Ένα ποτήρι Jameson ακόμη!
Δημοσιεύθηκε: 05 June 2015

Η πρέσβειρα του ουίσκι Jameson, αποκαλύπτει πώς είναι να έχεις μία τόσο σημαντική και διασκεδαστική θέση σε ένα τόσο μεγάλο brand. Η Sisi O' Driscoll είναι μόλις 23 χρονών και κατάφερε να γίνει η πρέσβειρα του παγκοσμίως γνωστού  ουίσκι, Jameson. Και γνωρίζοντάς την, δεν αργήσαμε να καταλάβουμε το γιατί. Ένα όμορφο, λαμπερό πρόσωπο, μία δυναμική και ευχάριστη προσωπικότητα που γεμίζει το χώρο, μα πάνω απ’ όλα φανατική οπαδός του καλού ουίσκι.  

Σίσυ, πώς κατάφερες να είσαι η πρέσβειρα του Jameson;
Είμαι 23 χρονών και αποφοίτησα πριν λίγο καιρό από το Trinity College του Δουβλίνου όπου σπούδαζα Βusiness & Economics. Δεν ήξερα τι ήθελα να σου πω την αλήθεια, αλλά πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω. Έτσι, όταν είδα την αγγελία για τη δουλειά στο Jameson, έκανα αμέσως αίτηση. 

Πόσο δύσκολη ήταν η διαδικασία πρόσληψης;
Συνολικά έκαναν αίτηση  500 άτομα και προχώρησαν οι 150. Έπρεπε να προετοιμάσω ένα promotion βίντεο και έπειτα πήγα σε interview που διήρκεσε 12 ολόκληρες ώρες. 

Φαντάζομαι τη χαρά σου όταν πήρες τη δουλειά…
Ναι, ενθουσιάστηκα πάρα πολύ γιατί είναι μια δουλειά που ταξιδεύεις πολύ, γνωρίζεις συνεχώς κόσμο και σου ανοίγει πολλές πόρτες. Η βιομηχανία του ουίσκι αναπτύσσεται συνεχώς και είναι καλό να είσαι μέρος της, ειδικά μιας τέτοιας εταιρείας στην οποία ανήκουν το Malibu, η Absolut, το Havana κ.λπ.

Ποια ήταν η σχέση σου με το ποτό πριν πάρεις τη δουλειά;
Πάντα μου άρεσε το ποτό. Φυσικά δεν ήξερα πολλά για το ουίσκι όπως και πολύς κόσμος, όμως μετά την πρόσληψή μας πήγαμε για εκπαίδευση και ήταν καταπληκτικό να μαθαίνουμε όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν το Jameson να διαφέρει από άλλα ουίσκι της αγοράς. Και αποκτήσαμε παθός γι’ αυτό. 

Θα σε ρωτούσα γι’ αυτό. Τι κάνει το Jameson  να διαφέρει από άλλα ουίσκι που κυκλοφορούν στην αγορά;
Ο John Jameson, δημιουργός του ουίσκι και για τον οποίο θα σας μιλήσω πιο μετά, πάντα πειραματιζόταν και το Jameson είναι αποτέλεσμα τριπλής απόσταξης, κάτι που το κάνει πολύ απαλό. Συνήθως στα αμερικανικά ουίσκι γίνεται μόνο μία απόσταξη και στα σκωτσέζικα δύο. Αυτή η ιδιότητά του το κάνει καλό και για όσους δεν πίνουν πολύ ποτό. 

Κάτι θα έλεγες για τον παραγωγό John Jameson… Νομίζω μας ενδιαφέρει. 
Ναι, το Jameson έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινά από τον Σκοτσέζο John Jameson, ο οποίος μετακόμισε στην Ιρλανδία και παντρεύτηκε την κόρη του Haig, του δημιουργού του ομώνυμου σκοτσέζικου ουίσκι! Μαζί έκαναν 16 παιδιά. Κι έτσι γύρω στο 1780 ξεκινά η ιστορία. Όταν πέθανε, το 1862, ο γιος του συνέχισε την παράδοση και μετά ο εγγονός του. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν τεράστια δυσκολίες, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν και το ουίσκι Jameson παραμένει μέχρι σήμερα το πρώτο ιρλανδικό ουίσκι σε παραγωγή παγκοσμίως. Και αυτό, εξαιτίας της πάρα πολύ καλής ποιότητας και του παραδοσιακού τρόπου απόσταξης.

Ποια είναι τα συστατικά του ουίσκι;
Το κριθάρι, το καλαμπόκι και το καθαρό νερό της Ιρλανδίας.  Είναι ανάμικτο ουίσκι, που σημαίνει ότι φτιάχνεται από δύο διαφορετικά οινοπνευματώδη. Το ένα εκ των δύο αποτελείται από κριθάρι που καλλιεργείται στην Ιρλανδία, κάτι που του δίνει ένα τοπικό χαρακτήρα. Ένα άλλο συστατικό είναι το καλαμπόκι. Μετά τις αποστάξεις φυλάγεται τουλάχιστον για 3 χρόνια.Σημαντικό είναι ότι γίνονται τρεις αποστάξεις. Οι μέθοδοι της απόσταξης παραμένουν οι ίδιες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία. Επίσης, το στέγνωμα του κριθαριού γίνεται σε σκοτσέζικα αποστακτήρια, χρησιμοποιώντας μόνο αέρα και όχι καπνό για να μην αλλοιώνεται η γεύση.

Πώς είναι να είσαι η Ambassador του Jameson;
Είναι υπέροχα. Τον πρώτο χρόνο και μετά την εκπαίδευση φεύγεις στο εξωτερικό. Μένεις σε μια χώρα για ένα χρόνο και μετά πας σε άλλη. Εμένα είναι το πρώτο μου ταξίδι ως πρέσβειρα εδώ στην Κύπρο. Και μετά ίσως πάω στο Παρίσι και στο Μαρόκο. Στα τρία χρόνια επιστρέφεις στη βάση σου και εργάζεσαι εκεί. Ακούγεται περισσότερο ως μάρκετινγκ δουλειά, όμως έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να ταξιδεύεις και να κοινωνικοποιείσαι. 

Ποιο ήταν το πιο τρελό πράγμα που σου συνέβη ως πρέσβειρα του Jameson;
Χμμμ, αυτό που συνέβη, ήταν ένα event που διοργανώσαμε στη Λευκωσία και ήταν εκπληκτικό, γιατί έγινε σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο που παλιά στεγαζόταν τράπεζα. Και έβλεπες κανονικά τα χρηματοκιβώτια και άλλα πράγματα της τράπεζας να γίνονται ένα με τη διακόσμηση του Jameson. Εξελίχθηκε σε ένα πολύ ωραίο και διαφορετικό πάρτι. Ως ιδέα φυσικά ακουγόταν τρελή, όμως εξελίχθηκε πολύ καλά. 

Απ’ ότι είδα στην ιστοσελίδα, έχετε μία πολύ δροσερή πρόταση για το καλοκαίρι…
Ναι είναι το Jameson Ginger & Lime. Όλοι μπορούν να το κάνουν και είναι πολύ δροσερό. Το προτείνουμε σε πολλά μπαρ. Και δεν είναι καθόλου δυνατό. 

Κάνεις και tasting;
Ναι, αλλά μόνο για ουίσκι. Σε πολλά event που διοργανώνουμε και εκπαιδεύουμε τον κόσμο, δοκιμάζουμε διάφορα ουίσκι για να τα συγκρίνουμε και να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά. Λίγο μετά τα Χριστούγεννα, ήλθε εδώ στην Κύπρο και το νέο Jameson. Πολύς κόσμος νομίζει ότι υπάρχει μόνο ένα είδος Jameson, όμως υπάρχουν 7 διαφορετικά. Στην Κύπρο μόνο 2.

Πώς βλέπεις τη σχέση του Κύπριου καταναλωτή με το ουίσκι;
Σίγουρα χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. Η Κύπρος είναι ,μία ζεστή χώρα και το ουίσκι δεν είναι ίσως ανάμεσα στις πρώτες επιλογές. Πλέον όμως, με τα κοκτέιλ και την εξέλιξη γύρω από αυτά, είναι πιο εύκολο να συστήσεις το ουίσκι στους ανθρώπους. Και όταν για παράδειγμα είναι πρόθυμοι να ξεφύγουν από την μπύρα και να δοκιμάσουν ένα κοκτέιλ με βάση το ουίσκι, μπορείς να τους εκπαιδεύσεις.  Πολλές φορές μου έτυχε να κεράσω ουίσκι εδώ και να μου πουν όχι, κάτι που μου φάνηκε πολύ περίεργο. Στην Ιρλανδία ποτέ δε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Όμως έτσι είναι η κουλτούρα. Και το Jameson είναι  κάτι καινούριο για την Κύπρο. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο γνωστό. 

«Πολλές φορές μου έτυχε να κεράσω ουίσκι εδώ και να μου πουν όχι, κάτι που μου φάνηκε πολύ περίεργο. Στην Ιρλανδία ποτέ δε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Πώς συμβουλεύεις τους καταναλωτές να δοκιμάζουν ένα ουίσκι;
Σίγουρα τα κοκτέιλ με βάση το ουίσκι είναι υπέροχα. Κάποιοι προσθέτουν νερό ή πάγο στο ουίσκι τους, όμως αν θέλεις να το δοκιμάσεις και να το απολαύσεις και όχι να πιεις μεγάλες ποσότητες, τότε πρέπει να το πιεις σκέτο και σιγά σιγά. 

Και τα καλύτερα συνοδευτικά ποια είναι;
Ένα γλυκό ουίσκι μπορείς να το συνοδέψεις μεσοκολάτα. Και όσον αφορά στο φαγητό, το κρέας είναι πάντα το καλύτερο συνοδευτικό. 

Πώς σε υποδέχονται οι Κύπριοι;
Με υποδέχονται πολύ καλά. Νομίζω οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι έχουν ένα δεσμό μεταξύ τους, γιατί πέρασαν παρόμοια πράγματα μέσα στην ιστορία. Με καλωσορίζουν και με υποδέχονται σαν δικό τους άνθρωπο και νιώθω αμέσως άνετα. Γνώρισα υπέροχο κόσμο και αγαπώ την Κύπρο πάρα πολύ. 

Οι πωλήσεις επηρεάστηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της κρίσης;
Όχι, αντιθέτως. Επειδή είναι κάτι νεόφερτο στην Κύπρο, οι πωλήσεις αυξάνονται συνεχώς, κάτι που είναι εκπληκτικό. 

Γιατί σταμάτησαν οι Ιρλανδοί να έρχονται διακοπές στην Κύπρο; (γέλια)
Είναι αλήθεια ότι παλιά δεν γνώριζες Ιρλανδό που να μην επισκέφθηκε την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι απευθείας πτήσεις προς Κύπρο σταμάτησαν και έτσι πολύ λίγοι είναι αυτοί που έρχονται για διακοπές. Εγώ για παράδειγμα πρώτη φορά έρχομαι και απορώ γιατί δεν ήλθα νωρίτερα. Ο ήλιος, η πλούσια ιστορία του νησιού και οι παραλίες είναι εκπληκτικά. 

Βλέπεις κοινά στοιχεία μεταξύ των Ιρλανδών και των Κύπριων;
Ναι, είναι και οι δυο λαοί χαλαροί και κοινωνικοί. Θέλουν να βγαίνουν για φαγητό και ποτό. Η μόνη διαφορά νομίζω είναι ο καιρός (γέλια). Πολλή βροχή και καθόλου ήλιος.

Σου ευχόμαστε, λοιπόν, καλή διαμονή εδώ στο νησί μας και ν’ απολαύσεις τον ήλιο στο έπακρο!