TOGETHER FOR BETTER DAYS ΜΕ ‘ELPIDA’
Απο Έκτορας Νεοφύτου
Δημοσιεύθηκε: 20 April 2017

Κι όμως!
Υπάρχει μια ομάδα που αντιμετωπίζουν τον πόνο του άλλου λες και είναι δικός τους. Μια ομάδα όμορφων ανθρώπων που ξυπνούν και αυτοί κάτω από τον ίδιο ουρανό, αναπνέουν τον ίδιο αέρα και ονειρεύονται κάτω από τα ίδια αστέρια μαζί με τους πρόσφυγες. Γιατί σήμερα είναι αυτοί, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς! Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα, ούτε χρώμα, ούτε πεποιθήσεις! Together for Better Days λοιπόν! Ίσως, η σπουδαιότερη πρωτοβουλία που ήρθε να ρίξει ένα χαστούκι σε όλους όσους πιστεύουν ότι η βοήθεια των απλών ανθρώπων είναι πολύ μικρή… 

«Πάρε τηλέφωνο την Έλενα», μου λέει μια φίλη. Αυτή θα στα πει όλα! Το να είσαι οραματιστής δεν έχεις χρόνο να μιλήσεις στα τηλέφωνα, παρά μόνο να δράσεις! Την πέτυχα στην Ελβετία αυτές τις ημέρες και μέσα στα τρεχάματα της δουλειάς της, με άφησε ελεύθερο να παρουσιάσω το θέμα όπως νομίζω! Όταν της ζήτησα φωτογραφικό υλικό δε, μου είπε «Αν θες να είμαι και εγώ μέσα, that might be difficult» κάνοντας με να καταλάβω πόσο χαμηλών τόνων είναι και πόσο επικεντρωμένη είναι στον στόχο της!

Ξέρετε, η Έλενα Μουστάκα μαζί με την Kiki Velychko είναι οι ιδρυτές του «Together for Better Days», ενός Ελληνό-ελβετικού εγγεγραμμένου Μη-κυβερνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2016 για να στηρίξει καινοτόμα και ανεξάρτητα πρότζεκτς που σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν σαν ‘Plan B’ ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης! Ως μια εναλλακτική ανταπόκριση στο πρόβλημα αυτό που η Ε.Ε. και άλλα σώματα, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν! Με λίγα λόγια; Έφτιαξαν ολόκληρες προσφυγικές κατασκηνώσεις από το μηδέν, τις έκαναν να λειτουργούν ρολόι και τις αναπτύσσουν μέρα με την μέρα, με το κράτος να είναι απλά παρατηρητής! Αυτή είναι η δύναμη των ανθρώπων!
Τι κάνουν επί της ουσίας; Έχουν δημιουργήσει επιτυχημένα μοντέλα παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης! Η λογική πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα πολύ απλή! Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσφύγων καθώς και η ανάπτυξη βιώσιμων μηχανισμών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να φανεί αντάξια και έτοιμη απέναντι σε τέτοιου είδους κρίσεις και που φαίνεται όσο κουρασμένη και απαρχαιωμένη από ποτέ! Κι’ όλα αυτά με ευθύνη προς τον συνάνθρωπο αφού όλοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Σκέψου το σαν ένα νέο, δυναμικό οικοσύστημα από συνεργάτες, εθελοντές, οπαδούς και χορηγούς που παλεύουν για να επαναπροσδιορίσουν το πως πρέπει να διανέμεται η ανθρωπιστική βοήθεια με έναν πιο αξιοπρεπές τρόπο χωρίς να θυματοποιεί την ανθρώπινη ζωή! H λειτουργία του οργανισμού στηρίζεται εξ᾽ολοκλήρου σε ιδιωτική χρηματοδότηση και με την αλτρουιστική δουλειά των εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο. Kudos! Turn your Magic ON!

Ενδεικτικά, για να καταλάβετε  την έκταση και την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο «The Olive Grove Camp» στην Μοριά της Λέσβου, θα αναφερθώ σε αριθμούς και γεγονότα που προκαλούν έκπληξη ακόμα και στους πιο παχύδερμους που φαίνεται ότι η καυτή πατάτα της μετανάστευσης δεν τους ακουμπάει. Συγκεκριμένα από τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από την Μοριά της Λέσβου, περίπου 2,000 άτομα φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης όπου πραγματοποιούνταν 3 βάρδιες που κάλυπταν όλο το εικοσιτετράωρο! Προσφέρθηκαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο ζεστά γεύματα και 700,000 φλιτζάνια ζεστό τσάι! Στον χώρο κατασκευάστηκαν προσωρινές υποδομές όπου εξοπλίστηκαν με φωτισμό, ζεστό νερό και αποχέτευση! Άξιο θαυμασμού αποτελεί και  το πλήρως λειτουργικό κέντρο διανομής που σχεδιάστηκε από ειδικούς στην διαχείριση πλήθους και εργαζόταν αδιάκοπα όλο το εικοσιτετράωρο και μπορούσε αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες  των ανθρώπων, ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους. Επιπρόσθετα στο «The Olive Grove Camp» λειτουργούσε και ιατρικό κέντρο που προσέφερε ανακουφιστικές υπηρεσίες σε όσους χρειάζονταν νοσηλευτική φροντίδα και ήταν άρτια εξοπλισμένο με ανθρώπινο δυναμικό! Πέρα όμως από της ζωτικής σημασίας υποδομές υποδοχής, το συγκρότημα περιλαμβάνει ασφαλισμένο πάρκο για παιδιά και οικογένειες στο οποίο, μπορούν να επιδοθούν σε δημιουργικές δραστηριότητες, γιατί η ζωή πρέπει να συνεχίζεται κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες!

Η απήχηση του εν λόγω εγχειρήματος ήταν τεράστια αφού κατά την διάρκεια των έξι μηνών όπου λειτουργούσε με εντατικούς ρυθμούς η «κατασκήνωση», εκατοντάδες εθελοντές από 50 διαφορετικές εθνικότητες, εκ των οποίων και Κύπριοι, άφησαν πίσω τους για λίγο την κατά τ ‘άλλα εύκολη και δεδομένη καθημερινότητα τους, για να βοηθήσουν, είτε στην κουζίνα, είτε στην συντήρηση των υποδομών και στην μετάφραση! 
Τώρα το «Together for Better Days», συνίδρυσε και σχεδίασε την προσφυγική κατασκήνωση «Ελπίδα» στην Θεσσαλονίκη ως μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας παραδειγματικός χώρος που όχι μόνο θα ανταποκρίνεται στα βασικά ανθρωπιστικά πρότυπα, αλλά και θα τα υπερβαίνει! Το όραμα των ιδρυτών δεν είναι να παρέχουν μόνο φιλοξενία, αλλά και συντονισμό των εθελοντών, επανασχεδιασμό των συστημάτων, δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και δημιουργία επιπλέον χώρων για δραστηριότητες! Γιατί; Γιατί, το σωματικό και φυσικό well-being είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι και σε κάθε ζωή!

 


Πως η ‘Ελπίδα’ έγινε Πραγματικότητα;
Για δυο μήνες, προτού φτάσουν οι «ένοικοι», περισσότεροι από 100 εθελοντές από το «Together for Better Days», δούλευαν ακούραστα για να μετατρέψουν ένα παλιό εργοστάσιο jeans σε ένα ζεστό σπίτι για πρόσφυγες που θα μπορούσαν να ζήσουν με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Έφτιαξαν τα πάντα από το μηδέν. Καθάρισαν, δημιούργησαν δωμάτια, έφτιαξαν έπιπλα, έβαψαν τείχους και γέμισαν τον χώρο με αγάπη! Έπειτα, με την άφιξη των προσφύγων, όλοι έγιναν ένα και δούλεψαν μαζί για την δημιουργία δραστηριοτήτων και συστημάτων που επικεντρώνονταν γύρω από το καλό της κοινότητας. Κατάφεραν να δημιουργήσουν κλάσεις Αγγλικών και Γερμανικών, yoga, αεροβικής γυμναστικής, κατασκευής καλλυντικών, κομμωτικής, ραπτικής, φωτογραφίας κ.α.

Πλέον, η «Ελπίδα» έχει μεγαλώσει! Κατάφερε να γίνει με επιτυχία μια κοινωνία που βασίζεται και ζει από τον συνεργατισμό και την συνεισφορά των διάφορων εθελοντών, οργανισμών, αλλά και των προσωρινών κατοίκων της! Το μωσαϊκό από χαρακτήρες και ταλέντα που συνθέτουν την «Ελπίδα» σήμερα και το «Together For Better Days» χθες, είναι και η φόρμουλα που θα δημιουργήσει τα νέα πρότζεκτς αύριο!

Αν θες και εσύ με τον τρόπο σου να βοηθήσεις, είτε συνεισφέροντας οικονομικά, είτε έμπρακτα, με την αγάπη σου, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.togetherforbetterdays.org για να μάθεις περισσότερα! Επίσης, ρίξε μια ματιά και στα social media τους και νιώσε τυχερός που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι! Εμείς απλά οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να τους βγάλουμε το καπέλο! May the force be with you!