Nικόλας Ιωαννίδης
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 20 July 2015

Της Μύριας Τρύφωνος

Φωτογραφία: Λούης Λοϊζίδης Μήτσου

Από υπεύθυνος κρατήσεων γνωστού κλαμπ της πρωτεύουσας, σήμερα είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος στυλίστας της Κύπρου. Μότο του “Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο”. Υιοθετώντας διάφορους ρόλους στα προσωπικά και επαγγελματικά του, ο Νικόλας Ιωαννίδης θυμάται και αποκαλύπτει με απλότητα, χιούμορ αλλά και συγκίνηση μερικές προσωπικές του στιγμές οι οποίες τον στιγμάτισαν. Χωρίς ίχνος κόμπλεξ και με απόλυτη ειλικρίνεια ο Νικόλας Ιωαννίδης μιλάει στο Victus για τη διαφορετικότητα.

Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Έκανα ένα foundation course στη σχολή Καλών Τεχνών ΛΕΔΡΟΙ, δεν σπούδασα ποτέ στην ζωή μου. Πέρασα στο Saint Martins του Λονδίνου αλλά δεν πήγα εκεί λόγω οικονομικού. Στη συνέ-χεια πήγα να σπουδάσω fashion photography αλλά διέκοψα τις σπουδές μου ενώ έπιασα δουλειά στο MADTV σαν στυλίστας. Από κει και πέρα προέκυψαν κάποιες σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής showbiz προτού επιστρέψω στην Κύπρο. Ήμουν στα media σαν stylist αρκετά χρόνια αλλά πάντα ήμουν behind the scenes. Πρώτη φορά βγήκα μπροστά τα τελευταία 3 χρόνια. 

Αν ανατρέξεις πίσω στα παιδικά σου χρόνια ποια είναι η πρώτη έντονη ανάμνηση που έχεις, είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη;

Πολλά. Βασικά οικογενειακά, γιατί χώρισαν οι γονείς μου όταν εγώ ήμουν 3η-4η δημοτικού. Θυμάμαι έντονα ότι είχαν κτίσει ένα πολύ μεγάλο σπίτι και ύστερα από λίγο καιρό έβλεπα την μάμα μου να ξα-ναπακετάρει τα πράγματα και της λέω ‘Μάμα, τι συμβαίνει, αγοράσαμε άλλα πάλι;’ αφού ήταν ολοκαίνουρια. Μου είπε ‘όχι κάτσε να σου πω. Αποφασίσαμε με τον αδερφό σου –ο οποίος ήταν πιο μεγάλος- ότι θα πάμε να ζήσουμε σε άλλο σπίτι, ο παπάς δεν θα είναι μαζί μας πλέον’. Της είπα οκ ό,τι θέλετε, δεν έχω πρόβλημα, απλά διερωτήθηκα για τα πιάτα και τα ποτήρια αφού τώρα τα φέραμε γιατί τα φεύγουμε πάλι. 

Ποια είναι η σχέση σου με τη μητέρα σου;

Ως τον καιρό που έμενα μαζί της, ειδικά στην εφηβεία, ήταν αρ-ρωστημένη η αγάπη μας, με την καλή έννοια. Βγαίναμε έξω, πηγαίναμε για καφέ κ.τ.λ. Αργότερα πήγα στο εξωτερικό και έζησα μόνος μου. Όταν επέστρεψα έπιασα διαμέρισμα. Δού-λευα νύχτα δεν την πολυέβλεπα. Οπόταν κάθε Δευτέρα πλέον είναι η νύχτα μας, εδώ και 15 χρόνια κάνουμε dinner οι 2 μας, δεν θέλουμε κάποιον άλλον. Μαγειρεύει και πολύ σπάνια, αν την πείσω, βγαίνει από το σπίτι. Είναι και είμαι πάρα πολύ έντο-νος χαρακτήρας και ερχόμαστε πάντα σε ρήξη, αλλά με αγάπη. Οπόταν παρά να γίνεται αυτό, είμαστε πιο απόμακροι, όχι με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά ότι είναι εκεί με τον δικό της τρόπο και είμαι εκεί με τον δικό μου.

Τι πιστεύεις ότι λέει ο κόσμος για σένα;

Πλέον πιο καλά πράγματα, παλιά ήμουν ο κακός. Επειδή ήμουν 13 χρόνια στο Ζoo και έκανα πόρτα, ήμουν ο μαλάκας της υπόθεσης. Αλλά ο λόγος που ήμουν κακός είναι γιατί ήμουν υπάλληλος σε ένα μαγαζί και μου είπαν ότι πρέπει να κάνω αυτό το πράγμα. Είχα ανάγκη τα λεφτά για να συντηρήσω τον εαυτό μου και τη μητέρα μου. Έπρεπε να δίνω για τη δόση του σπιτιού για να μην μας το πάρει η τράπεζα, αντιλαμβάνεσαι ότι έπρεπε να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Αν τούτο το πράγμα έλεγε ότι έπρεπε να ήμουν μα-λάκας, τότε ήμουν μαλάκας. Αν έπρεπε να μου λέει ότι έπρεπε να ήμουν καλοσυνάτος, τότε ήμουν καλοσυνάτος. Το τι ένιωθα εγώ όμως μέσα μου δεν το ξέρει κανένας, μόνο εγώ το ξέρω. Οπότε δημιουργήθηκε ένα τεράστιο σύννεφο γύρω από το όνομά μου και δεν αδικώ καθόλου τον κόσμο.

Ενώ τώρα τι νομίζεις ότι λέει ο κόσμος για σένα;

Πέραν του εαυτού μου, γιατί ότι κτίσεις κερδίζεις, ένας άνθρω-πος ο οποίος με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό το πράγμα ήταν η Χριστιάνα Αριστοτέλους η οποία είναι και κολλητή μου. Όταν ήμουν στα καλλιστεία και είχε φύγει μια κοπέλα και ένιωθε αδικημένη και φώναζε, με παίρνει στο τηλέφωνο και μου λέει ‘αγάπη θα έρθεις τη Δευτέρα γιατί θα είναι και εκείνη και θέλω κάποιο άτομο από την κριτική επιτροπή’. Και τελικά μου έκανε ψυχανάλυση. Μου είπε ψέματα για να με αναγκάσει να πάω. Έκανε αφιέρωμα στη ζωή μου από την μέρα που γεννήθηκα. Είχε τη μάμα μου για την οποία ήταν μεγάλη υπόθεση να βγει από το σπίτι και να πάει στο Mega να μιλήσει για μένα, ήταν οι φίλοι μου, φωτογραφίες... Από τα 48 λεπτά συνέντευξης, τα 45 λεπτά έκλαιγα non stop. Μου έβγαλε πολλά πράγματα.

Τι ήταν αυτό που σε συγκίνησε και σου προκάλεσε αυτή την αντίδραση;

Ότι δεν πίστευα ότι άξιζα να μου κάνουν αφιέρωμα. Δεν είμαι «κάποιος» για να μου κάνουν αφιέρωμα στην τηλεόραση. Απλά έκανα την δουλειά μου. Αυτό που σου είπα και πριν ότι ήταν μεγάλη υπόθεση να βγει η μάμα μου και μάλιστα να μειώσει τον εαυτό της λέγοντας ότι δεν επρόσφερε γιατί δεν μπορούσε, και ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου. Ακόμα και τώρα συγκινούμαι. Είναι δύσκολο να το βλέπεις εκείνη την ώρα. Μέσα από αυτή την εκπομπή ο κόσμος είδε τον πραγματικό Νικόλα και όχι τον Νικόλα της πόρτας, αυτός ήταν ένας ρόλος, είχα ανάγκη τα λε-φτά για να ζήσω, για να δώσω την δόση του σπιτιού, για να έχω εγώ το αυτοκίνητό μου, τη βενζίνη μου, για να έχουμε ρεύμα, νερό και φαί, και όχι παπούτσια ρούχα και ρολόγια. Ο κόσμος όταν σε βλέπει σε ένα ωραίο κλαμπ, με τα ωραία σου τα ρούχα, που σου τα έστελναν για να τα κάνεις διαφήμιση, βλέπει άλλη εικόνα.

Όταν θυμώνεις πώς αντιδράς;

Παλιά ήταν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Αν αφορούσε π.χ τη δουλειά ήταν να παραιτηθώ επί τόπου, ήμουν αντάρτης. Πλέ-ον, από τότε που άρχισα ομοιοπαθητική, που δεν είναι πολύς καιρός, σκέφτομαι τα πάντα πολύ διαφορετικά. 

Τι μπορούσε να σε βγάλει εκτός εαυτού μέχρι πρότινος;

Η αδικία, πνίγομαι με την αδικία. Επειδή είμαι και ένας άνθρω-πος που άμα μου δώσεις 1 θα σου δώσω 10, γίνομαι χαλί αλλά μην με εκμεταλλευτείς, μην με υποτιμήσεις και μην με αδική-σεις. Δεν υπάρχει χειρότερη λέξη από την αδικία.

Υπήρξε κάποιο σχόλιο τον τελευταίο καιρό που σε έκανε να νιώσεις άβολα;

Άβολα; Γενικά δεν θέλω να ακούω σχόλια. Θέλω ηρεμία και ησυχία. Εντάξει για την σεξουαλικότητά μου ακούω πράγματα αλλά δεν με νοιάζει. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που είμαι out από τα 17 και στην οικογένειά μου από τότε γιατί δεν υπήρχε λόγος να κρύβομαι από αυ-τούς. Ούτε σκότωσα, ούτε έκλεψα, ούτε ναρκωτικά έκαμα. Απλά έχω διαφορετικές προτιμήσεις στο κρεβάτι και δεν αφορά κανέναν αυτό το πράγμα.

Το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων πώς σε βρί-σκει; Θα έμπαινες σε αυτή τη διαδικασία;

Τo να επισημοποιήσουμε τη σχέση ναι, αλλά για μωρό όχι και είμαι κάθετος. Διαφωνώ με τους γκέι γονείς για έναν λόγο. Από τη στιγμή που αποφασίζω να ζήσω σε αυτό το νησί, λόγω του bullying που θα δέχεται το μωρό μου στο σχολείο θα πρέπει να το κλείσουμε με ζουρλομανδύα στο ψυχιατρείο. Τι θα λέει; Θα έρθει ο παπάς μου και ο παπάς μου να με πιάσουν; Δεν είναι προετοιμασμένος ο τόπος. Εγώ προσωπικά μπορώ να μεγα-λώσω ένα παιδί καλύτερα και από μια μάνα, όσο μεγάλο και αν ακούγεται αυτό το πράγμα. Οποιοσδήποτε άνθρωπος θα μπορούσε άμαν το θέλει. Όμως όχι, δεν είναι έτοιμο το νησί. Αν τώρα ζούσα στην Αμερική ίσως να το σκεφτόμουν αλλά πάλι είμαι λίγο ρομαντικός στο να έχει ένα παιδί μητέρα και πατέρα.

Εσύ δέχθηκες bullying στο σχολείο για την σεξουαλικότητά σου;

Βέβαια, πολύ. Από την 6η δημοτικού θυμάμαι συγκεκριμένα γεγονότα. Αυτό που χαίρομαι όμως τώρα είναι επειδή κάνω παρέα με συμμαθητές μου από το δημοτικό ακόμα, μου έχουν ζητήσει και συγγνώμη. Δεν κρατώ κακία σε κανέναν.

Λένε ότι οι προσωπικές σχέσεις για άτομα τα οποία είναι αναγνωρίσιμα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Υπήρξε περίοδος στην ζωή σου που ευχόσουν να μην ήσουν αναγνωρίσιμος;

Ναι, μπορεί και κάθε μέρα. Αυτό γιατί νιώθω πολύ μοναξιά λόγω αναγνωρισιμότητας. Φοβούνται την αναγνωρισιμότητά μου. Η τε-λευταία μου σχέση ήταν από το 2010. Κάπου-κάπου το εύχομαι γιατί είμαι ένας άνθρωπος που έχω να δώσω τόσα πολλά πράγ-ματα και τώρα δεν έχω κάπου να τα δώσω. Έχω τους φίλους μου βέβαια, αλλά άλλο το φιλικό συναίσθημα και άλλο το ερωτικό. Άλ-λωστε γι’ αυτό έχουμε τις ερωτικές σχέσεις γιατί μας προσφέρουν αυτά που δεν μπορούν οι φιλικές.

Για ποιο πράγμα αισθάνεσαι περήφανος για τον εαυτό σου;

Γιατί έκανα τα πάντα μόνος μου. Είμαι αυτοδίδακτος. Στερήθηκα από εφηβεία, από σπουδές, για να δουλεύω μια ζωή και ο Θεός με βοήθησε οι κόποι μου να μου ανταποδώσουν.

Αν συναντούσες τον εαυτό σου πριν 20 χρόνια, τι θα του έλεγες;

‘Είσαι μεγάλος μαλάκας’ γιατί ήμουν. Και θα του έλεγα ‘Να είσαι ο εαυτός σου και ειλικρινής.’

Έχεις κάποιο μότο στη ζωή σου;

Everything happens for a reason. Είναι το επόμενό μου τατουάζ.

Ποιές ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή σου;

Η αποδοχή της μάμας μου και το comeback του παπά μου.