Ο ρόλος του ποτηριού στην απόλαυση του κρασιού
Απο Victus Magazine
Δημοσιεύθηκε: 21 October 2017

Wine...look by Winelouk

Του George Loukaki
Sommelier

 

Τα ποτήρια αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητά μας.  Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός ως προς την απολαυστικότητα του κρασιού. Το μέγεθος είναι που μετράει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποτήρι. Ενώ αντίθετα, όσο πιο κρύο πρέπει να είναι ένα κρασί, τόσο μικρότερο είναι το ποτήρι.
Το σχήμα της «κούπας» είναι αυτό που καθορίζει το πόσο πολύπλοκο είναι ένα κρασί και θα πρέπει να «αναπτύξει» όλα τα αρώματα του.
Το «χείλος» ανάλογα με το σχήμα του και το μέγεθος ροής του κρασιού καθορίζει το που πέφτει μέσα στο στόμα για να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού.

 

Sauvignon Blanc / Ξυνιστέρι

Ύψος: 21,4 εκ
Χωρητικότητα: 350 ml
Σερβίρισμα στο κατάλληλο σημείο: περίπου 90 ml

Ιδανικό για κρασιά με βάση το Sauvignon Blanc ξηρά ή γλυκά. Ιδανικό και για το δικό μας Ξυνιστέρι.

Είναι ψηλό ποτήρι για να αναδείξει τα έντονα ποικιλιακά αρώματα των σταφυλιών και να ισορροπήσει την οξύτητα με την υπόλοιπη δομή στο στόμα. 
Η χωρητικότητα του είναι σχετικά μικρή και πρέπει να ανανεώνεται συχνά για να διατηρείται το κρασί στους 8-10 βαθμούς κελσίου.

 

 

Cabernet Sauvignon

Ύψος: 22,5 εκ
Χωρητικότητα: 610 ml
Σερβίρισμα στο κατάλληλο σημείο: περίπου 90 ml

Ιδανικό για κρασιά με βάση το Cabernet Sauvignon από όλες τις κλασικές περιοχές στον κόσμο.

Έχει αρκετό ύψος για να αφήνει τα σύνθετα αρώματα του κρασιού να αναπτυχθούν, δίνει έμφαση στην δομή του κρασιού, οξύτητα, τανίνες, αλκοόλ κατά την εισροή στο στόμα.
Είναι μεγάλου μεγέθους, γιατί τα κρασιά που μπαίνουν σε αυτά τα ποτήρια απαιτούν και υψηλή θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου.

 

Syrah

Ύψος: 23,6 εκ
Χωρητικότητα: 700 ml
Σερβίρισμα στο κατάλληλο σημείο: περίπου 95 ml

Ιδανικό για κρασιά με βάση το Syrah ή Shiraz από όλες τις κλασικές περιοχές στον κόσμο.

Είναι ψηλότερο ποτήρι από αυτό του Cabernet λόγω του υψηλότερου αλκοόλ, προκειμένου να αφήσει τα αρώματα του κρασιού να αναπτυχθούν. Πιο μικρή η διάμετρος στην κορυφή του, στέλνει το κρασί στο πίσω μέρος του στόματος εστιάζοντας στις τανίνες και το πλούσιο άρωμα. Είναι μεγάλου μεγέθους, γιατί τα κρασιά που μπαίνουν σε αυτά τα ποτήρια απαιτούν και υψηλή θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου.

 

 

Chardonnay/Viognier

Ύψος: 19,8εκ
Χωρητικότητα: 350ml
Σερβίρισμα στο κατάλληλο σημείο: περίπου 75 ml

Ιδανικό για κρασιά από τις ποικιλίες Chardonnayκαι Viognier και γενικά για λευκά κρασιά με βαρέλι και πολυπλοκότητα αρωματική.

Είναι χαμηλότερο και φαρδύτερο ποτήρι από αυτό του Sauvignon Blanc, με μεγαλύτερη επιφάνεια στο χείλος. Ιδανικό για να τονίζει τα σύνθετα αρώματα των κρασιών και το πλούσιο σώμα τους.
Η χωρητικότητα του είναι σχετικά μικρή και πρέπει
να ανανεώνεται συχνά για να διατηρείται το κρασί στους 10-12 βαθμούς κελσίου.

 

 

Riesling

Ύψος: 21 εκ
Χωρητικότητα: 400ml
Σερβίρισμα στο κατάλληλο σημείο: περίπου 90 ml

Ιδανικό για κρασιά από τις ποικιλίες Riesling, Gruner Veltliner και ερυθρά Zinfandel.

Είναι στενότερο ποτήρι από αυτό του Sauvignon Blanc, με το ίδιο ύψος, αλλά μεγαλύτερη επιφάνεια στο χείλος. Ιδανικό για να τονίζει τα πλούσια ποικιλιακά αρώματα των ποικιλιών και να ισορροπεί την οξύτητα με την γλυκύτητα κατά την είσοδο στο στόμα.
Η χωρητικότητα του είναι σχετικά μικρή και πρέπει να ανανεώνεται συχνά για να διατηρείται το κρασί στους 8-10 βαθμούς κελσίου.

 

Pinot Noir

Ύψος: 21εκ
Χωρητικότητα: 700 ml
Σερβίρισμα στο κατάλληλο σημείο: περίπου 100 ml

Ιδανικό για κρασιά με βάση το Pinot Noir από όλες τις κλασικές περιοχές στον κόσμο.

Είναι χαμηλότερο ποτήρι από αυτό του Cabernet και με μεγαλύτερη διάμετρο στο μέγιστο σημείο αερισμού, για να αναδεικνύει το αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας.

Η ελαφριά κλίση στο χείλος στέλνει το κρασί μπροστά στο στόμα για να δώσει περισσότερη έμφαση στο αλκοόλ και όχι στην οξύτητα και τις τανίνες.
Είναι μεγάλου μεγέθους γιατί τα κρασιά που μπαίνουν σε αυτά τα ποτήρια απαιτούν και υψηλή θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου.