Road Trip στα στενά του Κάτω Δρυ
Δημοσιεύθηκε: 24 June 2015

Μετά από ένα δίωρο περπάτημα μέσα στα στενά, γραφικά δρομάκια του χωριού, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι ο Κάτω Δρυς είναι ένα από τα πλέον εξέχοντα χωριά της Κύπρου. Το γοητευτικό στοιχείο είναι εμφανές από την πρώτη επαφή με τα μικρά, πέτρινα δρομάκια που είναι γεμάτα ζεστασιά και ζωντάνια. Κάθε στενό και ομορφιά, κάθε καντούνι και φωτογραφία.

Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο θεϊκή, με το που εμφανίζονται οι μοναδικά σχεδιασμένοι τοίχοι των παλιών σπιτιών του χωριού. Τέτοιο πράγμα, απλά δε θα ξαναδείς σε άλλο μέρος ανά το παγκύπριο. Κεντήματα Λευκαρίτικα στον τοίχο του δρόμου!
Το ενδεχόμενο του να περνά κάποιος επισκέπτης από τα δρομάκια του Κάτω Δρυ και να μην ακούσει το χαρακτηριστικό «Γεια» από τους ντόπιους, απλά δεν υπάρχει. Θα έλεγε κανείς, πως το κλίμα είναι επικίνδυνα φιλικό!
Στο χωριό, οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι τόσο όσο να σου προσφέρουν ένα παραδοσιακό καφέ λίγα λεπτά αφότου σε γνωρίσουν, έξω από το κατώφλι της πόρτας τους.
Η ζωή στον Κάτω Δρυ είναι απλή και ανοικτή. Ανοικτή έτσι ακριβώς όπως είναι και η πόρτα σχεδόν κάθε σπιτιού, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι η εν λόγω περιοχή είναι μία από τις πλέον ασφαλείς περιοχές σε ολόκληρο το νησί.
Μιλήσαμε με την κυρία Αγάθη, μία από τις μεγαλύτερες σε ηλικία κατοίκους του χωριού. Μια γλυκύτατη φυσιογνωμία που φυλάει μέρα νύκτα το μικρό εκκλησάκι δίπλα απ’ το σπίτι της, του οποίου έχει το κλειδί, για να ανοίγει την πόρτα σε κάθε επισκέπτη που θέλει να ανάψει ένα κεράκι.
Αν θέλετε να ανάψετε κι ένα δεύτερο κερί, τότε περάστε και από τη Μονή του Αγίου Μηνά, που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο του χωριού. Ξακουστό Μοναστήρι, που πρέπει να μπει επίσης στη διαδρομή της ημέρας. Ρωτήστε τους ντόπιους. Θα σας κατατοπίσουν αμέσως!
Το χωριό στολίδι, πήρε το όνομα του κατά πάσα πιθανότητα από τους πολλούς Δρύες (βαλανιδιές) που υπήρχαν από παλιά στην περιοχή. Στην κουβέντα μας με τον λατρεμένο μουχτάρη, μάθαμε ότι πολλοί ντόπιοι δείχνουν επιθυμία να αγοράσουν παλιά σπίτια του χωριού και να τα αναπαλαιώνουν.
Στάση απαραίτητη. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Ένα εξέχον παραδοσιακό σημείο, από το οποίο κάθε επισκέπτης που επιθυμεί να μάθει πως ήταν τα παλιά σπίτια στην Κύπρο, θα πρέπει να περάσει. Το μουσείο αυτό στεγάζεται σ' ένα παραδοσιακό σπίτι στον Κάτω Δρυ, που ανήκε αρχικά στο Γαβριήλ και στην Ελένη Παπαχριστοφόρου και το οποίο πλέον ανήκει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Μικρό αλλά ταυτόχρονα και ζωντανό, παραδοσιακό αλλά συγχρόνως και φινετσάτο, το χωριό Κάτω Δρυς είναι ένα πραγματικό κόσμημα για το νησί μας, ένα μέρος που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!
Και μια τελευταία, πολύ σημαντική συμβουλή: Εάν ποτέ βρεθείτε στον Κάτω Δρυ, επιδιώξτε να μιλήσετε με μια γιαγιά του χωριού. Να είστε σίγουροι ότι η Κατωδρύτισσα γιαγιά, θα σας εξιστορήσει ωραίες ιστορίες από τα παλιά και θα σας σκάσει και κάνα αυθεντικό χαμόγελο, που θα κάνουν αυτή σας την επίσκεψη σε μια… επίσκεψη κορυφής!