Floral Thoughts
Απο Praxia Aresti
Δημοσιεύθηκε: 05 May 2015

Της Πράξιας Αρέστη

Φωτογραφία Λούης Λοιζίδης Μίτσου

Ο Μάριος Μάρκου, γνωστός και ως Minimal, μιλάει στο Victus για τον άνθρωπο πίσω από τις φαντασμαγορικές διακοσμήσεις. Γνωρίστε τον μέσα από μία συνέντευξη, χωρίς ερωτήσεις. Aσχολήθηκα με τα λουλούδια γιατί πάντα μου άρεσε η φύση. Η άγρια φύση. Είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός τύπος. Στην Κύπρο όμως είναι περιορισμένα τα πλαίσια για ρομαντισμό. Υπάρχουν ακόμα άνδρες που ντρέπονται να πάρουν λουλού- δια στη γυναίκα τους. Το λουλούδι τώρα με την κρίση είναι πιο απαραίτητο. Δηλώνει καλή διάθεση. Πάντα ήταν είδος πολυτελείας στην Κύπρο το λουλούδι, οπότε με την κρίση δεν επηρεάστηκε πολύ η δουλειά. Εγώ ό,τι κάνω πάντα βάζω την ψυχή μου. Για κάθε γιορτή, δη- μιουργώ ανάλογα με το θέμα, ιστορίες. Αυτό φαίνεται και από τη βιτρίνα που αλλάζει συχνά θέμα και διακόσμηση. Στο νέο κατάστημα στη Λεωφόρο Μακαρίου ήθελα να δώσω ένα στυλ Λονδρέζικο. Το νέο κατάστημα το δημιούργησα γιατί πιστεύω ότι εν καιρώ κρίσης δεν πρέπει να παραδίδουμε τη σκυτάλη. Θα έπρεπε να υπήρχε περισσότερος σεβασμός στην Κύπρο για τους δημιουργούς. Κάποιοι αντιγράφουν και απλά έχουν το λέγειν και το σόου, εγώ γεννώ ιδέες πρωτοποριακές. Όμως εδώ ακόμη και τους μεγαλύτερους σχεδιαστές τους αντιγρά- φουν οι Κινέζοι. Δυστυχώς όταν είσαι πρωτοπόρος δεν πρέπει να σε ενοχλεί η αντιγραφή. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να αντιγράφεις. Εγώ ως καλλιτέχνης δεν μπορώ να χειριστώ σωστά ίσως το κομμάτι του μάρκετινγκ ή των κοινωνικών σχέσεων. Οι καλλιτέχνες περνούν γενικά πολύ δύσκολα στην Κύπρο.

Για την τραγική κατάσταση που ζούμε σήμερα, φταίμε κι εμείς γιατί είμαστε κακομαθημένοι. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πελένδρι με ζώα και το όνομά μου από Μάριος έγινε Μinimal. Ξέ-χασα το όνομά μου, όμως δεν ξέχασα τις ρίζες μου. Το πρώτο μου κατάστημα το είχα στο χωριό μου με τον αδερφό μου και πωλού-σαμε ρούχα. Τα ρούχα δεν με γέμιζαν όμως. Είχα ταλέντο γενικά στη διακόσμηση και κάποιοι μου είπαν να τους διακοσμήσω το γάμο σιγά σιγά, είχα δικές μου ιδέες με λουλούδια, γι’ αυτό και μετά σπούδασα Διακοσμητής. 

Στην πόλη άλλαξε η ζωή μου. Μπήκα σε μία ζούγκλα όπου με έπαιρνε ο ποταμός. Τα χωριά έχουν περισσότερη ανθρωπιά, ο κό-σμος είναι πιο αυθεντικός. Ένα από τα όνειρά μου ήταν να κάνω μία φάρμα με ζώα. Ίσως και να ήμουν πιο ευτυχισμένος αν ακο-λουθούσα αυτό το δρόμο γιατί μου αρέσει η φύση και η ηρεμία. 

Οι γάμοι συνεχίζουν μέσα στην κρίση να γίνονται. Απλά οι πλού-σιοι ζητούν πιο συγκρατημένα πράγματα για να μην προκαλούν. Σε κάθε πελάτη μου προτείνω κάτι διαφορετικό, ανάλογα με την προσωπικότητα. Η ψυχή μου ζητά αυθεντικούς ανθρώπους γύρω της. Πριν λίγο καιρό είχα κάνει ένα γάμο στην Πάφο και έλεγαν κάποιοι συνάδελφοι ότι στοίχισε 100,000. Ενώ δεν ίσχυε. Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Λένε ότι ο Minimal είναι πολύ ακριβός και μην απευθυνθείτε σε αυτόν. Το μπάτζετ όμως μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας. Έχω κάνει και γάμο για 500 ευρώ με όλη μου την αγάπη. Όταν έρχονται εδώ οι άνθρωποι και είναι ειλικρινείς για το πόσα θα διαθέτουν δενυπάρχει πρόβλημα.

Όταν όμως ζητούν Παίονες, ορχιδέες, ορταν-σίες και τους λες την τιμή, τότε σε λένε ακριβό. Το αγαπημένο μου λουλούδι είναι το χαμομήλι γιατί είναι απλό, μικρό και άγριο. Ένα χαμομήλι για να το δουλέψεις πρέπει να το σέβεσαι. Παίζει ρόλο ο συνδυασμός. Αν παντρευόμουν, στο γάμο μου θα έβαζα μόνο βασιλικές, που είναι το παραδοσιακό μας φυτό και μυρίζει ωραία. Θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε εμείς οι επαγγελματίες να χρησι-μοποιούμε λουλούδια κυπριακά όπως τους παλιούς καλούς και-ρούς και για να βοηθήσουμε τους ντόπιους παραγωγούς. Έχει και απλές λύσεις για ένα γάμο γι’ αυτούς που έχουν στενή οικονομική ευχέρεια, φτάνει να συμβιβάζονται και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Πολλά ζευγάρια που έρχονται εδώ για το γάμο τους, καταλαβαίνω και προβλέπω το μέλλον. Ποιοι θα χωρίσουν και ποιοι θα μείνουν μαζί. Όταν έρχονται εδώ και διαφωνούν ακόμη και για τόσο απλά πράγματα όπως τα λουλούδια, τότε καταλαβαίνεις. Οι πελάτες που μας προτιμούν είναι άτομα με ιδιαίτερο στυλ και διαφορετικότητα. Κοπέλες που η έμπνευσή τους είναι η Κοκό Σα-νέλ και τα παραμύθια. Τα κορίτσια αυτά μου έχουν εμπιστοσύνη. Έρχονται εδώ με κλειστά τα μάτια και αφήνονται στη δική μου αγάπη για να δημιουργήσω το γάμο τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η δύναμή μου για να συνεχίζω.