Πάνος Μουζουράκης !Πάντα ένιωθα την ανάγκη να πω κάτι αστείο, αλλά όλα αστεία είναι τελικά
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 15 April 2016

Ανατρεπτικός, κωμικός, θεατρικός. Στην εποχή του καθωσπρεπισμού ο Πάνος Μουζουράκης παρουσιάζει δημιουργικά, με αστείρευτο χιούμορ, αυτοσαρκασμό και συναίσθημα το πολύχρονο πλέον ταξίδι του στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο μαγαζί, λίγο πριν βγει στην σκηνή, χάθηκα στο γαλάζιο των ματιών του και στην ιδιαίτερη προσωπικότητά του. Από εκείνη τη στιγμή καταδικάστηκα και εγώ σε φανατική θαυμάστρια!

Μια προσωπικότητα, όπως η δική σου, η οποία αρέσκεται στο να χαρίζει χαρά και γέλιο, με τι διασκεδάζει;

Θέλει μια προϋπόθεση για να γελάσει κάποιος, να είσαι χαλαρός. Γενικότερα παρακολουθώ πολύ stand-up comedy, λατρεύω τον Louis CK. Φαντάζομαι ότι το γέλιο προέρχεται και από το αναπάντεχο, εκεί που δεν το περιμένεις να γελάσεις. Oπότε υπάρχει και η τέχνη αυτή του γέλιου να βλέπεις ότι μέσα από την ευφυΐα και τον τρόπο που σου μιλάνε να σου παρουσιάζουν καταστάσεις που τις βιώνεις εσύ, και όπως σου τις παρουσιάζει καταλαβαίνεις ότι είναι αστείες. Ενώ σε άλλες στιγμές άμα τις έβλεπες να σε εκνευρίζανε ή κάπως να σε βγάζανε εκτός εαυτού, όταν τις δεις στο stand-up comedy χαίρεσαι που υπάρχει και η αστεία πλευρά του. Επίσης είναι και διαλεκτή και η παρέα των μουσικών που έχουμε εδώ, έχουμε 2-3 ατακαδόρους, οπότε ή θα πέφτει απόλυτη σιγή ή μόνο γέλιο. Είναι και οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε πολύ χρόνο μαζί, οπότε γελάμε και πολύ.

Στα τραγούδια που επιλέγεις να ερμηνεύσεις υπάρχει έντονο το ρομαντικό στοιχείο μουσικά ή/και στιχουργικά. Τελικά αυτή η αφηρημένη έννοια της αγάπης τι είναι για σένα;

Η αγάπη είναι κάτι που προσπαθώ να φτάσω και ακόμα προσπαθώ να το ορίσω κι εγώ. Είναι αυτό που λέει και ο ‘Στόχος’, άμα δεν μάθεις να αγαπάς, θα πρέπει να μάθω πρώτα εγώ. Προσπάθησα να βγάλω τη λέξη «σ’ αγαπάω»από τα τραγούδια μου, γιατί το θεωρώ βαρύ. Αυτή είναι και η ρομαντική πλευρά μου την οποία αποποιούμαι, γιατί το να πεις «σ’ αγαπώ» το αντιλαμβάνεται ο καθένας διαφορετικά. Γιατί λέγοντάς σου «σ’ αγαπώ» εσύ μπορεί να νομίζεις ότι αισθάνομαι αυτό που εσύ αντιλαμβάνεσαι ως αγάπη. Μέσα σε ένα άλλο τραγούδι υπάρχει ένας στίχος που την φράση αυτή την έκλεψα από έναν φίλο μου τον Κώστα τον Καριπίδη που λέει «Η μοναδική αγάπη που πραγματικά σου ανήκει είναι αυτή που χαρίζεις». Δεν μπορείς να διεκδικήσεις την αγάπη του άλλου. Η μόνη αγάπη που είναι δικιά σου είναι αυτή που έχεις για να δώσεις στον κόσμο.

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός δημιουργικού καλλιτέχνη είναι η έμπνευση. Εμπνέεσαι περισσότερο από τις όμορφες ή τις άσχημες φάσεις της ζωής σου;

Ξέρεις τι; Επειδή κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν θέλω να προσθέσω περισσότερη μιζέρια σε αυτή που υπάρχει ήδη στον κόσμο, αποφάσισα ότι θα γράφω όσο το δυνατό περισσότερο θετικά πράγματα. Και όταν θα μιλάμε για έρωτα, θα μιλάμε για την όμορφη πλευρά του έρωτα.

Συνήθως οι πολύ κωμικοί άνθρωποι έχουν και πολύ έντονες δραματικές στιγμές. Υπήρξαν τέτοιες στιγμές και για σένα;

Ναι. Επειδή υπάρχει ευαισθησία και υπάρχει μες την δημιουργία, και για να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο στην έμπνευση, υπάρχουν πολλά συναισθήματα που σε καταβάλουν. Ακόμα και ο κόσμος σήμερα, όλα αυτά που γίνονται, η οικονομική κρίση, οι πρόσφυγες , η Ευρώπη, η ISIS, δεν μπορείς να παραμείνεις ανεπηρέαστος από αυτά τα πράγματα. Είναι αυτό που λέει στο στίχο του ο Σαββόπουλος «Ένας καθρέφτης και ένα γέλιο μου αρκεί». Δηλαδή αυτό, το να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, να χαμογελάς και να πεις «κουράγιο, υπάρχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο πίσω απ ́ όλα αυτά, για κάποιο λόγο γίνονται».

Εσύ πώς βιώνεις το δράμα;

Υπάρχει πάρα πολλές φορές το συναίσθημα που δεν θες να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον κόσμο, περνάς καλύτερα στα όνειρά σου απ’ ότι περνάς στην πραγματικότητά σου. Αλλά από την άλλη, αισθάνομαι αχάριστος όποτε με πιάνει αυτή η στενοχώρια , γιατί ουσιαστικά εγώ δεν έχω να παραπονεθώ για κάτι, γιατί η ζωή μου είναι μια ευλογία. Πέρασα ίσως κάποια δύσκολα παιδικά χρόνια, κι άλλες δύσκολες φάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή εισπράττω αγάπη. Από άποψη οικονομικών ΟΚ, δεν είμαι δισεκατομμυριούχος, αλλά έχω λεφτά για τσιγάρα. Ξέρω ότι οι άλλοι δεν έχουν πιθανόν λεφτά να πάρουν γάλα στο παιδί τους. Οπότε μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Ο τρόπος να το παλέψω είναι να γυρνάω και να κοιτάω τον εαυτό μου, να με πιάνει αυτή η κρίση συνείδησης ότι είμαι αχάριστος απέναντι στα δώρα που μου δίνονται. Την παλεύω έτσι προς το παρόν, και πιο βαθιά προσπαθώ να αναζητώ τον λόγο που δεν είμαι καλά, ή ποιος είναι ο σκοπός που αισθάνομαι έτσι. «Για να πετύχεις τον στόχο σου δεν χρειάζεται να τον κοιτάζεις, πρέπει απλά να είσαι συγκεντρωμένος πάνω του».

Πέραν των μικρών στόχων που επιτυγχάνεις σταδιακά και σε εξελίσσουν όλα αυτά τα χρόνια, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της δικής σου πορείας;

Είναι η αυτοπραγμάτωση. Θέλω να ανακαλύψω για ποιο λόγο βρίσκομαι πάνω στον πλανήτη, θέλω να καταφέρω να ολοκληρωθώ μέσα μου, ώστε να μην έχω ανάγκη τους άλλους ανθρώπους να γεμίσουν τα κενά μου, να μπορώ να τα γεμίζω μόνος μου. Σαν το παραμύθι ‘Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο’, αυτό θεωρώ ότι είναι αυτοπραγμάτωση. Είναι ένα υπέροχο παραμύθι το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις και πώς προσπαθούμε να χωρέσουμε μέσα σε αυτές και να συμπληρώσουμε τον εαυτό μας να κολλήσουμε απάνω σε σχέσεις φιλικές, σε σχέσεις ανθρώπων. Οπότε η αυτοπραγμάτωσή μου θεωρώ ότι θα έρθει όταν ανακαλύψω, ελπίζω έστω και λίγο πριν φύγω από τον κόσμο, ποιος ήτανε ο λόγος που ήρθα, και να απαλλαγώ από όλα τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί το ‘εγώ’.

Τελικά «είναι δύσκολο πράγμα να είσαι αστέρι»; Ήσουν προετοιμασμένος για τόση απήχηση στον κόσμο; Πώς βιώνεις όλη αυτή τη δημοσιότητα;

Επειδή ήρθε σιγά-σιγά και ήρθε δουλεύοντας και δεν ήτανε κάτι το οποίο έσκασε και εξαφανίστηκε, νομίζω ότι προετοιμαζόταν σιγά σιγά. Δηλαδή από εκεί που με φώναζαν στον δρόμο ‘α ο Τζάμπα’ από τους Singles, μετά ξαφνικά έγινε ‘α ο Μουζουράκης’ και ‘γεια σου Πάνο’. Εξελίχθηκε σταδιακά αυτό το πράγμα.

Η ζωή μας χαρίζει καθημερινά μαθήματα. Ποιο θεωρείς το σημαντικότερο μάθημα που πήρες μέχρι στιγμής;

Νομίζω ότι...πρέπει να είσαι ευγενικός και να σέβεσαι τους άλλους όσο περίεργοι και να είναι. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Όλοι μέσα μας έχουμε ένα ταλέντο που μας έχει δοθεί για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Αρκεί να το χρησιμοποιούμε, να το καλλιεργούμε και να το πηγαίνουμε παρακάτω.

Πηγαινοέρχεσαι στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια. Ποια είναι η σχέση σου με την Κύπρο;

Αγαπώ την Κύπρο και κάθε φορά που έρχομαι περνώ πολύ καλά. Μ’άρέσει πάρα πολύ η προφορά σας. Βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικές τις γυναίκες που μιλάνε με την κυπριακή προφορά. Οι εμπειρίες μου κάθε φορά που έρχομαι είναι ευχάριστες και πάντα φεύγω με ένα χαμόγελο.