Τρόοδος! Μαγευτικός προορισμός του Χειμώνα!
Απο Γεωργία Κουσιάππα
Δημοσιεύθηκε: 18 December 2015

Για όσους δεν προλάβατε να αποδράσετε μέχρι στιγμής σε κάποιο χωριό τα Σαββατοκύριακα σας νομίζω έχει έρθει η κατάλληλη ώρα. Με τον χειμώνα να μας υποδέχεται και επίσημα αυτό το μήνα, η ορεινή Κύπρος μάς εξιτάρει όλο και περισσότερο και μάς προκαλεί να ανακαλύψουμε ξανά και ξανά νέα τοπία και προορισμούς. Για αυτό και εγώ σε άκρως γιορτινό MOOD μιας και τα Χριστούγεννα ήρθαν πάλι λαλαλαλα λαλαλαλα... πήρα την απόφαση να ανέβω πολύ ψηλά σε υψόμετρο 1.951 μέτρα. Εκεί όπου μπορεί κανείς να εκτίμηση την Κύπρο με ένα άκρως διαφορετικό τρόπο.

Προορισμός: Τρόοδος

Διάθεση: Γιορτινή

Εφόδια: Υπέροχη παρέα, ωραία μουσική και φυσικά φωτογραφική μηχανή!

Σε αυτό το road trip δεν μπορούσα να βάλω τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος σε σειρά και σίγουρα μια μέρα δεν φτάνει οπόταν θα σας συμβούλευα να ετοιμάσετε βαλίτσες και για διαμονή. Αν θέλετε να βλέπετε την θέα αφ’ υψηλού θα σας πρότεινα να επιλέξετε το ξενοδοχείο Τρόοδος αφού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5χλμ. από το όρος Όλυμπος. Αν πάλι επιθυμείτε να χαθείτε στην μαγεία που προσφέρει το πευκοδάσος έχω και για εσάς μια τέλεια επιλογή. Το ξενοδοχείο Jubilee. Αν όμως θέλετε να μείνετε σε κάποιο από τα καλύμματα ή ξενοδοχεία της γύρω περιοχής εννοείται πώς και σ’ αυτήν την περίπτωση θα βρείτε αρκετές επιλογές.

Με αυτά και με αυτά σας εξασφάλισα ολόκληρη διήμερη απόδραση και ετοιμαστείτε γιατί υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε στην περιοχή που πραγματικά θα ήθελα να ‘χα όλο το περιοδικό δικό μου για να σας τα περιγράψω αφού το Τρόοδος είναι ένας επίγειος παράδεισος. Οπόταν πάμε να γίνουμε για λίγο άγγελοι να βγάλουμε φτερά. Απ’ όπου και αν ξεκινήσει κανείς την περιδιάβαση του στο Τρόοδος, η μαγεία της ομορφιάς του τοπίου, η δραστηριότητα και η φιλοξενία των κατοίκων, είναι μοναδική. Ουσιαστικά υπάρχουν τέσσερις αφετηρίες αν θέλετε να τις ονομάσουμε έτσι από όπου μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να καταλήξει στο Τρόοδος.

Την ραχοκοκαλιά αποτελεί η ορεινή περιοχή της Πάφου. Νότια βρίσκεται η περιοχή των κρασοχωριών της Λεμεσού, ενώ στην συνέχεια υπάρχει η ορεινή Λάρνακα και στα νοτιοανατολικά η περιοχή του Μαχαιρά, με το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι αλλά και το χώρο θυσίας του Σταυραετού Γρηγόρη Αυξεντίου. Το Τρόοδος είναι το ιδανικό μέρος για ποδηλασία, όλες τις εποχές του χρόνου. Παρέχει εξαιρετικό έδαφος για ποδηλασία, ήσυχους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, μαγευτικό τοπίο και την αφθονία του φρέσκου αέρα. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχει δημιουργήσει τις «διαδρομές Τροόδους», μια ποδηλατική διαδρομή 57 χιλιομέτρων, γύρω το από Εθνικό Πάρκο Τροόδους. Αν είσαι τυπάκι αθλητικό και το ‘χεις σου προτείνω να πάρεις μαζί και το ποδήλατο σου. Εγώ όντας λίγο άτσαλη δεν παίρνω αυτό το ρίσκο θα απολαύσω όμως τις φωτογραφίες που σε διατάζω να βγάλεις μιας και εσύ θα έχεις την ευκαιρία να δεις το μεγαλείο της φύσης να απλώνεται μπροστά σου. Αχχ πόσο σε ζηλεύω!! 

Επίσης μια επίσκεψη στο Εθνικό πάρκο του Τροόδους είναι απαραίτητη ιδιαίτερα αν το χιονοδρομικό κέντρο είναι ανοιχτό. Σκι θα κάνουμε το πήρα απόφαση γι αυτό τρέχα να ανέβουμε στο lift που υπάρχει και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σήμερα στην Βόρεια πλευρά της Χιονίστρας. Έλααα μην τρέμεις σαν ψάρι πως θα πάμε του χρόνου στις Γαλλικές Άλπεις...θέλουμε εξάσκηση παιδάκι μου. Μετά για να ηρεμήσεις θα σε πάρω και μια πεζοπορία. Το ήξερες ότι η σπάνια γεωλογία της περιοχής περιλαμβάνει ένα καλοδιατηρημένο οφιολιθικό συγκρότημα, που δημιουργήθηκε από ωκεάνιου φλοιού περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια πριν; Έμεινες κάγκελο έτσι; Θέλω να πάμε και στον βοτανικό κήπο που υπάρχει και βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Αποτελεί ένα από τους τρεις βοτανικούς κήπους που έχει εγκαταστήσει το Τμήμα Δασών. Ένα ακόμη υπέροχο εθνικό δασικό πάρκο βρίσκεται και στο Μαχαίρα στην περιοχή της Πιτσιλιάς και περιλαμβάνει πάνω από 600 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων τα 27 είναι ενδημικά στην Κύπρο. 

Μετά λέω να πάμε κάπου όπου μόνο εξέχουσες προσωπικότητες σαν εμένα και εσένα πάνε. Εκεί όπου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, επέλεγαν να παραθερίζουν ο Φαρούκ της Αιγύπτου και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και των γραμμάτων. It’s time for Πλάτρες. Αγαπώ πολύ το θέρετρο αυτό στην οροσειρά του Τροόδους μιας και υπάρχουν πλούσιες επιλογές διασκέδασης και δραστηριοτήτων. 

Μια φωτογραφία στους καταρράκτες Μιλλομέρη και Καληδονίας την έχω ανάγκη. Ο καταρράκτης της Καληδονίας είναι από τους πιο ψηλούς που έχουμε στην Κύπρο και το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Για να τον επισκεφτεί κανείς υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν. Επίσης ο Μιλλομέρης μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία που βρίσκεται ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη. Με όλα αυτά τα τοπία μαζί μου αυξάνεις και της γεωγραφικές σου γνώσεις. Μπορείς να με λες και Google!! (αστείοοο) 

And finally φτάσαμε στο Μπρούσκο time. Μετά από τόσο ρομαντισμό και πάθος μεταξύ του Αχιλλέα και της Μελίνας είχα δεν είχα μια αγάπη για το κρασί την έκανα ακόμη πιο μεγάλη γι’ αυτό ένα πέρασμα από τα Κρασοχώρια που καλύπτουν τις νότιες παρυφές του Τροόδους είναι ότι πρέπει. Θα πιούμε άφθονο κρασί αφού εδώ παράγονται μερικά από τα πιο φημισμένα κρασιά της Κύπρου, θα χαλαρώσουμε και θα μιλήσουμε για τα μελλοντικά σχέδια σου. 

Μην μου γίνεις καζίκι της μεθιάς όμως γιατί θέλω να πάμε και στο υπέροχο Όμοδος που αποτελεί αναμφίβολα το κέντρο των Κρασοχωριών. Επιβάλλεται να επισκεφτούμε το μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού καθώς και τον περίφημο Ληνό γιατί είναι καιρός να δεις και εσύ πώς έφτιαχναν παλιά το κρασί. Πριν φύγουμε θέλω να πάμε και στο κρησφύγετο των ανταρτών της ομάδας του Νίκου Σπανού. Η προσφορά του Ομόδους στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, ήταν πλούσια, σημαντική και έμπρακτη. Άνθρωποι θαρραλέοι και δυναμικοί, ήταν αδύνατο να κρατηθούν μακριά από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Προχωρώντας γύρω από το Όμοδος απλώνονται η Βάσα, η Λόφου που αποτελεί ένα διατηρητέο οικισμό με τα παραδοσιακά κτίσματά της, το Κοιλάνι με την Αγία Μαύρη του και λίγο ανατολικότερα, η Λάνια που έγινε το χωριό της ζωγραφικής αφού δεκάδες ζωγράφοι την έκαναν μόνιμο τόπο διαμονής και δημιουργίας τους αλλά και τα χωριά της Κουμανταρίας που εκτείνονται γύρω από τον ποταμό Κούρρη και τον Ξυλούρικο. 

Όλη η περιοχή εδώ πραγματικά θυμίζει εικόνες βγαλμένες από παραμύθι με την ηρεμία και την γαλήνη να κυριαρχεί η επιστροφή στην πόλη μοιάζει αδύνατη.Αχχχ.....Επιβάλλεται όμως η επιστροφή μιας και οι υποχρεώσεις λόγω εορτών κτυπάνε κόκκινο. Τα λέμε με το νέο έτοος!! Μέχρι τότε σας εύχομαι μια χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη όνειρα, μηνύματα, προκλήσεις Νέα Χρονιά με όμορφες & ξεχωριστές στιγμές! Χρώματα, ήχοι, μουσικές & αρώματα να ομορφαίνουν την κάθε μας μέρα! 

See yaaa xxx