Στέφανος Μιχαήλ
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 02 February 2015

Ένα αετός ξαπλώνει στο diVani και εξομολογείται…

Της Μύριας Τρύφωνος / Φωτογραφία Μιχάλης Κόκκινος

Τοποθεσία: Library Hotel (Καλαβασός)

Όταν σκέφτεσαι τον Φεβρουάριο, τον μήνα του έρωτα, τι σου έρχεται στο μυαλό;

Είναι ένας κανονικός μήνας για μένα. Δεν γιορτάζω τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχεις συγκεκριμένη μέρα για να γιορτάζεις τον έρωτα σου. Η μέρα αυτή υπάρχει καθαρά για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Τι είναι «έρωτας» για σένα;

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο ωραία αισθήματα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και από τις δύο πλευρές, αλλιώς είναι βασανιστικός.

Πότε βίωσες για πρώτη φορά τον πραγματικό έρωτα;

Ήμουν σχολείο όταν ερωτεύτηκα για πρώτη φορά. Ήταν πολύ περίπλοκη η κατάσταση, γιατί ακριβώς ήταν η πρώτη φορά. Ήταν το μόνο άτομο που σκεφτόμουν πρωί και βράδυ. Ήταν ένα εντελώς καινούριο αίσθημα για μένα.

Έχεις ξαναερωτευτεί από τότε;

Ναι, αρκετές φορές. Ο πρώτος έρωτας ήταν κάτι πολύ βασανιστικό για μένα γιατί ήταν ανεκπλήρωτος. Δεν γινόταν να είμαστε μαζί . Μετά από καιρό όμως ερωτεύτηκα ξανά.

Είναι πάντα το ίδιο έντονο το συναίσθημα, όταν ερωτεύεσαι;

Την πρώτη φορά ήταν υπερβολικά έντονο το συναίσθημα μέχρι που έμαθα να το ελέγχω. Έτσι είναι. Σιγά σιγά μαθαίνεις να προστατεύεις τον εαυτό σου. Να μην τα δίνεις όλα από την αρχή χωρίς να πάρεις πίσω τα ανάλογα.

Έμαθες κάποια πράγματα μέσα από τον έρωτα;

Ναι. Αν και πολλές φορές δεν μπορώ να ελέγξω τα αισθήματα μου, προσπαθώ να μην είμαι παρομητικός και να τα δίνω όλα από την αρχή. Ίσως επειδή πληγώθηκα αρκετά, προσπαθώ να προστατέψω τον εαυτό μου.

Ο Στέφανος ως άτομο πως λειτουργεί σε μία σχέση;

Μου αρέσουν οι ισορροπίες. Και πρέπει ο καθένας να κάνει υποχωρήσεις, π.χ. δεν γίνεται να βγαίνω συνέχεια με τους φίλους μου κι η κοπέλα μου να είναι κλεισμένη στο σπίτι. Θέλω να είμαι με κάποιαν που να σημαίνει πολλά για μένα κι όχι με οποιανδήποτε.

Αρά για να μπεις σε σχέση πρέπει να νιώθεις κάτι δυνατό ή δοκιμάζεις κι όπου βγει;

Μπήκα σε μία σχέση που είχε ένα ολοκληρωμένο πακέτο χωρίς ιδιαίτερα αισθήματα, αλλά δεν βγήκε κάπου. Δεν μου αρέσει να παίζω με ανθρώπους και να τους πληγώνω, επειδή το έπαθα. Δε θα ήμουν με κάποιαν απλά για το κρεβάτι.

Πώς αντιμετωπίζεις ένα χωρισμό;

Από τη στιγμή που φτάνει στο σημείο η σύντροφος μου είναι να μου πει να χωρίσουμε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν κάνω ακραία πράγματα, ούτε πιέζω τον άλλο να είναι μαζί μου. Την αφήνω να φύγει κι αν καταλάβει ότι είμαι σημαντικός για εκείνην και επιστρέψει πίσω ίσως και τη δεχτώ. Γιατί αν την πιέσω να επιστρέψει δε θα πετύχω τίποτα.

Συνήθως δηλαδή είναι η άλλη πλευρά που βάζει την τελεία;

Όχι. Εγώ έβαζα την τελεία συνήθως. Άμα χωρίσω κάνω κύκλους. Δεν έχω τη δύναμη να το πω ευθέως και νομίζω είναι χειρότερο αυτό που κάνω. Προσπαθώ να κάνω όσο πιο ανώδυνο ένα χωρισμό, αλλά συνήθως αυτό δεν μου βγαίνει σωστά.

Η δημοσιότητά σου σε επηρέασε στο θέμα των σχέσεων;

Όχι, πιστεύω. Σίγουρα έχω επιλογές, αλλά πάντα ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή για το τι θέλω.Τώρα έχω ενάμιση χρόνο σχέση. Είμαι σε μία σταθερή φάση στη ζωή μου.

Τι βρίσκουν, συνήθως, ενοχλητικό σε σένα οι σύντροφοί σου;

Τις ασχολίες μου. Ασχολούμαι π.χ. με ψάρεμα, κυνήγι, με τη φύση και αυτό απαιτεί πολλές ώρες. Το Σάββατο θα προτιμήσω να μείνω σπίτι για παράδειγμα αντί να βγω, για να ξυπνήσω το πρωί της Κυριακής να κάνω κάτι που μου αρέσει. Αλλά εντάξει εδώ είναι ένα σημείο που κάνω υποχωρήσεις.

Τι σε εκνευρίζει σε μία γυναίκα;

Να το παίζει άνδρας. Σε μία σχέση είμαι πιο παραδοσιακός ως το πώς θα ήθελα να συμπεριφέρεται μία γυναίκα. Μου αρέσει μία γυναίκα να είναι χαμηλών τόνων, έξυπνη, να δείχνει τη θηλυκότητά της. Να έχει τον άνδρα της ψηλά και να τον σέβεται όπως θα την σεβαστεί κι αυτός. Όχι επειδή είναι άνδρας να αντιδρά και να μην δέχεται τίποτα.

 

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να…

Για να ασχολούμαστε με λεπτομέρειες που σπαταλούν χρόνο άδικα. Δηλαδή να λυπάμαι και να αγχώνομαι που έσπασε το κινητό μου, που θέλω ν’ αγοράσω το νέο iphone και δεν έχω λεφτά. Οι κοπέλες να αγχώνονται για τα νύχια τους, τα ρούχα και τις εξόδους τους… Πρέπει να μάθεις τι έχει νόημα και τι κάνει όμορφη τη ζωή σου. Για παράδειγμα, η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Κανείς δεν εκτιμά πλέον αυτά τα όμορφα της φύσης. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις όλα σου τα λεφτά στα ρούχα στα έξω και στα αυτοκίνητα για να είσαι ευτυχισμένος.

 

Πιστεύεις ότι η ανατροφή σου σε χωριό επηρέασε τον τρόπο σκέψης σου;

Το ότι μεγάλωσα σε χωριό σίγουρα επηρέασε τον χαρακτήρα μου, γιατί έκανα διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνουν οι νέοι της πόλης. Πήγαινα βόλτες στα βουνά, αντί στις καφετέριες. Μεγάλωσα λιτά. Δεν είχαμε έξτρα λεφτά να ξοδέψουμε σε περιττά πράγματα. Και αν το σκεφτείς πολλά πράγματα από αυτά που έχουμε δεν τα χρειαζόμαστε.

Η πρώτη επαφή σου με την τηλεόραση πώς ήταν;

Στην αρχή ήταν πολύ αγχωτικό και το άγχος με μπλοκάρει. Την πρώτη φορά που θα έκανα μία διαφήμιση πήγα στο στούντιο και ήταν όλοι οι ηθοποιοί από τα Άσπρα Μπαλόνια εκεί και όταν τους είδα αγχώθηκα. Είχα να πω 2 προτάσεις και έκανα ενάμιση ώρα να τις πω. Σιγά σιγά όμως η τηλεόραση έγινε η δουλειά μου και πλέον δε με φοβίζει τίποτα.

Σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος;

Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τι θα πει ο κόσμος. Τα κακά που λέει ο κόσμος δεν τα λαμβάνω υπόψη, γιατί εγώ ξέρω ποιος είμαι. Τα καλά σχόλια που ακούω από τον κόσμο για τη δουλειά μου τα δέχομαι και τα χρησιμοποιώ για να γίνομαι καλύτερος. Μου δίνουν κουράγιο.

Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι έγινες ηθοποιός, λόγω της εμφάνισής σου;

Δεν μου αρέσει να είμαι στο γυαλί για τη φάτσα μου. Δε θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι είμαι στην τηλεόραση επειδή απλά είμαι όμορφος. Και ούτε μου αρέσει συνέχεια να ακούω ότι είμαι όμορφος.

Η εξωτερική εμφάνιση επηρέασε καθόλου τα εφηβικά σου χρόνια;

Από το σχολείο λόγω του ότι ήμουν πιο ξανθός ξεχώριζα λίγο από τους συμμαθητές μου. Πολύ λίγα αγόρια με έκαναν παρέα στο λύκειο και ακόμη προσπαθώ να καταλάβω γιατί. Ένιωθα ότι τα αγόρια με σνόμπαραν. Ήμουν χαμηλών τόνων πάντα. Περισσότερο με προσέγγιζαν κορίτσια, οι οποίες στο τέλος γίνονταν φίλες μου.

Σε ενοχλούσε που τα υπόλοιπα αγόρια σε σνόμπαραν στο σχολείο;

Σίγουρα σε ενοχλεί όταν είσαι και έφηβος, αλλά δεν το άφησα να βγει πολύ προς τα έξω. Στο τέλος το είδα και θετικά. Το είχα πάρει και σαν πρόκληση.

Μισός Αυστριακός, μεγαλωμένος σε κυπριακό χωριό. Γεύτηκες την κουλτούρα. Αν είχες ένα μαγικό ραβδί τι θα εξαφάνιζες;

Το κόμπλεξ που υπάρχει γενικά στην κοινωνία. Γιατί νιώθουμε ότι αν δεν κάνουμε αυτό που κάνει ο διπλανός μας δεν θα είμαστε το ίδιο αρεστοί. Υπάρχει και η ζήλια. Άμα δεν έχεις να φας θα τρέξουν όλοι να σε βοηθήσουν. Άμα ξαφνικά αποκτήσεις λεφτά όλοι γυρίζουν να σε κατηγορήσουν επειδή ζηλεύουν. Ένα άλλο πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας είναι που πάντα κλείνει το στόμα της, ίσως επειδή έμαθε να είναι χρόνια υπόδουλη. Μας κάνουν οι πολιτικοί και οι ξένοι ότι θέλουν χωρίς να αντιδρούμε.

Αν κάποιος σου έλεγε ότι μπορείς για λίγο να αλλάξεις μορφή. Πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου;

Ως αετό…

Ο αετός έχει κάποια χαρακτηριστικά που πιστεύεις ότι σε εκφράζουν;

Είναι ελεύθερος και μόνος πολύ ψηλά στον ουρανό. Και όταν θέλει κάτι θα το πάρει.

Σκέφτηκες τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Σε 10 χρόνια σίγουρα θα έχω οικογένεια. Είναι κάτι που το θέλω, αλλά όχι ακόμη. Προτεραιότητά μου είναι η καριέρα μου και έτσι θα είναι για τα επόμενα 5 χρόνια.