Κρασοχώρια Λεμεσού
Απο Γεωργία Κουσιάππα
Δημοσιεύθηκε: 31 October 2016

Η εποχή το επιβάλλει και ο µήνας αυτός το σηµατοδοτεί.
Λευκό, ροζέ ή κόκκινο, αποτελεί για τον καθένα µας µια µοναδική υπόθεση, µιας και κάθε γουλιά κρύβει µια σκέψη και κάθε ποτήρι µια ιστορία.  

«Κρασί στη ζωή λοιπόν και άσπρο πάτο!» 

Με αυτό στο µυαλό και µε τρελή διάθεση για νέες περιπέτειες ξεκινήσαµε ένα Σαββατιάτικο πρωινό για τα Κρασοχώρια Λεµεσού. Μόνο που αυτήν τη φορά η παρέα µας είχε και έξτρα ‘παρεµβολές’ από φανατικούς θαυµαστές. Ο ένας από αυτούς, µε κόπο εδώ και µέρες, φύλαγε το φανελάκι του, µε το οποίο και έκανε εµφάνιση. Όχι καλέ, δεν µε είχε τυπώσει σε φανέλα εµένα, ούτε και τον Πλούταρχο. Αν και µεταξύ µας, µε τόσες selfie ένα φανελάκι το αξίζαµε! Το φανελάκι λοιπόν, είχε τον τίτλο του άρθρου µας “enjoy the trip”. Ε αυτό φυσικά µας γέµισε µε έξτρα ενέργεια και τσουπ, ξεκινήσαµε για τον µαγικό και µοναδικό προορισµό µας!

∆εκαέξι οινοποιεία διάσπαρτα ανάµεσα σε είκοσι γοητευτικά, παρθένα χωριά, τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε, όχι µόνο για να απολαύσετε εξαιρετικά κρασιά, αλλά και για την ίδια την αρχιτεκτονική τους. Περάσµατα, λιθόστρωτα στενά, γεφύρια µε µοναδική θέα και γενικότερα όλο το µεγαλείο της φύσης βρίσκεται µπροστά σας. Άσε που εκεί υπάρχουν µερικές από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού µε θεσπέσια κουζίνα και φυσικά άφθονο παραδοσιακό φαγητό.
Πραγµατικά πρόκειται για µια περιοχή βγαλµένη από παραµύθια άλλης εποχής!

Η δική µας γραφική διαδροµή είχε ως εξής : Λεµεσός, Κολόσσι, Ερήµη, Καντού, Σούνι-Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες, Άγιος Αµβρόσιος, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, Πέρα Πέδι, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Όµοδος, Βάσα, Μαλλιά, Άρσος, Πάχνα, Ανώγυρα και Αυδήµου.

Πρώτη στάση το χωριό Άγιος Αµβρόσιος και το οινοποιείο Γαία Οινοτεχνική, το οποίο αποτελεί το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο στην Κύπρο. Θα σας συστήναµε πριν την επίσκεψή σας να πάρετε ένα τηλέφωνο, καθώς τα Σαββατοκύριακα τα περισσότερα οινοποιεία είναι κλειστά. Εδώ θα βρείτε κρασιά από βιολογικούς αµπελώνες και το υπέροχο βιολογικό ροζέ κρασί Οινάνθη. 

Στο ίδιο χωριό βρίσκεται και το Οινοποιείο Ζαµπάρτα. Οι νέες ιδέες και προσεγγίσεις από τον Μάρκο, τον γιο του Άκη Ζαµπάρτα, ιδρυτή του οινοποιείου, θα σας εκπλήξουν. Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και Λευκαδά είναι ποικιλίες σήµα κατατεθέν του οινοποιείου.

Συνεχίζουµε για το ποικιλόχρωµο χωριό Κοιλάνι. Ανηφορικά δροµάκια, γραφικά στενά, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού. Εε.. δεν το πολυσκέφτηκα, φωνάζω δυνατά “smile” και αµέσως να µια σπουδαία group selfie!  O Πλούταρχος, βιαστικός όπως πάντα, δεν µε άφησε να βγάλω και µια δεύτερη, να ‘χω βρε παιδάκι µου για επιλογή. Αχχ αυτό το παιδί….

Καθώς προχωρούσαµε, στα µέσα την διαδροµής, µια υπέροχη υποδοχή µας περίµενε στο οινοποιείο Βλασίδη. ∆υναµικός, πρόσχαρος, γεµάτος ενέργεια και µε απέραντες γνώσεις στο αντικείµενό του, ο κύριος Σοφοκλής Βλασίδης µας υποδέχεται στο οινοποιείο του. Ένα πραγµατικό στολίδι της περιοχής µε hi-tech αρχιτεκτονική, απλώνεται µπροστά µας και καθρεφτίζει πως όπου υπάρχει µεράκι, αγάπη και σκληρή δουλειά, όλα είναι πιθανά. Η παρέα, λάτρης του κόκκινου κρασιού, ξεκίνησε την ξενάγηση στους χώρους και µυήθηκε στην µαγεία της διαδικασίας παραγωγής, καταλήγοντας στον χώρο υποδοχής που αποτελούσε και την κάβα για να  ξεκινήσει την δοκιµή* ή αλλιώς το “tea time”. Ναι το ρολόι δείχνει 11 το πρωί και εµείς ξεκινήσαµε την δοκιµή. Με βαριά καρδιά, αφήνουµε τα ποτήρια µας και συνεχίζουµε τον δρόµο µας για παρακάτω.

Μπαίνοντας στο χωριό Κοιλάνι γνωρίσαµε το πιο αξιολάτρευτο ζεύγος της περιοχής, την κυρία Γιαννούλα και τον κύριο Γιάννη Ιωαννίδη, οι οποίοι µε πάθος, αλλά και τεράστια αγάπη προς το κρασί, δηµιούργησαν το οινοποιείο Αγία Μαύρη. Το οινοποιείο της Αγίας Μαύρης, είναι από τα παλαιότερα γνωστά Οινοποιεία στο Κοιλάνι και παράγει το φηµισµένο κρασί “Μοσχάτος”. Γλυκό, όπως οι ιδιοκτήτες του και λευκό, όπως η αγνότητα και η εµπιστοσύνη που στάζει η µατιά τους. Τελειώνοντας την ξενάγησή µας και θαυµάζοντας τις παλιές φωτογραφίες από τις πολυβραβευµένες στιγµές τους απογοητεύσαµε τον κύριο Γιάννη µε την βιασύνη µας να προλάβουµε την διαδροµή. Φύγαµε γεµάτοι ευγνωµοσύνη και µε υπόσχεση επιστροφής για χαλαρό wine tasting και µεσηµεριανό µαζί του, σε µια από τις πολλές ταβερνούλες που υπάρχουν στην περιοχή.

Λίγο πιο κάτω Οινοποιείο Ερηµούδη στην συνέχεια και επιτέλους υπάρχει και κάτι σε φαγώσιµο. Σιουσιούκος time και ο ουρανίσκος µας γλυκαίνεται για τα καλά. Ευτυχώς, γιατί το στοµαχάκι µου είχε αρχίσει να κάνει δύο τρία παραπονάκια. Ο Κώστας Ερηµούδης, ιδιοκτήτης του οινοποιείου, ακολουθώντας τις οικογενειακές παραδόσεις, δηµιούργησε ένα µικρό οινοποιείο που ξεχειλίζει από αγάπη και µεράκι. Όλα τα κρασιά που παράγονται εδώ, αξίζουν µια δοκιµή! Όπως επίσης δοκιµή χρειάζεται και ο γλυκός παλουζές. Trust me είναι υπέροχος!

Το παιδί (ο Πλούταρχος) ανυπόµονος και βιαστικός, όπως πάντα, για εξερεύνηση, πηγαίνει προς ολοταχώς για το Πέρα Πέδι και το Οινοποιείο Κωνσταντίνου. Υπερσύγχρονο και µε ειδικά διαµορφωµένο χώρο για γευστολόγηση κρασιών. Σας προτείνουµε το ηµίξηρο ροζέ κρασί Λεβάντα από το αυτό οινοποιείο και είµαστε βέβαιοι πως θα το αγαπήσετε τόσο, όσο και εµείς.

Νεο πνευµα και ακρως γυναικεια υποθεση χαρακτηριζει την δευτερη γενεα του οινοποιειου Αντωνιαδη στα Μανδριά, που αποτελεί και το µοναδικό οινοποιείο στην Κύπρο που παρασκευάζει champagne. Πραγµατικά µένουµε έκπληκτοι µιας και βρισκόµαστε µπροστά σε µια τρανταχτή απόδειξη πως η νέα γενιά έχει πολλά να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο. Οι δύο νεαρές ιδιοκτήτριες µας ξεναγούν στον χώρο, από τον οποίο η θέα είναι µοναδική. Εντύπωση µας προκαλεί ο πίνακας - οδηγός µε το φεγγάρι στις διάφορες φάσεις του, που υπάρχει στον τοίχο. Όχι δεν κάνουν µάγια, ούτε ασχολούνται µε την αστρολογία. Όµως συµβαίνει κάτι άλλο εκπληκτικό. Επιστηµονικά µας είπαν ότι, ανάλογα µε το φεγγάρι, επηρεάζεται και η παραγωγή των αµπελιών. Πραγµατικά εξεπλάγην. Τελικά υπάρχουν πολλά ακόµα να µάθω γι’ αυτό το σύµπαν.

Καθώς περπατούσαµε, ξαφνικά η Στεφανή (Νο 1 new attending παρέας) ξεκίνησε να περπατάει και να γελάει. ∆ηλαδή βρισκόταν στην φάση του “ό,τι χορέφκω παίζε µου”. Φυσικότατα αποθανάτισα την στιγµή στο snap µου. Έλααα που εκπλήσσεσαι;;!! Εγώ να έµενα χωρίς snapchat; Από-και-κλείεται!!

Με οδηγό το φεγγάρι και µε µια ωραία ελαφριά ζάλη στο κεφάλι βαδίζουµε για το οινοποιείο Λαµπούρη. Φηµισµένο για το Seaside Dream (ένα ξηρό λευκό κρασί) και φυσικά για το µοναδικό κρασί Kosher που παράγεται στην Κύπρο, το συγκεκριµένο οινοποιείο ξεχωρίζει και διαφέρει. Μια µικρή οικογενειακή µονάδα, στην συνέχεια, µε περιορισµένη παραγωγή αριθµηµένων φιαλών, αλλά και µε παραγωγή εµφιαλωµένης ζιβανίας, αποτελεί την επόµενη στάση µας. 1 ζιβάνα , 2 ζιβάνες, 3 ζιβάνες.. floor! Ε, κάπως έτσι ήµουν και εγώ, µε την µόνη διαφορά ότι δεν βρισκόµουν σε club. O Πλούταρχος, ανεπηρέαστος και µάστορας εξερευνητής, φυσικά και αφοσιώθηκε στο µικρό µουσείο που υπάρχει εκεί µε αντικείµενα και εργαλεία καλλιέργειας του κρασιού. Αχχ αυτό το παιδί.. όπου µουσείο και χαρά. Ρε λες αυτός να είναι από άλλη χώρα; Αγγλία µεριά;

Συνεχίζουµε το ταξίδι µας για το Οινοποιείο Όλυµπος, ένα από τα µεγαλύτερα περιφερειακά οινοποιεία στην Κύπρο και µε τεράστια παράδοση εµπειρίας στην οινοποίηση. Εκεί θα βρείτε µια τεράστια γκάµα κρασιών για όλα τα γούστα και όλες τις περιστάσεις.

Ένα ροζέ, τρία λευκά, τρία ερυθρά και δύο γλυκά, είναι τα κρασιά που θα βρείτε στο επόµενο Οινοποιείο.  Το Οινοποιείο Προφήτης Ηλίας ιδρύθηκε το 2001 και παράγει µεταξύ άλλων και κρασί από λιαστά σταφύλια. Πραγµατικά υπέροχο και αξίζει µια δοκιµή. 

Αφήνοντας πίσω µας το όµορφο Όµοδος, συνεχίσαµε για την Ερήµη Λεµεσού και το Οινοποιείο Λίνος που ξεχωρίζει για το λευκό ξηρό του κρασί.  Στο οινοποιείο παράγεται µια πλήρη σειρά από κρασιά, τα οποία προέρχονται από τοπικές, αλλά και ξένες ποικιλίες. Συµβουλή µας να απολαύσετε το κρασάκι σας αντίκρυ στην υπέροχη θέα που υπάρχει προς την ανατολή.

It’s a women thing! To επόµενο πανέµορφο boutique οινοποιείο στην Βάσα Κοιλανίου, µε τις γυναίκες Αργυρίδη και την οµάδα τους, αποτελεί δείγµα της γυναικίας δύναµης, αλλά και της ικανότητας. Μια νεαρή γυναίκα, η Ρεβέκκα Αργυρίδη, γεµάτη ενέργεια και πάθος για δουλειά, µας υποδέχτηκε και κάπου εδώ είχε έρθει και η στιγµή να µάθουµε να κρατάµε σωστά το ποτήρι για το κρασί. Θα µου πείτε λίγο αργά µε τόσα που ήπιαµε, όµως κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Το οινοποιείο Αργυρίδη εδώ και 5 γενεές κρατάει την παράδοση ζωντανή και µε µεράκι και σκληρή δουλειά µας προσφέρει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά, όπως το Mourvedre, το Merlot-Cabernet, το Μαραθεύτικο, το υπέροχο Chardonnay και φυσικά το µοναδικό Viogner. 

Το επόµενο οινοποιείο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις! Οινοποιείο Κτήµα ΚΕΟ. H ιστορία του ξεκινάει από το 1927 και στην µονάδα οινοποιούνται όλα τα κρασιά της οικογένειας ΚΕΟ.  Merlot  και Shiraz είναι τα κρασιά που επιβάλλεται να δοκιµάσετε, ενώ στην παρέα µας τα πράγµατα εξελίσσονται δηµιουργικά.

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σας συστήσω το νούµερο 2 “new entry” της παρέας. Η Νικολέτα, µε έµφυτη και τρελή αγάπη για την Ισπανία, µετά από τόσο κρασί, µου άρχισε τους χορούς και τα salsa.  Αντιλαµβάνεστε πως έπρεπε να ακολουθήσω µε ένα µάµπο!

Ο Πλούταρχος µας µαζεύει και µας ετοιµάζει για την επόµενη στάση. Οινοποιείο Νικολετίνο. Εε φαντάζεστε..η άλλη µε το όνοµα και την χάρη, κάνει πάρτι πως βρήκαµε, και καλά, το οινοποιείο της. Από τις βεράντες του οινοποιείου µπορείτε να θαυµάσετε τους αµπελώνες τριγύρω, ενώ αξίζει να δοκιµάσετε το Ξυνιστέρι που παράγεται εκεί. 

“Τελευταία στάση και µετά φαγητό” ξεφωνίζει η Γιώτα - 3ο new entry και Wine Queen!  
Βρεθήκαµε στο Οινοποιείο Νικολαΐδη, λοιπόν, ένα συνδυασµό οικογενειακής παράδοσης µε ακαδηµαϊκή οινική µόρφωση. Τα σταφύλια από τους οικογενειακούς αµπελώνες συνδυάζονται και οινοποιούνται µε τα σύγχρονα µηχανήµατα και έχουµε ως αποτέλεσµα εξαιρετικά κρασιά.

Κάπου εδώ η διαδροµή µας έχει τελειώσει και σαν ύαινες πηγαίνουµε πίσω στην Βάσα για µια έξτρα περιποίηση στη ταβέρνα της κυρίας Αριάδνης. Σπιτικό πεντανόστιµο φαγητό που σου τρέχουν τα σάλια, ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόµασταν για να φύγει έστω και για λίγο αυτή η ζάλη. Κεφτέδες, κουπέπια και  θεϊκοί ανθοί µε τυρί είναι µόνο µερικά από τα εδέσµατα τα οποία γαργάλισαν τον ουρανίσκο µας και κατεύνασαν τους ήχους που δικαιολογηµένα έκανε το στοµαχάκι µας. Ωχχ Θεέ µου.. σε τι ευλογηµένα µέρη ζούµε και τελικά αυτό το κρασί που πίνω εγώ και εσύ, µε πόσο κόπο, ιστορία, αγάπη, πόνο και µεράκι φτιάχνεται;

Πραγµατικά αξίζει να κάνετε µια επίσκεψη στα οινοποιεία µας και να γνωρίσετε αυτούς τους µικρούς  αυθεντικούς ήρωες µας που παρά το τεράστιο φόρτο εργασίας που είχαν λόγω της εποχής, µας υποδέχτηκαν και µας περιποιήθηκαν µε µεγάλη αγάπη και καλοσύνη.  Βλέπετε κάποιοι άνθρωποι πάντα βρίσκουν και έχουν χρόνο για να τα συνδυάζουν όλα.  ∆εν ξέρω αν η αγάπη και η αφοσίωση σε αυτό το “κάτι”, είτε αυτό λέγεται κρασί, είτε τέχνη, είτε δουλειά, είναι αυτή που µεταµορφώνει και εξιδανικεύει τα πάντα, πάντως ό,τι και να είναι µοιάζει µαγικό, µιας και µεταµορφώνει, µεγαλώνει την καρδιά και την κάνει πιο παθιασµένη, πιο δοτική...

Εµείς, λοιπόν, σας αποχαιρετάµε σε αυτό το ταξίδι µε ένα ρητό:   

“ Όπου υπάρχει αγάπη και δηµιουργικότητα, τίποτα δεν µπορεί να πάει στραβά”

Τα λέµε…. xx