Ξέρεις από χαρταετό; Από σέρφινγκ; Έτοιμος δεν είσαι!
Απο Ανδρέας Οδυσσέως
Δημοσιεύθηκε: 19 August 2017

Αν σου έλεγα τώρα ότι το να μάθεις να πετάς τον χαρταετό είναι ίσως το δυσκολότερο; Κι όμως, είμαι εδώ να σου πω ότι όλες αυτές οι Καθαρές Δευτέρες και οι αποτυχημένες σου προσπάθειες, δεν πήγαν στον βρόντο. Αρκεί να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.

 

Πήγαινε απλώς μία φορά στο Παραμάλι, εκεί που οι kitesurfers «δαμάζουν αέρα και κύμα», αρκετές μέρες της βδομάδας, αρκεί να τους ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες, και θα καταλάβεις τι εννοώ. Μάλλον καλύτερα, ήταν όπως μου τα είχε περιγράψει ο Χρίστος Χριστοδουλίδης από το Kiteboarding Cyprus*, που ανέλαβε να με «μυήσει» στον κόσμο του Kitesurfing. Και ομολογώ πως έμεινα εντυπωσιασμένος.

«Η θέληση αρκεί», μου είχε πει όταν τον ρώτησα τι χρειάζεται κανείς να ξεκινήσει. Αυτό και το να γνωρίζει κάποιος να κολυμπά σε λίγο πιο βαθιά νερά. Όσο για τις ηλικίες, αυτές ξεκινάνε από τα 11 και άνω, χωρίς περιορισμό. 
Μπορεί να φαίνεται και είναι ένα διασκεδαστικό σπορ, αλλά δεν είναι… «παίξε-γέλασε». Για να μπεις στο νερό, υπάρχει μία διαδικασία, με αρκετή θεωρία και μαθήματα, προκειμένου να αντιληφθείς τι χρειάζεται και να είναι σε θέση να (το) κουμαντάρεις.
Όπως μου εξήγησε ο Χρίστος και μετέπειτα μου έδειξε στην πράξη, το course για να φθάσεις στο σημείο να μπορείς να κάνεις kitesurfing μόνος, έχει μία χρονική διάρκεια συνήθως μεταξύ οχτώ με δέκα ωρών, που περιλαμβάνει θεωρία, ασφάλεια, χειρισμό, διάσωση και πολλά άλλα. Εννοείται σε διαφο-ρετικά μαθήματα κι όχι σερί.

Κάπου εδώ έρχεται στην κουβέντα κι ο χαρταετός που έκανα λόγο στην εισαγωγή, καθώς αυτό είναι ο «κινητήρας» σου. Μέρος του βασικού εξοπλισμού, μαζί με την ζώνη (harness), την σανίδα, τη μπάρα με τα σχοινιά, την στολή και τα καλτσάκια, ο αετός (kite) είναι το πρώτο μέρος που μαθαίνεις πρακτικά. 

 

Και πίστεψε με, έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας, καθώς δεν το βάζεις μόνο κόντρα στη ροή του αέρα και… «όπου σε πάρει ο άνεμος». Χρειάζεται πειθαρχία και συγκέντρωση, χειρισμό τέτοιο που να σου επιτρέπει να κινείσαι και όχι απλώς να… πίνεις νερό της θάλασσας (κάπου εδώ να ενημερώσω όλους όσους με φαντάζονταν να… ξεδιψώ με αλμυρό νερό πως δεν το δοκίμασα εντός νερού λόγω χρόνου).
«Είναι ένα πολύ φυσικό άθλημα, δαμάζεις τον αέρα και το κύμα», μου εξήγησε ο Χρίστος, που είναι εκπαιδευτής τα τελευταία έξι χρόνια, και πρόσθεσε: «Είναι σπορ που δεν χρειάζεται καύσιμο και είναι πολύ εθιστικό. Αρκετός κόσμος το ξεκινάει και «κολλά» με αυτό. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου, με κόσμο από όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν παίζει ρόλο από που προέρχεσαι, ούτε αν είσαι fit».

 


Στην Κύπρο το σπορ αυτό που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90, μετρά γύρω στα 15 χρόνια, με περισσότερους από 100 ενεργούς kitesurfers, ξένους και γηγενείς, εκτιμά ο Χρίστος. Η μεγαλύτερη κίνηση και το περισσότερο ενδιαφέρον σημειώνεται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμ-βρίου, ενώ κάθε χρόνο υπάρχουν 10-15 καινούργια άτομα. Είναι σπορ με ακριβό εξοπλισμό μεν, όπως τόνισε όμως, δεν χρειάζεσαι καύσιμο. «Αέρας τα φέρνει, αέρας τα παίρνει», μου είπε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας και είναι ένα ωραίο μότο για την ζωή γενικότερα.

 


Όπως και όλα τα σπορ, extreme και μη, έχει τους κινδύνους. Κυριότερος κανόνας είναι να σέβεσαι τη θάλασσα, τους κανόνες και τις καιρικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν μέρες που πας και μέρες που δεν πας, αναλόγως και του επιπέδου που βρίσκεσαι. Οι τραυματισμοί και το να απομακρυνθείς αρκετά από τη ξηρά, είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι, εξού και η αναγκαιότητα των μαθημάτων, αλλά και του απαράβατου κανόνα του πως δεν κάνεις ποτέ μόνος kitesurfing. Ούτε και μπορείς βασικά, αφού για παράδειγμα χρειάζεσαι άλλο άτομο για να σηκώσεις το kite (να το επαναλάβω ότι είναι το δυσκολότερο;).

 

Στο Παραμάλι που βρέθηκα, η όλη φάση θυμίζει κοινότητα και αυτός είναι κι ο τρόπος ζωής τους, όταν πάνε για Kitesurfing. «Θα τους παρότρυνα όλους να δοκιμάσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικής κατάστασης. Αλλάζει τη ζωή σου μόνο θετικά. Είναι σαν ψυχοθεραπεία», μου απάντησε ο Χρίστος, όταν τον ρώτησα τι θα έλεγε σε κάποιον που το σκεφτόταν.

 

 

Σε ό,τι αφορά τα ποσά, το course, με το οποίο παίρνεις το πρώτο πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται παγκοσμίως από την IKO, στοιχίζει €400.

*Το Kiteboarding Cyprus είναι Παγκύπρια Σχολή, με πέντε διαφορετικούς εκπαιδευτές.