LOCOMONDO - Με τρέλλα ενάντια στ΄αρνητικά προγνωστικά!
Απο Victus Magazine
Δημοσιεύθηκε: 18 August 2017

Του Αντρέα Οδυσσέως
Της Μύριας Τρύφωνος 

 

Ο Αντρέας Οδυσσέως και η Μύρια Τρύφωνος σε μία αποκλειστική συνέντευξη με τον Μάρκο Κούμαρη (από τους Locomondo),
ένα από τα καλύτερα ελληνικά σκα – ρέγγε συγκρότηματα, με τεράστιες επιτυχίες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

 

Συνήθως υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο πίσω από την επιλογή του ονόματος ενός συγκροτήματος. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Όπως πιθανώς ξέρετε σημαίνει «Τρελός κόσμος». Μια ματιά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο αυτή την στιγμή αποδεικνύει του ονόματος το αληθές. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε να υπάρχει παράλληλα και η καλώς εννοούμενη τρέλα, αυτή που σε ωθεί να κάνεις μεγάλα πράγματα και ουσιώδη, ενάντια στα αρνητικά προγνωστικά.

Κάνοντας τον δικό σας απολογισμό μετά από μια πορεία 14 χρόνων, πώς νιώθετε για την μέχρι στιγμής πορεία του συγκροτήματος;
Πολλά έχουν αλλάξει και πολλά έχουν μείνει ίδια. Έχουμε αλλάξει και εμείς οι ίδιοι σαν άνθρωποι μετά από τόσα χρόνια, έχουν αλλάξει και οι καιροί οι οποίοι ζούμε. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αγάπη μας για την μουσική και για αυτό που κάνουμε.

 

 

Το όραμα σας; Τι κρύβεται πίσω από τη μουσική σας και την σκηνική σας παρουσία;
Όλα μας τα τραγούδια είναι αληθινά, από την άποψη του ότι όλα ξεκινάνε από ένα ερέθισμα, από μία ανάγκη έκφρασης. Αυτό το ερέθισμα μπορεί να είναι ένα προσωπικό βίωμα, ή μία βόλτα στον δρόμο, ή ακόμα και μια είδηση η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον μας. Το σίγουρο είναι ότι τα τραγούδια μας δεν έχουν σκοπό να δείξουν το σωστό, αλλά να περιγράψουν και να βάλουν τον άλλο σε μια διαδικασία προσωπικής αναζήτησης.
Σε ότι έχει να κάνει με την σκηνική μας παρουσία, η συμμετοχή του κόσμου κάνει το live ωραίο, η ενέργεια πολλαπλασιάζεται και όλοι μαζί γινόμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα της συναυλίας, σ᾽αυτό το πανηγύρι. 

 

Θεωρείτε πως ως συγκρότημα έχετε (ήδη) φθάσει στο peak σας ή πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Ποιο θα χαρακτηρίζατε το ανώτερο σημείο; 
Καλλιτεχνικά υπάρχει διαρκής εξέλιξη. Από θέμα ανταπόκρισης, όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Στο μουσικό ύφος που κινούμαστε είναι σχεδόν αδύνατο να ζητήσει κανείς κάτι παραπάνω. Στο εξωτερικό έχουμε μια συνεχή ανοδική πορεία κυρίως στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Είστε ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που κατάφερε να διατηρήσει την αρχική σύσταση των μελών του. Πού νομίζετε ότι οφείλεται και πώς επηρέασε την μέχρι τώρα πορεία σας;
Οφείλεται στην καλή σχέση που έχουμε μεταξύ μας κατά κύριο λόγο και είναι αυτό που μας έχει κρατήσει ακόμα μαζί. Ένα συγκρότημα είναι μία συνθήκη συμβίωσης, όπως ένας γάμος. Δεν έχει να κάνει με δύο ανθρώπους μόνο όμως, αλλά με παραπάνω. Οπότε είναι επίτευγμα τα 14 χρόνια μας.
Το μυστικό θα λέγατε της επιτυχίας σας; (Τα 14 χρόνια «ζωής» είναι ένας ασφαλής αριθμός για να χαρακτηριστείτε επιτυχημένοι)
Η επιτυχία τις περισσότερες φορές είναι συνδυασμός ικανότητας, σκληρής δουλειάς και φυσικά…τύχης. Σε εμάς μάλλον ισχύουν και τα τρία. Επίσης, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μέσα στα χρόνια μια πολύ καλή σχέση με το κοινό μας, αλλά και πέρα από τη δισκογραφία, να φτάσουμε το live show μας σε ένα αρκετά καλό επίπεδο.

 

 

Για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή σας, έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα να βγάλετε κάποιο νέο δίσκο… Ο λόγος;
Μετά το δίσκο "Οδύσσεια" το 2013, κυκλοφορήσαμε τον επόμενο δίσκο "New Day Rising" στη Γερμανία από την Monopol. Παράλληλα βγαίνανε διάφορα single. Η αλήθεια είναι ότι η κατάρρευση της δισκογραφίας που χρηματοδοτούσε και προωθούσε παραγωγές, η σταδιακή εξαφάνιση του CD, αλλά και η στροφή των νέων παιδιών προς τη φιλοσοφία των single, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να κυκλοφορούμε τραγούδια σε πιο αραιά διαστήματα. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι πλέον πολλοί από μας έχουν οικογένειες και όλα πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερη πίεση χρόνου. Στα σχέδιά μας είναι να κυκλοφορήσουμε ένα ολοκληρωμένο album μέσα στο 2018.

Το καινούριο σας τραγούδι 80ς μας πάει πίσω 30 χρόνια αναβιώνοντας μνήμες και εμπειρίες που απέχουν κατά πολύ από τα σημερινά δεδομένα. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Όλα ξεκίνησαν όταν το 2016 άρχισαν - σαν να έχουν προσυνεννοηθεί - να πεθαίνουν ένας ένας πάρα πολλοί ήρωες της δεκαετίας αυτής.  Ίσως η πρώτη κίνηση μου να ήταν αντανακλαστική, σαν να ήθελα να προλάβω να διηγηθώ από τη μια στα νέα παιδιά την ιστορία αυτών των ανθρώπων, ώστε να μη χαθεί, να τους κάνω να ψάξουν, να ασχοληθούν, αλλά ταυτόχρονα να ξαναθυμηθώ με τους συνομήλικούς μου, τους διάσημους και άσημους ήρωες των παιδικών μας χρόνων.
Όταν άρχισα να γράφω το κομμάτι 80s, είχα μια έντονη ανάγκη να εκφράσω τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται η γενιά που έζησε τα παιδικά της χρόνια στη δεκαετία του ᾽80. Ήθελα, ισορροπώντας μεταξύ αστείου και σοβαρού, να περιγράψω τις αδέξιες προσπάθειες των σημερινών 30άρηδων, 40αντάρηδων και 50άρηδων να προσαρμοστούν στις ραγδαίες τεχνολογικές, ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 

Αρκετά από τα τραγούδια σας, έχουν πλέον περάσει στην ιστορία ως… διαχρονικά (γαμήλιο πάρτι, δεν κάνει κρύο, ο γλάρος κ.α.). Αυτό σας λέει κάτι; Μία περηφάνια θα τη νιώθετε…
Είναι πολύ δυνατό συναίσθημα. Όταν τραγούδια που έχεις γράψει ακούγονται όχι μόνο στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, στα μπαράκια, στα club, στα πάρτυ, στους γάμους, στα γήπεδα, αλλά και…στα σχολεία, νιώθεις πως ίσως να έχεις μιλήσει άθελά σου στο συλλογικό ασυνείδητο. Είναι ένα πολύ γλυκό συναίσθημα να βλέπεις ένα παιδί που μαθαίνει κιθάρα να μπαίνει στη διαδικασία να μάθει ένα τραγούδι σου επειδή το αγαπάει.
Προχθές μου είπε κάποιος : “Φίλε, έχω κλάψει κι έχω γελάσει με τα τραγούδια σου.”


Είναι όντως Ska και Reggae (μόνο) τα είδη της μουσικής σας; Πως θα την χαρακτηρίζατε εσείς;
Η μουσική μας είναι ένα κράμα όλων αυτών των πραγμάτων που αγαπήσαμε και αγαπάμε, αλλά ο κοινός μουσικός μας παρονομαστής είναι η reggae και το ska όπως λες. Ποτέ όμως δεν έχουμε πει ότι είμαστε ένα αμιγώς Reggae ή Ska σχήμα. 
Έχουμε επιρροές από λαϊκές μουσικές όλου του κόσμου, όπως φυσικά και από τη δική μας. Όλα αυτά συνθέτουν το δικό μας προσωπικό ήχο.

Ποια εμπειρία σας, είτε παίζοντας με άλλα - γνωστά - συγκροτήματα, είτε κάποια συνεργασία σας, είτε κάποια δική σας συναυλία, δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Όσον αφορά τις συνεργασίες, όλες προέκυψαν σαν φιλικές γνωριμίες αρχικά. Από την στιγμή όμως που ανακαλύπτεις με κάποιους καλλιτέχνες ένα κοινό σημείο επαφής αρχίζεις και αναρωτιέσαι “τι θα γινόταν αν δοκιμάζαμε να κάνουμε κάτι μαζί;”. Είναι και μια πολύ όμορφη διαδικασία για το ίδιο το συγκρότημα, να βλέπεις τον τρόπο δουλειάς ενός ανθρώπου που εκτιμάς πολύ, και που σου δείχνει μία διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Μαγικές στιγμές όλες αυτές οι συναντήσεις με τον τρόπο τους, δεν υπάρχει καμία που να ξεχωρίζει.

Τα προσωπικά σας ακούσματα ποια είναι; Από που αντλείτε έμπνευση;
Ο καθένας έχει τις προσωπικές του αγάπες και θα σου έλεγε κάτι άλλο. Από Ρεμπέτικο και Τζαζ, μέχρι ηλεκτρονική μουσική και Ροκ. Το όμορφο είναι που όλα αυτά βρίσκουν χώρο έκφρασης στην μουσική μας.

 

 

Οι συναυλίες σας είναι ένα μεγάλο πάρτι, που ο κόσμος έχει συνδυάσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο Locomondo και την αδιαμφισβήτητη αποδοχή μιας μπάντας σε Ελλάδα και Κύπρο που έχει ως βασική επιρροή την παραδοσιακή μουσική της Τζαμάικα;
Έχουμε καταφέρει μέσα στα χρόνια να διατηρήσουμε το συναυλιακό χαρακτήρα των εμφανίσεών μας. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε τα καθίσματα μπροστά στη σκηνή, ώστε ο κόσμος να μπορεί να χορεύει και να διασκεδάζει έντονα. Αυτό είναι σημαντικό για μας, επειδή αντιμετωπίζουμε το κοινό σαν κομμάτι της παράστασης. Έχουμε ενορχηστρώσει τη μουσική μας πάνω στη συμμετοχή του κόσμου, κάτι σαν την κερκίδα στο γήπεδο. Ο κόσμος που θα έρθει στη συναυλία μας το γνωρίζει αυτό.
Είναι εκεί, γιατί θέλει να ζήσει αυτήν την εμπειρία. 
Ένα θέμα…ταμπού κατά το παρελθόν, ήταν ο άμεσος συσχετισμός της μουσικής reggae με διάφορες ουσίες, ναρκωτικές. Θεωρείτε πως βάζοντας την μουσική αυτή (και) στο Ελληνικό ραδιόφωνο, έχετε αλλάξει την αντίληψη και την εικόνα για την μουσική αυτή, προς τη σωστή κατεύθυνση;
Καλώς ή κακώς κάθε μουσικό είδος συνδέεται με κάποια στερεότυπα.
Ο καθένας από μας βλέπει στο κάθε είδος αυτό που θέλει να δει.
Όπως η έννοια του Rock για κάποιους σημαίνει πέτσινα μπουφάν, αλκοόλ και μοτοσυκλέτες. Είναι θέμα που θα εστιάσει κανείς. Στο περιτύλιγμα ή στην ουσία.
Το ίδιο συνέβη και με το ρεμπέτικο που, πάρα τους παρόμοιους συσχετισμούς, θεωρείται σήμερα η βάση της λαϊκής μουσικής της χώρας μας.

Ο  Bob Marley μετέφερε μηνύματα αγάπης και αποδοχής εμπνευσμένα μέσα από μια τριτοκοσμική πραγματικότητα. Πώς έχει επηρεάσει το δικό σας συγκρότημα και τη δική σας μουσική η κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία;
Πράγματι ο Bob Marley είναι ο πρώτος και ίσως ο μόνος διαχρονικός star που προήλθε από τριτοκοσμική χώρα. Τα τραγούδια του αντανακλούν τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσε και αυτά που βίωσε ο ίδιος και ο λαός του. Παρόλα αυτά κατάφερε μέσα από τη μουσική του να μετατρέψει τη θλίψη, την οργή και τα αδιέξοδα των ανθρώπων που γεννήθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή, σε ένα πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης. Θα είναι μεγάλο επίτευγμα για έναν τραγουδοποιό αν καταφέρει έστω και το ελάχιστο από αυτό που κατάφερε ο Bob.

 

 

Το κοινό της Κύπρου πως σας φάνηκε στις μέχρι τώρα παρουσίες σας εδώ; Είναι μία πιο κλειστή κοινωνία, σε σχέση με το τι έχετε συνηθίσει…
Το κοινό της Κύπρου είναι υπέροχο. Όσο κλειστή και αν θεωρείτε την κοινωνία της Κύπρου, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει, έχουν σπουδάσει, έχουν δει τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι από έξω επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο… Δεν είναι τόσο κλειστή όσο νομίζετε.

Ένα προσωπικό σας μήνυμα στο κοινό που είτε σας ακούει, είτε δεν σας έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του; Ίσως κάτι που δεν βάλατε ποτέ σε στίχο;
Πάρτε μια βαθιά ανάσα.
Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει ….