ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΕΝΟΣ
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 17 August 2015

Φωτογραφία: Mιχάλης Κόκκινος 

Τοποθεσία: Coya Bar Restaurant 

Ένα παιδί στο σώµα ενός ενήλικα. Άνθρωπος µε έντονη προσωπικότητα, “του σαλονιού και του αλωνιού” που χαµογελά και κλείνει το µάτι µε νόηµα σε κάθε πρόκληση και στόχο. Ο πασίγνωστος DJ, Γιώργος Ασηµένος, άφησε για λίγο την κονσόλα του και µας χάρισε ένα όµορφο ταξίδι πίσω στον χρόνο και στον κόσµο της µουσικής αναπολώντας τα  όνειρα, τους στόχους και τις επιτυχίες της ζωής του.

Μίλησε µου λίγο για σένα, πώς ξεκίνησες;

Το 1970 τόσο… όταν ακόµα ήµουν τελειόφοιτος λυκείου, εντελώς τυχαία είχα µια γνωριµία µε ένα DJ µε τον οποίο γίναµε φίλοι. Πήγαινα συχνά στο κλαµπ που δούλευε και ένα Σάββατο που πήγα να τον δω είχε εξαφανιστεί Με προσέγγισαν από το µαγαζί απελπισµένοι και µε ρώτησαν αν εγώ που ήµουν φίλος του και τον έβλεπα κάθε νύκτα να παίζει, ήξερα να παίζω µουσική γιατί ήταν Σάββατο και δεν είχαν DJ. Είπα όχι, απλά τον έβλεπα. Και επέµεναν “τι έβλεπες”; Και τους είπα αυτό και αυτό. Μου είπαν παίξε. Και κάπως έτσι πήρα το µικρόφωνο και άρχισα το µπλα µπλα και µετά έβαλα µουσική χωρίς να µιξάρω φυσικά. Άρεσα στον κόσµο και συνέχισα και έπαιζα για ένα µήνα. Μετά πήγα στρατό και µετά πήγα Θεσσαλονίκη να σπουδάσω ασυρµατιστής. Ένα βράδυ που πήγα σε ένα κλαµπ µε ένα συµφοιτητή µου ο οποίος ήξερε τον ιδιοκτήτη, µε σύστησε ως τον φίλο του τον Κύπριο που είναι DJ. Μου πρότεινε να βγω να παίξω, και πάλι εκεί απλά πήρα το µικρόφωνο και κάπως έτσι ξεκίνησε µια καριέρα 2µιση χρόνων στην Ελλάδα, ενώ η σπουδή µου ήταν 2 χρόνια. Μετά πήγα και Αγγλία για να πάρω και πτυχίο ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Τι νοµίζεις είναι αυτό που άρεσε στον κόσµο και σε ‘κράτησε’ στη νύχτα;

Νοµίζω ήταν η ενέργεια. Ήταν και η µουσική, η οποία έβαλα ένα νέο κεφάλαιο στην νυκτερινή ζωή της Κύπρου που ήταν η µουσική Ντίσκο. Σε ένα κλαµπ ο DJ είναι όπως τον Θεό, ο κόσµος οι αγγέλοι. ∆ίνει διαταγή ο θεός και εκτελούν οι αγγέλοι, και η διαταγή είναι η µουσική. Ο πελάτης κουβαλά τις σκοτούρες της βδοµάδας και αν πάει σε ένα κλαµπ µίζερος, ο DJ χρειάζεται να έχει προσωπικότητα και σωστή προσέγγιση στους ανθρώπους.

Ποια είναι τα διακριτά χαρακτηριστικά που έχεις σαν άνθρωπος;

Η φιλικότητα. Ήµουν και είµαι ανοικτός άνθρωπος, µιλάω µε όλο τον κόσµο. Είµαι και του σαλονιού και του αλωνιού, πράγµα δύσκολο την σήµερον ηµέρα να το πετύχεις.

Εσύ πώς το πετυγχαίνεις;

Η σωστή προσέγγιση του κόσµου η οποία χρειάζεται για να είναι κάποιος επαγγελµατίας. Η µουσική είναι ένα είδος προσέγγισης. Ακόµα και το είδος της µουσικής που ακούει κάποιος τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο.

Σε ποιο είδος µουσικής έχεις αδυναµία;

Ο κάθε άνθρωπος περνά από διάφορες φάσεις της ζωής του, είτε αυτή ονοµάζεται εφηβεία, είτε middle age κτλ. Ανάλογα µε την κατηγορία που είσαι ακούς και την ανάλογη µουσική. Σήµερα δεν µπορούσα να ακούσω την µουσική που άκουγα το ‘80. Σήµερα είµαι µεγάλος φαν της Deep House. Πέρασα τα στάδια και της ηλεκτρονικής, και της ντίσκο και του τρανς και σήµερα λόγω ηλικίας επιλέγω την Deep House. Είναι ένα άκουσµα που συνδυάζει drink, eat και dance. Είναι µια µουσική η οποία δεν κουράζει το µυαλό και αυτό είναι και το είδος της µουσικής που παίζω αυτή την περίοδο στο Coya.

Πόσο χρονών αισθάνεσαι;

Αισθάνοµαι πολύ µικρός ακόµα. Έχει φάση που κι εγώ ο ίδιος διερωτώµαι τι κάνω ακόµα και παίζω µουσική! Υπάρχει τόσο νέο αίµα. Μπορεί να µε καλούν σε µαγαζιά να παίξω µουσική και σκέφτοµαι γιατί να κόψω κάποιου άλλου παιδιού “την τύχη” να είναι στην θέση τη δική µου. Όσες φορές προσπάθησα να σταµατήσω, πέφτουν συνέχεια προτάσεις.

Παρόλα αυτά δηµιουργείς και από µόνος σου νέες προτάσεις µε το άνοιγµα καινούργιων κλαµπ. Είσαι ανήσυχο πνεύµα.

Στόχοι! Όταν ήµουν ακόµα πανεπιστήµιο, είχα ζωγραφίσει ένα κλαµπ και έξω από το κλαµπ ένα από τα αγαπηµένα µου αυτοκίνητα και αυτός ήταν ο σκοπός µου και τον πέτυχα. 

Πώς κατάλαβες ότι αυτός πρέπει να γίνει ο σκοπός σου;

Θα σου δώσω ένα παράδειγµα. Όταν πήγα για σπουδές ο πατέρας µου µου έδωσε 8000 δραχµές. Εκείνο τον καιρό αυτά ήταν 15 λίρες. Το σπίτι που νοικιάζαµε στοίχιζε 4000 δραχµές. Στους 3 µήνες αµειβόµουν µε 42-45 χιλιάρικα. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στόχους στη ζωή του. Σε ηλικία 29 ετών έκανα το πρώτο µου κλαµπ. Αφού πέτυχα αυτό τον στόχο ήθελα να εµφανιστώ σε όσες περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ‘κανα. Μετά ήθελα να κάνω ραδιόφωνο και να βγω στο γυαλί και το ‘κανα επίσης. Για την τηλεόραση είναι το µόνο που µετάνιωσα γιατί τελειώνει και εκµηδενίζεται η ιδιωτική σου ζωή.

Η έντονη ενασχόλησή σου µε την µουσική επηρέασε την προσωπική σου ζωή;

Βεβαίως, προς το καλύτερο. Η µουσική σε κάνει χαρούµενο άτοµο και όχι το άτοµο που αναγκάζεται να κάνει κάτι. Σου δίνει το έναυσµα για καλύτερη ζωή εκτός του ότι ηρεµά το µυαλό. ∆εν µπορώ να σκεφτώ τον εαυτό µου χωρίς µουσική.

Γενικά όµως οι άνθρωποι περνούν από διάφορα σκαµπανεβάσµατα. Εσύ;

Πέρασα και εγώ µια φορά από µια πολύ δύσκολη φάση όταν ήταν η οικονοµική κρίση. Πάντα όµως µε χαµόγελο γιατί αν το αφήσεις να σε πάρει από κάτω τελείωσε. Στη ζωή µου έµαθα να παλεύω, δεν αφήνω τίποτε να µε πάρει από κάτω.

Βγήκες από αυτή τη φάση;

Ναι! Αν είναι κάτι που θα µπορούσα να µε χαρακτηρίσω είναι δυναµικός. Στο να πέσω, δεν πέφτω εύκολα. Όταν πέσω, όµως, σηκώνοµαι µε ευκολία. 

Πόσο καιρό σου πήρε να σηκωστείς; ∆εν εννοώ σε πρακτικό επίπεδο, αλλά συναισθηµατικά.

Έξι µήνες. Και δεν έχει συναισθηµατικά. Είναι ή σε παίρνει η ζωή από κάτω ή συνεχίζεις να παλεύεις.

Από δω και πέρα τι περιµένεις;

Τίποτα! Ζω την κάθε µέρα όπως πρέπει να την ζει κάποιος. Είµαι γεµάτος από ικανοποίηση που ό,τι έβαλα στόχο στο µυαλό µου το κατάφερα και το κατάφερα µόνος.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 15 χρόνια από τώρα;

∆εν µπορώ να τον φανταστώ, γελώ και ούτε θέλω να το σκέφτοµαι (γέλια).

Ο έρωτας πώς σου φέρθηκε όλα αυτά τα χρόνια που είσαι στη νύχτα;

Λόγω της µουσικής δεν είχα χρόνο να σκέφτοµαι για έρωτες. Επαναλαµβάνω όταν βάζεις στόχους αναγκαστικά παραβλέπεις µερικά πράγµατα σε διάφορες φάσεις στην ζωή σου. Love kills και επειδή δεν ήθελα να ερωτευτώ το έλεγχα.

Με ποιο τρόπο το ελέγχεις;

Με τις αποστάσεις. 

Πόσο καιρό είσαι µε τη σύζυγο;

Σχεδόν 30 χρόνια.

Πώς είσαι ως σύντροφος;

Νοµίζω βαρετός. ∆εν είµαι του έξω. ∆εν µου αρέσει. ∆εν µπορώ να πάω µπουζούκια. ∆εν πάω σε κλαµπ µόνος µου να διασκεδάσω.

Τι νοµίζεις ότι αρέσει στη σύζυγό σου σε σένα;

Νοµίζω ότι είµαι καλός στην οικογενειακή θαλπωρή.

Αυτό που την εκνευρίζει;

To πολύ publicity. Πέρασε πάρα πολύ δύσκολα η γυναίκα µου µέχρι να καταλάβει.

Για πιο λόγο θα την ευχαριστούσες δηµόσια;

Για την κόρη που µου χάρισε και στο ότι έδειξε τόση υποµονή γιατί δεν πίστευα ότι θα µπορούσε να είναι µαζί µου ακόµα. Μπορεί να µην ενέδιδα σε πειρασµούς δουλεύοντας τη νύκτα, αλλά καµία άλλη γυναίκα δεν θα άντεχε. Υπήρξε δυναµική.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις επάνω σου;

Nothing, I like the way I am! Πάρ’το αν θέλεις εγωιστικό, αλλά I am who I am and I want to be what I am.

Με την εµπειρία που έχεις τώρα, αν είχαµε µια χρονοµηχανή και ταξίδευες πίσω στον χρόνο και συναντούσες τον 25χρονο εαυτό σου, τι θα του έλεγες;

Στόχοι, το παν είναι οι στόχοι, να συνεχίσει το επάγγελµα του DJ all the way and keep up the good music.

Υπήρξε ποτέ καµία εκδήλωση θαυµασµού που να σε έφερε σε δύσκολη θέση;

Πολλές. Ειδικά όταν παίζω µουσική δεν µπορώ να έχω κανέναν δίπλα µου, είτε αρσενικό είτε θηλυκό. Όποιος θέλει ας είναι, ο γιος του προέδρου να είναι. Αυτό δεν το ονοµάζω αµηχανία αλλά privacy. Όταν παίζω µουσική νοµίζω ότι λειτουργώ, σαν να κρατώ θυµιατό, και ο θυµιατός ονοµάζεται cd players.

Ποια είναι η σχέση σου µε την θρησκεία;

Πιστεύω στον Θεό. Όποτε µπορώ πάω στην εκκλησία, πάω σε µοναστήρια, και αυτό δεν το κάνω τώρα που µεγάλωσα αλλά το έκανα από παλιά. Έχει ενδιαφέρον η ζωή των µοναχών, όχι µόνο όταν είσαι µοναχικό άτοµο, αλλά όταν πας και βλέπεις τι ζωή κάνουν εκείνοι και τι ζωή κάνεις εσύ εκεί έξω που λες ότι είσαι µοναχικός. Σε κάνει να διερωτάσαι. Ζηλεύω κάποτε την µοναχική ζωή αλλά δεν µπορώ να διανοηθώ τον εαυτό µου να πάω στο Άγιον Όρος και να µείνω εσώκλειστος σε µια µονή για 2 µέρες.

Πέρασες περιόδους που ήσουν µοναχικός;

Ναι, και ακόµα περνώ περιόδους που δεν θέλω να δω κανένα. Το ζητάω εγώ να είµαι µόνος µου. Όταν είσαι µε κόσµο συνέχεια, έρχεσαι σε ένα σηµείο που λες enough, φτάνει.

Μετά από τόση επιτυχία, ένιωσες ποτέ ανασφάλεια ότι φτάνει το τέλος;

∆εν θα το ονόµαζα ανασφάλεια. Κάθε τι το καλό έχει και ένα τέλος και προετοιµάζοµαι για αυτό. Ως DJ νοµίζω ως του χρόνου θα σταµατήσω και θα αφοσιωθώ στη δηµιουργία remixes για διάφορους καλλιτέχνες. ∆εν σηµαίνει ότι όταν φύγω από την νύχτα θα πάψω να ασχολούµαι µε την µουσική. Όσο νοµίζω ότι µπορώ να προσφέρω θα το κάνω.