10 Εξομολογήσεις στο Ντιβάνι!
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 17 February 2016

Μια φορά και… 15 μήνες πριν δέχθηκα απρόσμενα ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη μια γυναικεία φωνή αυτοσυστήνεται και αρχίζει να μου μιλά για το καινούριο free press περιοδικό της Κύπρου.

Καταλήγει ενθουσιώδης στο ‘Θα σε ενδιέφερε να έχεις δική σου στήλη και να γράφεις άρθρα περί.. σχέσεων;’. Ακολούθησε μια συνάντηση-επισφράγιση της χημείας μας και για ενάμιση μήνα περίπου δουλεύαμε πάνω σε αυτή την ιδέα. Μια συνάντηση γνωριμίας όμως με την υπόλοιπη ομάδα ανατρέπει τα αρχικά μας πλάνα. Το ακαδημαϊκό υπόβαθρό μου στον τομέα της Ψυχολογίας φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον, και κουβέντα στην κουβέντα βρέθηκα αγκαλιά με ένα ντιβάνι να ψαχουλεύω τα εσώψυχα διαφόρων διασήμων. Αυτή η ιδέα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Ήμουν ενθουσιασμένη για την ευκαιρία αφενός, μα προβληματισμένη για την γραμμή που θα ακολουθούσαμε αφετέρου.

Στόχος εξαρχής ήταν η εφ΄ όλης της ύλης ειλικρινής επαφή μου με ανθρώπους, διάσημους ή μη. Όρος μου οι συζητήσεις να κρατηθούν μακριά από ερωτήσεις κλειδαρότρυπας. Επεδίωξα συζητήσεις ουσίας και όχι κουτσομπολιά, την αλήθεια και όχι την επιφάνεια. Το αποτέλεσμα; Δέκα ανατρεπτικές συνεντεύξεις, δέκα ειλικρινείς εξομολογήσεις, δέκα εγκάρδιες συζητήσεις.

Τι να πρωτοθυμηθώ από τον τελευταίο χρόνο; Θυμάμαι τον Στέφανο Μιχαήλ χαλαρό να συζητάει με απλότητα περί έρωτος, τον Λούη Πατσαλίδη με μπουρνούζι να χαλαρώνει και να μας χαρίζει πριβέ στιγμές γέλιου, τον κ. Τσιάκκα μετά συνοδείας κρασιού να ξεδιπλώνει την θαυμάσια πορεία του, την πανέμορφη Ελευθερία Αρχοντάκη να μιλά με ωριμότητα για τη ζωή της και τους στόχους της . Φυσικά δεν θα μπορούσα να ξεχάσω την κουβέντα μου με την αρχικά επιφυλακτική Μαρία Ιωάννου να εξελίσσεται σε μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη συζήτηση, τον γλυκύτατο Νικόλα Ιωαννίδη να μου μιλά με συγκίνηση και απλότητα για την ζωή του πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, και τον Γιώργο Ασημένο να με παρασέρνει ευλαβικά στους ρυθμούς της ζωής του. Τι να πω για τον καθόλου επιφανειακό Λούκα Γιώρκα; Προσωπικότητα που αρέσκεται στην ανάλυση και, τη δεδομένη στιγμή, άψογος συνομιλητής. Ο δε γοητευτικός Ανδρέας Βουγιούκας με έμπασε για τα καλά στον όμορφο κόσμο του χαρίζοντάς μου μια κλεφτή ματιά στους στόχους και στα όνειρά του. Τελευταία, και καθ’ όλα υπέροχη και εποικοδομητική, ήταν η κουβέντα μου με τον βαθιά σκεπτόμενο Γιώργο Τσαλίκη. Κάθε κουβέντα για μένα μια μοναδική εμπειρία και τροφή για σκέψη. Έπειτα από αυτό το ταξίδι ανάλυσης, για ένα πράγμα σιγουρεύτηκα: πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τις τέλειες φιγούρες που κοσμούν τον ιδιαίτερο ετούτο κόσμο, σιγοψιθυρίζουν καθημερινοί ανθρώπινοι φόβοι ανασφάλειες, ανησυχίες. Όπως εκείνες που κουβαλάω εγώ, όπως εκείνες που κουβαλάς κι εσύ. Μεταμφιέζονται, καραδοκούν, ταλαιπωρούν, συγκινούν, διδάσκουν μα πάνω απ’ όλα υποκινούν συμπεριφορές και αντιδράσεις. Ξέρετε.. πολλές φορές το ίδιο το σύστημα που φιλοξένει τέτοιες προσωπικότητες δεν ενθαρρύνει τις βαθιές εξομολογήσεις.

Εμείς εδώ είμαστε λοιπόν. Για να παρέχουμε ένα ασφαλή έντυπο χώρο, διαθέσιμο για εγκάρδιες εξομολογήσεις, χειριζόμενοι με τον δέοντα σεβασμό τις ιδιαιτερότητες που κρύβει, ή δεν κρύβει, ο κάθε καλεσμένος. Γι αυτούς που ξάπλωσαν ήδη στο Ντιβάνι.. σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που δείξατε σε μένα προσωπικά καθ’ όλη την διάρκεια των συζητήσεών μας, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ομάδα. Ευχαριστώ την εκδότρια του Victus, Γιώτα Ευαγγέλου, για την πρόσκληση και την αδιάκοπη στήριξη αυτής της ιδέας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς, τους αναγνώστες της στήλης μας, για την έκδηλη αγάπη σας. Κάθε σχόλιο ήταν ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε δυναμικά να πλησιάζουμε λαμπερές προσωπικότητες, διατηρώντας την ευγενή διάθεσή μας για εμβάθυνση σε πιο προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα. Έπεται μακρά συνέχεια με περισσότερους καλεσμένους, και αναπόφευκτα περισσότερες συγκινήσεις.

Τα καλύτερα έρχονται. Πάντα έρχονται! Θα τα πούμε στο επόμενο ντιβάνι. Μέχρι τότε..

Αγάπη μόνο,

Μύρια Τρύφωνος