The Coop Band
Απο Praxia Aresti
Δημοσιεύθηκε: 03 May 2015

Φωτογραφία: Μιχάλης Κόκκινος

Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού πρωτοτυπεί τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία ενός ροκ μουσικού συγκροτήματος που αποτελείται μόνο από δικά του μέλη. Το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται μέσα από αυτή την κίνηση, αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντικό.  

Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός συγκροτήματος για το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού; Πότε δημιουργήθηκε και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια περίπου με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Δρα. Νέαρχο Ιωάννου. Το συγκρότημα αποτελείται κυρίως από υπαλλήλους του ΣΤΛ, άτομα που δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί, αλλά έχουν το μεράκι και την όρεξη για μουσική. Στα πρώτα στάδια του συγκροτήματος, το ρεπερτόριο περιλάμβανε ροκ αγγλικά τραγούδια και έντεχνα έως λαϊκά ελληνικά. Στην πορεία δημιουργήθηκε και ένα δεύτερο σχήμα, η ρεμπέτικη κομπανία του ΣΤΛ με το όνομα «Γεια Χαραντάν».  Οι δύο μπάντες λαμβάνουν μέρος σε φεστιβάλ και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, άνευ αμοιβής, διαφημίζοντας τον Συνεργατισμό.

Ποια είναι τα μέλη του;
Το συγκρότημα «The Coop Band Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού»  αποτελείται από υπαλλήλους και φίλους του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Η μπάντα απαρτίζεται από τους: Νέαρχο Ιωάννου (κιθάρα, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Alexandra Mutagarova (βιολί), Γιωργούλα Δημητρίου (τραγούδι), Γιώργος Γεωργίου (τραγούδι), Δώρος Νεοκλέους (ντραμς), Θεοδόσης Χριστίδης (πλήκτρα, τραγούδι), Σωτήρης Χαρτόσιας (μπάσο) και Χριστίνα Παπατζιάκου (τραγούδι).

Το συγκρότημα αποτελεί μία πρωτοποριακή κίνηση εκ μέρους του Συνεργατισμού. Υπήρχαν καθόλου αντιδράσεις στην αρχή;
Όπως είναι φυσικό κάθε τι καινούριο προκαλεί καλές και κακές αντιδράσεις.  Υπήρξαν κάποιες κριτικές, πιστεύω λόγω της ιδιαιτερότητας της μπάντας. Ένα συγκρότημα που αποτελείται από άτομα που προέρχονται από έναν τραπεζικό τομέα είναι κάτι που κανένας άλλος δεν τόλμησε να δημιουργήσει. Η Επιτροπή του ΣΤΛ καθώς και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα υποδέχθηκαν εγκάρδια αυτήν την πρωτοβουλία και μαζί με την στήριξη των υπαλλήλων του ΣΤΛ το συγκρότημα καθιερώθηκε, αγαπήθηκε και απόκτησε ένα μεγάλο ένθερμο κοινό.

Τι είδους μουσική ακούει κανείς από το The Coop Band;
Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος αποτελείται από τραγούδια που αρέσουν πρώτα στα μέλη και αυτό φαίνεται στον ενθουσιασμό της ερμηνείας τους σε κάθε τους εμφάνιση. Από κλασικά ροκ και ροκ αγγλικά κομμάτια μέχρι ελληνικά έντεχνα.. . πάντα με την δική τους πινελιά.

Γιατί επιλέξατε αυτό το είδος / είδη;
Είναι το είδος των τραγουδιών που αγαπούν τα μέλη της μπάντας αφού μέσω της μπάντας εκφράζουν το προσωπικό τους γούστο χωρίς παρεμβολές τρίτων. Διαχρονικά τραγούδια που ταιριάζουν στο ύφος τους και τις δεξιότητες τους. Μέσα από τη μεγάλη αυτή γκάμα τραγουδιών, προσελκύουν ένα μεγάλο μέρος του κοινού και αποκτούν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές σε κάθε εμφάνιση τους.

Ποιο είναι πιστεύετε το επίπεδο της μουσικής στην Κύπρο;
Στην Κύπρο το επίπεδο, όσον αφορά τη μουσική αλλά και τις τέχνες γενικότερα, ανεβαίνει. Αυτό θα το διαπιστώσουμε από το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά κυρίως από τα παιδιά τα οποία στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις τέχνες. Πλέον, υπάρχουν Μουσικά Λύκεια τα οποία καλλιεργούν τα παιδιά και τους δίνουν πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας – κάτι το οποίο δεν υπήρχε πριν δέκα χρόνια. Αυτή τη δραστηριότητα  θα τη δούμε και στο θέατρο, στα εικαστικά κλπ.

Τι θα μπορούσε να γίνει για ν’ αναπτυχθεί η μουσική βιομηχανία στην Κύπρο;
Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς του, διοργανώνει τα τελευταία 5 χρόνια το «Ροκ Φεστιβάλ» σε συνεργασία με το Κανάλι 6. Στόχος του ΣΤΛ, εκτός από την ψυχαγωγία του κοινού είναι η προβολή Λεμεσιανών συγκροτημάτων και μουσικών, σε μια συναυλία που γίνεται δωρεάν για τον κόσμο και έχει πλέον καθιερωθεί σαν θεσμός στα μουσικά δρώμενα του τόπου μας. Φέτος το «5ο Ροκ Φεστιβάλ Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού» θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ηρώων, στις 5 Σεπτεμβρίου.  

Ποια είναι τα σχέδια του συγκροτήματος; Μέχρι που επιθυμεί να φτάσει;
Το συγκρότημα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα και μπορεί άνετα να συγκριθεί με κάθε άλλο συγκρότημα που αποτελείτε από επαγγελματίες μουσικούς. Στόχος του συγκροτήματος είναι να συμμετέχει σε περισσότερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αλλά και φεστιβάλ που είναι δωρεάν στο κοινό. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση για το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης μας όπου συγκεντρώθηκαν δύο φορτηγά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον σε όλη την Κύπρο.