ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ Για όλα υπάρχει λύση!
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 17 November 2015

Τι πιο γοητευτικό από έναν άνθρωπο που συνδυάζει εξυπνάδα, χιούμορ, δυναμισμό και δοτικότητα! Ο γνωστός ηθοποιός Ανδρέας Βουγιούκας κάθισε στο Ντιβάνι και μας μίλησεγια την δύσκολη πορεία του μέχρι το Μπρούσκο, τους ‘εφικτούς’ στόχους του και τα ‘ανέφικτα’ όνειρά του.

Μίλησέ μου λίγο για σένα. Πώς προέκυψε η Υποκριτική στη ζωή σου;

Μόλις τελείωσα το σχολείο, ήξερα τι ήθελα. Έχω νέους γονείς και αυτό με βοήθησε στο θέμα της στήριξης γενικότερα όταν τους ανακοίνωσα ότι θέλω να πάω σε μια Δραματική Σχολή και να δοκιμάσω να γίνω ηθοποιός. Είχα 2 ανθρώπους οι οποίοι μου λέγανε πάντα “Θα κάνεις αυτό που θέλεις εσύ. Θα δοκιμάσεις, και αν τα καταφέρεις καλώς”. Αποφάσισα λοιπόν να μπω σε μια Σχολή, όπου έδινες εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για να μπεις, ούτως ώστε να δω αν μπορώ να αντεπεξέλθω, να δω αν κάνω για αυτό το οποίο ήθελα. Κι έτσι μπήκα στη Δραματική Σχολή του Θεοδοσιάδη όπου αποφοίτησα μετά από 3 χρόνια. Έφαγα απόρριψη, πείσμωνα και το πάλεψα. Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. 

Πώς θα χαρακτήριζες την πορεία σου μέχρι στιγμής;

Δεν ξέρω τι μου ξημερώνει σε αυτό τον χώρο, αλλά μέχρι στιγμής πιστεύω ήταν ανοδική. Νιώθω λύτρωση για όλο τον κόπο μου. Δέχτηκα πολύ πόλεμο για την επιλογή μου να ακολουθήσω την υποκριτική από τρίτους εκτός από τους γονείς μου. Πέντε χρόνια το έψαχνα μετά τη σχολή χωρίς να προκύψει κάτι. Τώρα νιώθω δικαίωση και επιβεβαίωση.

Σε επηρέαζαν τα αρνητικά σχόλια;

Όχι, καθόλου. Τους άφηνα γιατί βαθιά μέσα μου ήξερα ότι το μόνο που χρειαζόμουν είναι μια ευκαιρία. Θα ακούσεις πολλούς αυλοκόλακες να σου λένε διάφορα. Το θέμα είναι εσύ τι στόχους έχεις στη ζωή σου. Αν οι στόχοι σου είναι μέσα στο DNA σου και τους έχεις συνέχεια μέσα στο μυαλό δεν χρειάζεται να τους γράψεις ποτέ στο ψυγείο για να τους βλέπεις. Εγώ ήθελα πάντα μέσα μου την πρώτη ευκαιρία. Αυτήν έψαχνα πάντα. Από κει και πέρα ήμουν σίγουρος ότι θα μου δοθεί γιατί κι εγώ το πάλευα. Όποιος παλεύει και θέλει κάτι πολύ, έρχεται.

Ποια αλλαγή εντόπισες στον εαυτό σου μέσα στα τελευταία 8 χρόνια;

Απέκτησα σιγουριά. Είχα κάποιες ανασφάλειες αλλά παρόλα αυτά είχα θετική ενέργεια. Πίστευα σε αυτό αλλά σίγουρα με βοήθησε και η δουλειά μου στο θέατρο να καταλάβω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω σε αυτό το χώρο. Απέκτησα επιπλέον κίνητρα. Παλιά το κίνητρό μου ήταν ‘η ευκαιρία’, μετά το να κάνω μια ταινία και μια εταιρία παραγωγής τα οποίο και πραγματοποίησα, τώρα το να κάνω κάτι στο εξωτερικό.

Αν είχες την ευκαιρία να ζήσεις στην πραγματικότητα ένα κινηματογραφικό ρόλο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Θα ήθελα να ήμουν στην θέση του Άλαν Τούρινγκ στην ταινία ‘Το παιχνίδι της Μίμησης’. Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν αυτός ο οποίος έσπασε τον κώδικα των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ουσία είναι αυτός ο οποίος δεν άφησε την Γερμανία να γίνει μια αυτοκαταστροφική δύναμη. Πρόκειται για έναν πολύ ευφυή άνθρωπο, του οποίου η δράση άλλαξε την ροή των πραγμάτων. Έσπασε τον πιο σημαντικό κώδικα της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας. Ένα τέτοιο πρόσωπο θα με προσέλκυε από άποψη προσφοράς. Έσωσε τον πολιτισμό σε όλο το ευρύ φάσμα της έννοιας.

Με ποιο τρόπο ταυτίζεσαι μαζί του κι εσύ στην καθημερινότητά σου;

Ήρωας δεν είμαι, αλλά είναι σημαντικό το να κάνεις το απαραίτητο και όπου μπορείς να βοηθάς. Πηγαίνω σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Προσπαθώ να στηρίζω εκδηλώσεις όταν με καλούν σαν ηθοποιό. Το να δίνεις ένα χαμόγελο σε ένα παιδί που εκείνη την ώρα το έχει ανάγκη, εκεί γίνεσαι ένας μικρός ‘ήρωας’ εφόσον μπορείς να τους απαλύνεις τον πόνο είτε είναι θέμα υγείας ή οτιδήποτε άλλο. Επειδή έχω και θείο Μητροπολίτη στην Γουινέα, ο οποίος ήταν Ιεραπόστολος εκεί και τον έχω επισκεφθεί, μ’ αρέσει πάρα πολύ όλο αυτό το κομμάτι της συνεισφοράς. Όπου μπορείς να βοηθάς. Δεν είναι ανάγκη να έχεις χρήματα. 

Μίλησε μου για την εμπειρία σου στην Ιεραποστολή στην Αφρική.

Το ταξίδι μου στην Ζιμπάμπουε, ήταν ένα ταξίδι ζωής. Εκεί γνώρισα τι πάει να πει απλότητα. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν τα εντελώς απαραίτητα μόνο και μόνο για να μπορούν να επιβιώσουν. Εκεί είναι τα πιο ευτυχισμένα και τα πιο αληθινά χαμόγελα που έχω δει ποτέ. Εκεί καταλαβαίνεις ότι με ένα χειροκρότημα και ένα τραγούδι, οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται αγαλλίαση. Σου γκρεμίζονται όλα αυτά τα οποία ζούμε στον δυτικό, ευρωπαϊκό κόσμο. Ξέρουν να ζουν με τα απαραίτητα και να είναι τρισευτυχισμένοι.

Η σχέση σου με τον Θεό;

Πιστεύω πάρα πολύ στον Θεό, στην θρησκεία μας. Δεν πάω κάθε Κυριακή στην εκκλησία αλλά γενικά πιστεύω πάρα πολύ. Ξέρω ότι αυτό μου δίνει πολύ δύναμη. Όταν έχω ανάγκη να προσευχηθώ, προσεύχομαι. Δεν προσεύχομαι επειδή πρέπει. Η πίστη μου για μένα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μου.

Ποια νομίζεις είναι τα 3 πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου;

Επιμονή, υπομονή και θέληση για δημιουργία. Δίνεις την εντύπωση ενός ατόμου εξαιρετικά προσηλωμένου στην επίτευξη των επαγγελματικών του στόχων και ονείρων. Επαγγελματικούς στόχους τους οποίους και αν τους πιάσουμε δεν τρελαινόμαστε κιόλας. Πάμε σε κάτι πιο εφικτό. Άλλο ο στόχος, άλλο το όνειρο. Δεν γίνεται να είσαι καλλιτέχνης και να μην έχεις όνειρα. Ο στόχος είναι πιο εφικτός ενώ το όνειρο πιο ανέφικτο. Αλλά και πάλι αν πιστεύεις στο ανέφικτο πώς μπορείς να λέγεσαι καλλιτέχνης και να πείσεις τον κόσμο μέσα από την δουλειά σου. Σαν ηθοποιοί πρέπει να είμαστε αληθινοί.

Η επαγγελματική σου προσήλωση πώς συμβαδίζει με την προσωπική σου ζωή;

Το να νιώθεις όμορφα συναισθηματικά σου δημιουργεί ακόμα πιο μεγάλη ευτυχία στη δουλειά σου. Όταν είσαι καλά και ερωτευμένος, έχεις περισσότερη όρεξη για να κάνεις παραπάνω πράγματα. Αυτό γιατί όταν συνάδουν και τα 2 στοιχεία, και το προσωπικό και το επαγγελματικό, τότε γίνεσαι πιο παραγωγικός. Ξέρω όμως ότι είναι λίγο πιο σπάνιο να βρεθεί μια γυναίκα που να είναι σε θέση να αποδεκτεί αυτή τη δουλειά. Όποια γυναίκα αγαπήσει αυτό που κάνω, είναι σαν να αγαπάει εμένα τον ίδιο.

Αν είχες τότε την σύντροφο της ζωής σου απέναντί σου, τι συμβουλές θα της έδινες;

Επειδή είμαι θετικός άνθρωπος και επειδή το ακατόρθωτο για μένα δεν υπάρχει θα της έλεγα ότι, όποια αναποδιά και να υπάρξει στη σχέση μας, στην προσωπική, την επαγγελματική, την οικογενειακή μας ζωή, για όλα υπάρχει λύση. Είναι όλα θέμα ψυχολογίας, αυτό είναι το παν. Εννοείται ότι δεν έχουμε πάντα τις καλές μας, αλλά αν έχεις θετικότητα και δημιουργικότητα και τα μεταφέρεις στον άνθρωπό σου, πιστεύω αυτή είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις σε δύσκολες περιόδους. Όταν υπάρχει σύμπνοια απόψεων σαφώς τα πράγματα είναι πιο εύκολα και για τους 2.

Πώς φαντάζεσαι την ιδανική σύντροφο;

Μελαχρινή σαν εμένα (γέλια). Θέλω να είναι γυναίκα δημιουργική, να έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα, να είναι αυτοδημιούργητη, και να με αγαπάει όσο την αγαπάω εγώ. Αυτή πιστεύω θα ήταν μια καρμική σχέση, το άλλο μου μισό. Να νιώσω αυτό το να υπάρξει αυτή η σύνδεση από την πρώτη ματιά.

Το έχεις νιώσει ποτέ αυτό;

Όχι ακόμα. Συνήθως εκεί που θέλουμε εμείς δεν μας θέλει η άλλη πλευρά, και εκεί που μας θέλει η άλλη πλευρά δεν θέλουμε εμείς (γέλια). Όταν βρεθούν αυτά τα 2 και συνάπτουν οι 2 πορείες, τότε είναι το ιδανικό.

Με τους φόβους και τις φοβίες τι σχέση έχεις;

Ο καθένας ξέρει ποιος είναι ο μεγαλύτερος του φόβος. Κι εγώ δυστυχώς φοβάμαι αυτό το οποίο δεν είναι στο χέρι μου να αντιμετωπίσω, όπως είναι ο θάνατος. Από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι και θέμα προσωπικής προπόνησης με τον εαυτό σου.

Σκεπτόμενος τον θάνατο, τι είναι αυτό που σε φοβίζει;

Όταν λέμε θάνατο εννοούμε το πεπρωμένο. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Άνθρωποι είμαστε, όλα μπορούν να σου συμβούν. Και ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μην καταφέρω να εκπληρώσω όλα όσα θέλω.

Τι αν δεν προλάβαινες να εκπληρώσεις θα σου στοίχιζε περισσότερο;

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έρχεται σε αυτόν τον κόσμο για να δημιουργήσει μια οικογένεια και να έχει μια ζωή πλούσια από εμπειρίες. Είμαι πολύ υπέρ της οικογένειας και όσο περνάνε τα χρόνια θα θελα να βρω μια σύντροφο με την οποία να μπορέσω να συμπορευθώ και να δημιουργήσω ένα υγιές σπίτι. Έτσι, το να μην κατάφερνα να δημιουργήσω μια οικογένεια με βάσεις είναι αυτό που θα μου στοίχιζε περισσότερο. 

Πώς φαντάζεσαι την οικογένειά σου;

Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια παραμυθένια. Οι γονείς μου είναι 30 χρόνια μαζί, παρόλο που γνωρίστηκαν σε νεαρή ηλικία. Αυτό που λένε ότι ο έρωτας περνάει με τα χρόνια και γίνεται αγάπη και συνήθεια, εγώ δεν το έχω βιώσει. Οπότε εγώ μεγαλώνοντας σε ένα τόσο στενό οικογενειακό περιβάλλον, βλέποντας μια ωραία εικόνα 2 ερωτευμένων ανθρώπων μετά από 30 χρόνια, μου δημιουργεί την ανάγκη να θέλω κάτι παρόμοιο. Ξέρω ότι όσο περνάνε τα χρόνια είναι πιο δύσκολες οι εποχές (γέλια) αλλά επειδή όσο ζω ελπίζω, θα θελα κάπως έτσι να είναι και η δική μου οικογένεια.

Εάν το γνωστό τζίνι μπορούσε να σου πραγματοποιήσει 3 επιθυμίες, ποιες θα ήταν αυτές;

Να βρω την γυναίκα των ονείρων μου, να έχω αρκετά χρήματα ώστε να αποκτήσω ένα αξιοπρεπές σπίτι και να παίξω σε μια ταινία του Χόλυγουντ (γέλια).

Tης Μύριας Τρύφωνος

Φωτογραφία: Mιχάλης Κόκκινος

Τοποθεσία: Do Wine Bar