Ελευθερία Αρχοντάκη
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 03 May 2015

Φωτογραφίες: Λούης Λοιζίδης Μήτσου

Αν και δεν έχει σπουδάσει υποκριτική, η Ελευθερία Αρχοντάκη απέδειξε μέσα από τη δουλειά της ότι τα πτυχία είναι, πολλές φορές, για το συρτάρι!

Πες μου λίγο για την Κρήτη. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια εκεί;
Πάρα πολύ ωραία. Και φίλους πολύ καλούς έχω. Έχω και 2 αδέρφια. Η μητέρα μου είναι απ’ την Ιταλία, από τη Σικελία συγκεκριμένα, και ο μπαμπάς μου είναι Κρητικός. Μας έχουν δώσει πολλή αγάπη, πάρα πολλή. Ότι ήθελα το είχα, δεν έχω κανένα παράπονο από τους γονείς μου. Η οικογένειά μου με βοήθησε με τις σπουδές μου και δεν έχω κανένα παράπονο.

Μισή Ιταλίδα δηλαδή. Γι’ αυτό και τα όμορφα, λεπτά χαρακτηριστικά...
Ναι, μοιάζουμε αρκετά με τη μητέρα μου. Σπούδαζε ο μπαμπάς μου Ιταλία, γνωρίστηκαν εκεί και παντρεύτηκαν στην Κρήτη. Έχω και 2 αδέρφια.

Η υποκριτική δεν υπήρχε καθόλου στο μυαλό σου;
Μου είπαν πολλές φορές «καν’ το» και το σκεφτόμουν.

Δεν σου έλεγαν, «είσαι πολύ όμορφη, κάνεις για ηθοποιός»;
Όχι, κανένας. Αν και παλαιότερα είχα πάει σε κάτι καλλιστεία και είχα βγει και πρώτη. Ήταν ελληνο-ιταλικά καλλιστεία. Δεν συνέχισα όμως γιατί ο διαγωνισμός θα συνέχιζε στην Ιταλία, με Ιταλίδες από όλο τον κόσμο. Ενώ βγήκα πρώτη δεν συνέχισα, γιατί ένιωθα ότι δεν ταίριαζε καθόλου στον χαρακτήρα μου το μόντελινγκ.

Πώς πήρες το ρόλο της Ελευθερίας στη σειρά Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς;
Γνώριζα από πριν τον Κώστα Καζάκα, τον σεναριογράφο, ο οποίος μου είχε προτείνει κι άλλους ρόλους παλαιότερα. Απλούς ρόλους βέβαια, επειδή δεν είχα καμία σχέση με τον χώρο και ήμουν διστακτική. Έχω τελειώσει Φαρμακευτική, κάτι εντελώς άσχετο με την υποκριτική κι έτσι ήταν κάτι σαν πρόκληση για μένα.

Πώς ήταν για σένα αυτή η απότομη αλλαγή, δηλαδή να μπεις στην τηλεόραση από το πουθενά;
Εντάξει σίγουρα είχα άγχος, γιατί σου λέω μπήκα κατευθείαν στα βαθιά. Η πρώτη μου σκηνή ήταν στο μπαρ και χόρευα, αρκετά προκλητική σκηνή. Με στήριξαν, όμως, ο σκηνοθέτης και τα παιδιά από τη σειρά. Με αγκάλιασαν αμέσως.

Όταν είδες για πρώτη φορά τον εαυτό σου στην τηλεόραση πώς ένιωσες;
Δεν ήθελα να με δω. Το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο δεν τά ‘χω δει ακόμα. Μόνο αποσπάσματα.

Σε αντιπροσωπεύει αυτό που βλέπεις; Γιατί λένε ότι η τηλεόραση αλλάζει αρκετά.
Σε αλλάζει αρκετά όντως. Κάποιες φορές λέω εγώ είμαι αυτή; Κάποιες άλλες λέω ποια είναι αυτή; Πώς έχω βγει έτσι; Είναι περίεργη φάση.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να υποδυθείς;
Γενικά στη ζωή μου ό,τι λέω, θέλω να το παίξω κιόλας, δηλαδή τό’ χω στην καθημερινότητά μου αυτό. Μου αρέσει να μιμούμαι τους φίλους μου πάρα πολύ και μου έλεγαν όλοι «άντε τό ’χεις, τό ’χεις! Πήγαινε!». Απλά κολλούσα στο ότι δεν είχα τελειώσει κάποια σχολή.

Φοβήθηκες ότι θα σε κατηγορήσουν για αυτό;
Ναι, αγχώθηκα πολύ στην αρχή.

Τελικά τι σχόλια έχεις ακούσει;
Έχω ακούσει πολύ θετικά σχόλια. Βέβαια, δεν ξέρω αν μου τα κάνουν επειδή με συμπαθούν ή τα εννοούν. Αυτό δεν το ξέρω. Αλλά δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό.

Θα ήθελες να κάνεις και κάποια μαθήματα αν συνεχίσεις;
Βέβαια, αν συνεχίσω σίγουρα.

Υπάρχει κάποιος celebrity που σου αρέσει πάρα πολύ, που θαυμάζεις και θα ήθελες να περάσεις μια μέρα μαζί του;
Εντάξει, πιστεύω ότι απ’ το εξωτερικό περισσότερο ηθοποιούς, όπως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Αλ Πατσίνο και τον Τζακ Νίκολσον. Οι ηθοποιοί της παλιάς σχολής.

Πόσο άνετα αισθάνεσαι με τον ρόλο που έχεις στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς και πόσο σε αντιπροσωπεύει;
Δεν έχω κοινά βιώματα με την Ελευθερία στο έργο, κανένα όμως, γιατί η Ελευθερία είναι ένα κορίτσι το οποίο μεγάλωσε μόνο του, χωρίς μαμά, χωρίς μπαμπά. Η Ελευθερία είναι και λίγο αποκαλυπτική, επειδή έχει περάσει και πολύ δύσκολα στη ζωή της. Είναι και λίγο πιο προκλητική από μένα.

Είναι πιο σκληρή…
Είναι πάρα πολύ σκληρή. Δεν μιλάει πολύ. Εγώ δεν είμαι έτσι, εγώ μιλάω πολύ, είμαι κοινωνική. Παρ’ όλα αυτά θέλω τον χρόνο μου, σίγουρα δεν είμαι έτσι από την αρχή. Ίσως να έχουμε κάποια κοινά στο στυλ, είμαι και εγώ έτσι χύμα, ντύνομαι ροκ.

Οι γονείς σου όταν σε είδαν σε αυτό το ρόλο πώς το εξέλαβαν;
Ο μπαμπάς μου δεν το έχει δει το πρώτο επεισόδιο, δεν του το έχουμε δείξει (γέλια). Τα υπόλοιπα εντάξει τα έχει δει.

Σε στηρίζουν γενικά;
Η μητέρα μου με στηρίζει πάρα πολύ, ο μπαμπάς μου παίρνει πιο ουδέτερη θέση. Εντάξει, είμαι και 26 χρονών τώρα, αυτός σκέφτεται και οικογένεια και αυτά. Εγώ δεν το έχω ακόμα στο μυαλό μου.

Είσαι σε κάποια σχέση αυτό το διάστημα;
Όχι είμαι single. Ενώ έχω μια οικογένεια πολύ αγαπημένη και σίγουρα την έχω πρότυπο, πιστεύω ότι είμαι πάρα πολύ μικρή ακόμα για οικογένεια. Νιώθω πάρα πολύ μικρή. Είμαι παιδάκι ακόμα, δεν μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί.

Στην σειρά παίζεις μια δυναμική γυναίκα η οποία προσπαθεί να μπει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Στη ζωή σου έχεις υπάρξει ποτέ το τρίτο πρόσωπο;
Δεν έχω υπάρξει ποτέ τρίτο πρόσωπο και όλο αυτό κιόλας μου ήταν πρωτόγνωρο και στην αρχή τα διάβαζα και γελούσα. Αυτά που έλεγα στον Μέμο σκεφτόμουν, «Παναγία μου, πώς θα τα πω εγώ αυτά;», γιατί του την έπεσα κανονικά.

Στην πραγματικότητα θα έμπαινες σε αυτή τη διαδικασία;
Όχι ποτέ, γιατί έχει τύχει να είμαι σε μια σχέση που να μου το κάνει μια άλλη γυναίκα και δεν μου άρεσε καθόλου, οπότε δεν θα το έκανα ποτέ.

Έχεις ερωτευθεί παράφορα; Τι ρόλο παίζει στη ζωή σου ο έρωτας;
Είναι πολύ σημαντικός. Έχω ερωτευθεί 2 φορές πολύ έντονα. Δηλαδή ήμασταν 2μιση χρόνια μαζί με τον ένα, και με τον άλλον ήμουν ερωτευμένη 5 χρόνια. Αυτός δεν ξέρω αν το ξέρει (γέλια).

Και γιατί δεν του το είπες; Περιμένεις τον άντρα να κάνει την πρώτη κίνηση;
Εντάξει, δεν εκδηλώνομαι και πολύ. Αν τύχει να δω κάποιον που μου αρέσει, θα τον κοιτάξω. Όχι έντονα, διακριτικά. Θα κάνω μια κίνηση διακριτική. Μ’ αρέσει ο άντρας να είναι ο κυνηγός.

Ποιο είναι το ωραιότερο κομπλιμέντο που έχεις ακούσει ποτέ;
Το ωραιότερο κομπλιμέντο που έχω ακούσει και το ακούω πολύ συχνά, είναι ότι μοιάζω στην Μόνικα Μπελούτσι..

Αντικειμενικά είσαι μια όμορφη κοπέλα. Πιστεύεις ότι σε βοήθησε στην υποκριτική αυτό;
Σίγουρα με βοήθησε πάρα πολύ. Από δω και πέρα θα φανεί αν μπορώ να μείνω στο χώρο.

Αν σου έλεγα να περιγράψεις τον εαυτό σου με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Είμαι εγωίστρια, κυκλοθυμική κάτι που πραγματικά δεν αντέχω, είναι βάσανο (γέλια). Και είμαι και ευαίσθητη πολύ.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου αδυναμία και το πιο δυνατό σου σημείο;
Η αδυναμία μου είναι ότι είμαι πολύ ευαίσθητη, δηλαδή τα παίρνω πολύ σοβαρά όλα. Και το θετικό για μένα είναι πιστεύω ότι είμαι συμπαθητική ως άνθρωπος. Με συμπαθεί πολύς κόσμος από την πρώτη στιγμή, είμαι πολύ κοινωνική. Είμαι αληθινή βασικά. Δεν προσποιούμαι.

Έχεις γνωρίσει, στο χώρο που είσαι, άτομα που έχουν καβαλήσει το καλάμι;
Στη σειρά που είμαι, πραγματικά έχω γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους. Ο Μέμος Μπεγνής, η Αθηνά Οικονομάκου που είναι διάσημοι, πολύ καλοί στη δουλειά τους. Στην αρχή είχα λίγο άγχος, ήμουν ντροπαλή μαζί τους, αλλά καμία σχέση. Είναι πολύ απλοί όλοι τους, χαλαρά άτομα. Δεν ξέρω, μήπως έτυχε να είναι όλοι στη σειρά έτσι;

Λένε ότι ο χώρος της τηλεόρασης είναι πιο αφιλόξενος, πιο ανταγωνιστικός. Νομίζεις θα μπορούσες να επιβιώσεις σε αυτόν τον χώρο;
Δεν υπάρχει σ’ εμάς αυτό, ούτε ανταγωνιστικά το βλέπω καθόλου. Είναι όλοι τους κουλ, ακομπλεξάριστοι. Σου λέω, δεν ξέρω αν έχει τύχει, γιατί σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν καβαλήσει το καλάμι. Σ’ εμάς δεν υπάρχει κανένας.

Ποιο είναι το πρώτο άτομο που τηλεφωνείς όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση;
Η μητέρα μου. Η μητέρα μου βασικά είναι τα πάντα για μένα. Είναι η καλύτερή μου φίλη, είναι η αδυναμία μου. Ίσως επειδή είναι Ιταλίδα και όχι Κρητικιά και δεν είναι είναι πολύ αυστηρή. Είναι εκεί που πρέπει. Ο μπαμπάς μου είναι πιο κλειστός, όμως του έχω κι αυτού τρελή αδυναμία.

“Δεν αθλούμαι. Όλο το χρόνο ένα μήνα θα κάνω γυμναστήριο. Έχω γραφτεί σε άπειρα γυμναστήρια, έχω πληρώσει τη συνδρομή και με ψάχνουν και δεν πατάω.”

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αθλούμαι. Δυστυχώς.

Και πώς διατηρείς αυτό το σώμα;
Ναι, δεν αθλούμαι. Όλο το χρόνο ένα μήνα θα κάνω γυμναστήριο. Έχω γραφτεί σε άπειρα γυμναστήρια, έχω πληρώσει τη συνδρομή και με ψάχνουν και δεν πατάω. Πάω μια φορά, τα κάνω όλα στο μεταξύ και μετά τίποτα. Από χόμπι ακούω πολλή μουσική, κυρίως έντεχνο.

Υπάρχουν περίοδοι που αμφισβητείς τον εαυτό σου;
Ναι, γιατί είμαι πολύ κυκλοθυμική γενικά. Κάποιες φορές αισθάνομαι πολύ ουάο και λέω,  «Μπράβο μου» και κάποιες άλλες πέφτω στα πατώματα.

Επιβραβεύεις τον εαυτό σου;
Εντάξει, λέω «Μπράβο σου κορίτσι μου», το έκανες κι αυτό (γέλια). Αλλά πολλές φορές είμαι και στα κάτω μου, είμαι και λίγο μοναχικός τύπος. Μου αρέσει η μοναξιά. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου απ’ όταν σπούδαζα. Έμενα μόνη μου 7 χρόνια.

Φαίνεσαι ένα ήρεμο άτομο που ξέρει τι θέλει. Ισχύει αυτό;
Ναι, είμαι ήρεμη όμως είναι και κάποιες φορές που τα κρατάω όλα μέσα μου και σκάω. Δεν αντιδρώ αμέσως. Δηλαδή μπορεί να μου κάνεις κάτι, να εκνευριστώ και να μην στο δείξω, αλλά αν μου το κάνεις πολλές φορές μετά σκάω.

Θέατρο θα έκανες ποτέ;
Το θέατρο είναι πολύ πιο δύσκολο. Είναι πάρα πολύ νωρίς για θέατρο. Βέβαια μου αρέσουν οι θεατρικές παραστάσεις, παρακολουθώ.

Τι άλλο θα έκανες για τα προς το ζην εκτός από την υποκριτική;
Εντάξει, είμαι φαρμακοποιός όπως σου είπα. Την ξέρω τη δουλειά καλά.

Σου αρέσει, όμως αυτή η δουλειά;
Μου αρέσει. Απλά θεωρώ ότι είμαι ακόμα πολύ μικρή για να κλειστώ σ’ ένα φαρμακείο για όλη μου τη ζωή. Αυτή η ρουτίνα με κουράζει πολύ. Το έκανα για 1μιση χρόνο και δεν περνούσα καλά. Πίεζα τον εαυτό μου. Το έκανα περισσότερο για τον μπαμπά μου.

Άρα δεν μπορείς να φανταστείς τα επόμενα χρόνια της ζωής σου σ’ ένα φαρμακείο και να δουλεύεις;
Ακόμα όχι. Κι επίσης δεν μπορώ να μένω και στην Κρήτη. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος, το αγαπώ όμως μέχρι εκεί. Αν σκεφτόμουν οικογένεια θα ήταν το ιδανικό μέρος αυτό. Και στην Κύπρο θα ήταν πολύ ωραία να κάνεις οικογένεια, αλλά δεν το έχω καθόλου στο μυαλό μου.

Πόσο καιρό μένεις στην Κύπρο; Πώς ήταν η εμπειρία σου;
3 μήνες είμαι εδώ. Η κοινωνία εδώ έχει πάρα πολλά κοινά με την Κρήτη.

Ο κόσμος πώς σου φάνηκε;
Μια χαρά, δεν έχω κανένα παράπονο. Αυτό που λένε δηλαδή ότι τους Έλληνες δεν τους πολυπάνε, εγώ δεν το ένιωσα καθόλου. Ίσα ίσα, δηλαδή περισσότερους Κύπριους φίλους έχω κάνει και στη σειρά. Πιστεύω ότι έχουν πολλά κοινά οι Κρητικοί με τους Κύπριους.

Αισθάνθηκες καθόλου μοναξιά με το που ήρθες Κύπρο;
Όχι, το είχα πάντα συνήθεια να λείπω πολλές ώρες  απ’ το σπίτι μου Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στην Κρήτη, αλλά όταν ενηλικιώθηκα όλο και κάπου πήγαινα. Γενικά μου αρέσει ν’ αλλάζω περιβάλλον και μέρη και να ταξιδεύω. Είναι η ζωή μου όλο αυτό.

Αν γνώριζες κάποιον Κύπριο και τον ερωτευόσουν, θα έμενες εδώ;
Θα έμενα ναι. Μου αρέσει η Κύπρος και οι Κύπριοι μια χαρά είναι. Δεν διαφέρουν και πολύ από τους Κρητικούς. Eίναι κυνηγοί. Ίσως, πιο πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα και καλά κάνουν. Είναι ωραίο αυτό.

Μετά τη σειρά τι έχεις στο μυαλό σου να κάνεις;
Να σου πω την αλήθεια έχω αρκετές προτάσεις από το χώρο της τηλεόρασης και δεν το περίμενα κιόλας. Θα δούμε όμως. Δηλαδή δεν θέλω ακόμα να πω κάτι γιατί δεν ξέρω κι εγώ, είμαι μπερδεμένη.

Τι σε φοβίζει περισσότερο στο μέλλον σου;
Ο θάνατος με φοβίζει πάρα πολύ. Είναι κάτι που δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα.

Πώς αισθάνεσαι με το ότι αλλάζει η εξωτερική σου εμφάνιση με την πάροδο του χρόνου;
Δεν με πειράζει αυτό. Μου αρέσει όταν ο άλλος γερνάει, είναι ωραίο. Περνάνε τα χρόνια. Δεν γίνεται τώρα να είσαι 40 χρονών και να φαίνεσαι 20. Δεν είναι ωραίο. Ή  να ντύνεσαι σαν 20άρα. Βέβαια ποτέ μη λες ποτέ γιατί δεν ξέρεις.

Είσαι ενάντια στις πλαστικές δηλαδή;
Ναι, είμαι ενάντια. Δεν μου αρέσει και το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο. Είναι ωραίο όταν μια γυναίκα γερνάει.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια; Θα είσαι 36 χρονών.
Στα 36 μου πλέον πιστεύω θα ήθελα να έχω οικογένεια.

 

Ευχαριστίες

Τοποθεσία: Alasia Hotel
Make-Up Artist: Έλενα Θεοδώρου (Kryolan)
Styling: An'ge Boutique