This is Lefkara Calling! Κάτι περισσότερο από ένα χωριό…
Δημοσιεύθηκε: 03 May 2015


Τετάρτη και τι καλύτερο από το να σπάζεις την εβδομάδα στα δύο και να βγαίνεις εκτός γραφείου για ακόμα ένα road trip! To GPS στο αυτοκίνητο μίλησε: “Would you like to navigate to Lefkara?” Η απάντηση απλή και κοφτή, 

“Yes”!

Κάπου στα 50km έξω από την Λεμεσό, ψάχναμε κι εμείς να δούμε τα Λευκά Όρη, που μεταξύ μας δεν είναι και τόσο λευκά τελικά! Δεν ξέραμε και πολλά για το χωριό, αλλά μας έκανε εντύπωση ότι κάποτε, άκουσον άκουσον, ο Leonardo Da Vinci επισκέφθηκε το χωριό και παράγγειλε ένα τραπεζομάντιλο το οποίο δώρισε στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου! What? Που να φανταζόταν κανείς ότι οι λέξεις Λεύκαρα, Leonardo Da Vinci και Μιλάνο θα χωρούσαν όλες τους στην ίδια πρόταση; Και όμως, κάποτε τα Λεύκαρα ήτανε «τζαι γ*** τα χωρκά!»
First Stop, το κέντρο του χωριού ή αν προτιμάτε στα Μιλανέζικα “centro del paese”. Εκεί θα βρείτε τους ντόπιους να κάθονται έξω από τα εστιατόρια και τα παραδοσιακά καταστήματα και να λιάζονται! Με λίγα λόγια; Ώχχω μάνα μου! Αν πάτε σε busy hours, σίγουρα θα δείτε και πολλές γυναίκες κάτω από τα σπίτια τους να κάθονται και να κεντούν τα, περιβόητα σε όλους μας, Λευκαρίτικα και φυσικά να επιδίδονται στο εθνικό μας σπορ, το κουτσομπολιό! Κάπου στο background θα δεις και πολλούς επισκέπτες να βγάζουν selfies με τις cool γιαγιούλες. Τι ωραίο θέαμα!
Second stop, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό μπορείτε να δείτε για την αρχιτεκτονική αυτού του all time classic χωριού, αλλά και για να καταλάβετε το lifestyle των τότε χωριανών! H αλήθεια είναι ότι τα Λεύκαρα θεωρούνται κωμόπολη και ήταν πάντα ένα αριστοκρατικό χωριό, κάτι σαν την πρωτεύουσα της επαρχίας Λάρνακας δηλαδή.
Και επειδή ακριβώς τα Λεύκαρα είναι κυριλέ, μην ξαφνιαστείτε όταν δείτε πολλών ειδών καταστήματα να πωλούν από κεντήματα, είδη αργυροχοΐας μέχρι και ρούχα! Είναι σαν να βρίσκεις μια μικρή traditional Στασικράτους πάνω στα βουνά. Δεν τους λείπει τίποτα! Έχουν supermarket, Αθλητικό Περιφερειακό Κέντρο, αστυνομία, νοσοκομείο, τράπεζες και πυροσβεστική, σχολεία, καφέ, εστιατόρια και εκκλησίες και φυσικά αρκετές επιλογές διαμονής για να ξαποστάσεις την κορμάρα σου! Άμα θες να ξέρεις, τα Λεύκαρα έχουν πολύ όμορφα και cozy ξενοδοχεία και καταλύματα στο κέντρο τους, έτσι για νά’ σαι downtown βρε αδελφέ! Γιατί τα Λεύκαρα είναι πολύ μπροστά και δεν καταλαβαίνουν από κρίση! Έχουν μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και σύντομα, όπως μας είπαν, θα έχουν και νέους χώρους πρασίνου και πολυδύναμο κέντρο και νέα κεντρική πλατεία και πολλά άλλα! Avratini sihtimini!
Next and final stop, φαγητό! Επειδή ξέρουμε πως μετά από την περιήγησή σου στο χωριό θα λυσσάξεις και εσύ από την πείνα, όπως και εμείς, μην διανοηθείς να φύγεις χωρίς να φας λουκούμια, συκόπιτες και ταβά, ο οποίος μάλιστα είναι τόσο διάσημος που ο παππούς Κυριάκος μας είπε χαρακτηριστικά, «Ίντα ζιείς αν μεν έφαες τταβάν που δαπάνω;». Φάε λοιπόν και πόσταρε το instafood σου με όλα τα απαραίτητα hashtags σε όλα τα social media σου για να είσαι και in!
A! Mπάι δε γουέϊ... Αν τύχει να πας Δευτέρα, μην πάθεις σοκ αν δεις κάμερες, συνεργεία, μακιγιέζ, αμπιγιέζ και όλα τα σχετικά σε εζ να κυκλοφορούν μέσα στο χωριό. Ο Ant1 Κύπρου πραγματοποιεί τα γυρίσματα της σειράς «Πρώτη Σταγόνα» και η κάθε στετέ του χωριού που σέβεται τον εαυτό της, έχει το δικαίωμα να κορτώνει και να στο παίζει diva! Αυτά! Κατάλαβες τώρα γιατί τα Λεύκαρα είναι κάτι περισσότερο από χωριό;