COME WINE WITH ME - Let's Think & Drink Pink!!!
Απο Βικτώρια Χαραλάμπους
Δημοσιεύθηκε: 17 August 2017

Ετοίμαζα που λέτε το καινούργιο άρθρο για Αύγουστο -Σεπτέμβριο...
και ξαφνικά έρχεται ένα μήνυμα, από την ηλιοκαμένη αρχηγό του Victus, που σίγουρα έπινε το κρασάκι της σε κάποια παραλία του νησιού, να μου λέει «Αγάπηηηηηηηηηη μέχρι Δευτέρα το κείμενο σου..και ψάξε για τα Ροζέ κρασιά»!!! 

Έτσι αφήνουμε τα διάφορα στην άκρη και.. let’s think Pink!!
Θα μιλήσουμε λοιπόν για το παρεξηγημένο ροζέ που αρχίζει επιτέλους να κατακτά τη θέση που του αξίζει στον οινικό χάρτη! 
Τα ροζέ κρασιά δεν είναι αποκλειστικά γλυκά κρασιά που πίνονται μόνο ως απεριτίφ, όπως νομίζουν οι πιο πολλοί... Με χρώμα ροζ, πορτοκαλί, σομόν ή ακόμα και ελάχιστα βήματα από το κόκκινο, τα ροζέ κρασιά αποδεικνύουν ότι είναι κρασιά με χαρακτήρα και μέλλον. Μπορούν να έχουν ημίγλυκο, ημίξηρο, αλλά και ξηρό χαρακτήρα.

Τα ροζέ κρασιά προέρχονται κατά βάση από κόκκινα σταφύλια και από οινοποίηση παρόμοια με την ερυθρή. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο παράγονται τα κόκκινα κρασιά, αλλά με λιγότερη έκθεση του μούστου στην φλούδα του σταφυλιού, επιτυγχάνεται το ροζέ χρώμα που χαρακτηρίζει την κατηγορία.
Τόσο οι χρησιμοποιούμενες ποικιλίες, όσο και η χρονική διάρκεια της επαφής με τη φλούδα, είναι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ένταση και τον τόνο του ροζέ χρώματος.
Συνήθως, η επαφή του μούστου με τα στέμφυλα δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.
Το κύριο χαρακτηριστικό των ροζέ κρασιών, είναι ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας τους. Τα αρώματα που συναντώνται, μοιάζουν να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών, του λευκού και του κόκκινου κρασιού. Τα τυπικά αρώματα των ροζέ κρασιών κινούνται ανάμεσα σε φρούτα και λουλούδια.

Στο στόμα, τα ροζέ κρασιά έχουν συνήθως μέτριο σώμα, με έντονα, φρουτώδη αρώματα στόματος και μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Πίνεται δροσερό και χαρίζει την ένταση που κάποιες φορές λείπει από το λευκό, κυρίως για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού.
Το ροζέ είναι το κρασί με τη μεγαλύτερη γκάμα συνδυασμών με φαγητό από οποιοδήποτε άλλο τύπο κρασιού. Συνδυάζεται το ίδιο καλά, τόσο με πιάτα θαλασσινών και ψάρια, όσο και με κρεατικά.

Και εμείς εδώ μετά από τρελή δική μας κατανάλωση, θα σας προτείνουμε μερικά Κυπριακά Ροζέ κρασιά προς πειραματισμό και εξερεύνηση!!!

 

Τσιάκκας - Ρόδινος
Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, καθαρή, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας.

Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα
Shiraz-Grenache

Ένα ροζέ κρασί εντυπωσιακό από κάθε άποψη: από το έντονο ροζέ χρώμα του, με τη δυνατή φρουτώδη, μεστή αίσθηση και μακρά επίγευσή του στο στόμα. Έντονα καθαρά αρώματα βύσσινου, κερασιού και φράουλας. Γευστικό με μεγάλη διάρκεια.

Οινοποιείο Χατζηαντωνά
Cabernet Sauvignon

Αισιόδοξα ανοιχτόχρωμο και ανοιξιάτικο, θυμίζει κόκκινο κεράσι. Συναρπαστικά πυκνό και έντονο άρωμα μαρμελάδας, φραμπουάζ και φρούτων του δάσους, που συνδυάζεται ωραιότατα με τη συντροφιά πιπεράτων τόνων.

Οινοποιείο Τσαγγαρίδη
Μαραθεύτικο - Shiraz

Ελαφρύ σε ένταση ροζέ χρώμα, πολύ ελκυστικό στο μάτι, ημίξηρο. Μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με νότες μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, τσιχλόφουσκας και φυτικότητα ντομάτας. Φραουλένιο στόμα και ημίγλυκο, χαρακτηριστικά και ‘επικίνδυνα’ εύκολο στην κατανάλωση, γεγονός που ενισχύεται και από το ελαφρύ του σώμα. Επίγευση σύντομη και φρουτώδη, για ένα κρασί το οποίο έχει ‘easy going’ χαρακτήρα.

Οινοποιείο Ζαμπάρτα
Λευκάδα - Cabernet Franc

Ροδί, ζωηρό, με λίγες ιώδεις αποχρώσεις. Γοητευτικά και καλογραμμένα αρώματα από κασίς, με ένταση που αφήνει περιθώριο στις, επίσης ευδιάκριτες, νότες πορτοκαλιού και μια αίσθηση φύλλου ντομάτας. Στόμα γεμάτο, με αισθητή γλυκύτητα και νεύρο. Καλή επίγευση και διάρκεια. 

 

Ανεπαίσθητα, ασυναίσθητα, «δολίως», υπογείως και ξαφνικά, τα ροζέ κρασιά γίνονται μόδα σ᾽ όλη την Ευρώπη!! Όπως και να τα πείτε, «ροζέ», «pink» ή «ερυθρωπά», είναι φρέσκα και ξεδιψαστικά, φρουτώδη, γοητευτικά, παιχνιδιάρικα και ευκολόπιοτα. Είναι τα κατεξοχήν κρασιά του καλοκαιριού και δεν είναι τυχαίο ότι στη Ευρώπη έχουν ξεπεράσει σε κατανάλωση τα λευκά κρασιά.

‘A tout á l’heure λοιπόν Victus wine lovers, με μότο
«Let’s Think and drink Pink»!