Καιρός για...Κελλάκι!
Δημοσιεύθηκε: 03 March 2015

Το χωριό Κελλάκι αναφέρεται για πρώτη φορά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Αρχικά άνηκε στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών και αργότερα στο Τάγμα των Ιωαννιτών.

Για πολλά χρόνια το χωριό ήταν στο περιθώριο. Ακόμη κι αυτοί που είχαν ακούσει τ’ όνομα, δεν γνώριζαν τίποτα περισσότερο γι’ αυτό. Όταν όμως αυτό έγινε γενέτειρα Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος συχνά αναφερόταν σ’ αυτό ή υποδεχόταν ξένους και ντόπιους αξιωματούχους εκεί, τότε έγινε γνωστό σε όλο το νησί και μάλιστα παρατηρήθηκε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για μόνιμη  ή  εποχική  ιδιοκατοίκηση.

Πάνω  στη  ράχη  του  Ληστόβουνου, όπου  παλαιοτέρα ενέδρευαν  οι  ληστές  που  καταδυνάστευαν  τους  χωρικούς,  καθώς  περνούσαν  από  τα  βόρεια  του  χωριού  προς  τη  Λεμεσό, οικοδομείται σήμερα  μια  σύγχρονη  κοινότητα.

Κι εκτός από Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ιστορικό της, το Κελλάκι έχει μία πλούσια παράδοση που αναδεικνύεται μέσα από τη διατηρητέα αρχιτεκτονική του και τη φιλοξενία των κατοίκων.

28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού, το χωριό έχει απίστευτη θέα προς την πόλη της Λεμεσού, την οποία μπορείτε να απολαύσετε από ένα σύγχρονο Σημείο Θέας που δημιουργήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Το όνομά του δηλώνει από μόνο του την προέλευση του. Κελλάκια (υποκοριστικό της λέξης κελλιά) ήταν οι μικροί χώροι που είχαν οι ασκητές / μοναχοί στα μοναστήρια. Ο χριστιανικός μοναχικός βίος ξεκίνησε στο χωριό και γενικά στο νησί τον 3ο αιώνα όπου τα μοναστήρια άνθιζαν. Των μοναχών ακολούθησαν και απλοί χωρικοί που κατοίκησαν την τοποθεσία κοντά στα κελλιά. Άλλη εκδοχή λέει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τα κελιά της Ρήγαινας.

Πολλές επισκέψεις το χρόνο δέχεται το χωριό εξαιτίας κυρίως των εκκλησιών του, με σημαντικότερη την Ιερά Μονή Ζωοδόχους Πηγής ή αλλιώς Παναγιά Γλωσσά, που πήρε το όνομά της γιατί πιστεύεται ότι θεραπεύει προβλήματα στην ομιλία. Μάλιστα, το Πάσχα στήνεται εδώ ένα μεγάλο πανηγύρι. Ένα άλλο ξωκλήσι, αυτό το Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτελεί ιστορικό μνημείο και χρονολογείται τον 12ο αιώνα. Δυστυχώς, το μνημείο σήμερα έχει ερειπωθεί και σημαντικές τοιχογραφίες χάθηκαν, λόγω κωλυσιεργίας από τις αρμόδιες αρχές.

Κατά την επίσκεψή σας, αφήστε για λίγο το τιμόνι του αυτοκίνητου και περιπλανηθείτε με τα πόδια στις παλιές γειτονιές του χωριού και στην Κοινοτική Πλατεία. Μπορείτε ακόμη να απολαύσετε κυπριακό φαγητό στις ταβέρνες του χωριού (Πανόραμα και Μανωλάς), να πιείτε καφέ με τους ντόπιους που θα σας πουν παλιές ιστορίες και να αγοράσετε ζεστό και μυρωδάτο ψωμί ή κουλούρι. 

Aν πάλι είσαι οπαδό του γκολφ ή θέλετε να δείτε τις δυνατότητές σας στο άθλημα, μπορεί να επισκεφθείτε το Vikla Golf and Country Club, που βρίσκεται σε ένα ήρεμο και πράσινο περιβάλλον.