να το αρνηθείς.
Γ σε Γ. Εντάξει, αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει πόσο μάλλον αν είσαι κολλητή. Σπέρνε like ελεύθερα κορίτσι μου. Έτσι και αλλιώς ανταποδοτικά είναι.
Γ σε Α. Ισχύει ό,τι και στο Α σε Γ.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που αξίζουν μιας αναφοράς.

Like σε θανάτους.

Αν είσαι νεκρόφιλος, προσκυνάς τη ματαιότητα αυτού του κόσμου, είσαι serial Killer ή θες να γίνεις  κάνε like ελεύθερα. Έτσι και αλλιώς με την περίπτωσή σου θα ασχοληθεί η επιστήμη αργότερα.

Like σε πατριωτικές ομάδες.

Σελίδες όπως, «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι», «Πατριώτες όλων των χωρών ενωθείτε», «Cyprus Uber Alles»  δεν σε κολακεύουν. Είναι κάπως γραφικές και αστείες. Το like σε αυτήν την περίπτωση γίνεται like-ισμός. Εκτός και αν θες να φωνάξεις σε όλους ότι έχεις άμεση ανάγκη μετάγγισης σε i.q.

Δεν θα μπορούσα να γράψω για όλα τα είδη, καθώς θα χρειαζόμουν όλο το περιοδικό και όσο και αν το ζήτησα, για κάποιο περίεργο λόγο δεν μου το έδωσαν. Ήθελαν λέει να βάλουν και άλλα θέματα για να δείξουν πλουραλισμό, προσωπικότητα και άλλα τέτοια περίεργα. Τέλος πάντων, σημασία έχει όταν κάνεις like να είσαι σίγουρος- η  γιατί το κάνεις, να έχει άποψη, να μπορείς να το υποστηρίξεις. Τα like δεν είναι απλή υπόθεση. Υποδηλώνουν το ποιος ή ποια είσαι, τι σου αρέσει και τι όχι. Το like  μπορεί να είναι η ταυτότητά σου. Χειρίσου το υπεύθυνα.