MORE THAN A RACE! OPAP LIMASSOL MARATHON GSO
Απο Κατερίνα Συριοπούλου
Δημοσιεύθηκε: 06 February 2017

Κανείς δεν µπορούσε φανταστεί πριν από 10 χρόνια ότι το εγχείρηµα για διεξαγωγή του πρώτου µαραθώνιου στη Λεµεσό, θα εξελισσόταν σε έναν από τους πιο σηµαντικούς µαραθώνιους στην Ευρώπη, µε 13,000 συµµετοχές από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό.
Ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεµεσού ΓΣΟ έγινε θεσµός και κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, αρχάριοι, µέλη συλλόγων, αλλά και αθλητές υψηλού επιπέδου, συγκεντρώνονται στο παραλιακό δρόµο της πόλης για να  τρέξουν στους αγώνες των 1χλµ,5χλµ, 10χλµ, 21χλµ και 42χλµ.  
Κινούµενος σε µια επίπεδη, γρήγορη και ευθεία διαδροµή, παράλληλη µε την θάλασσα, ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεµεσού ΓΣΟ προσφέρει µια πραγµατικά µεγάλη ευκαιρία στους διαγωνιζόµενους να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ, αλλά και να απολαύσουν έναν αγώνα που θα τους κάνει να αγαπήσουν τόσο την Κύπρο,όσο και την Μεσόγειο.
Η επιτυχηµένη συνεργασία του Μαραθώνιου Λεµεσού ΓΣΟ µε τον ΟΠΑΠ Κύπρου θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά, µε τον ΟΠΑΠ να παραµένει Ανάδοχος Χορηγός του αγώνα και για το 2017. Έτσι, ο Μαραθώνιος φέτος θα έχει διήµερη διάρκεια, ξεκινώντας το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 µε τους αγώνες Εταιρικού δρόµου 5χλµ της PrimeTel και τον Παιδικό δρόµο 1χλµ στις 9:00 και 11:00 αντίστοιχα. Την Κυριακή 19 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι αγώνες Ατοµικού δρόµου 5χλ, o Petrolina Energy race 10χλµ, o Ηµιµαραθώνιος (21χλµ) και τέλος, ο Μαραθώνιος δρόµος(42χλµ). Η εκκίνηση των αγώνων της Κυριακής θα δοθεί στις 7:00, σε αντίθεση µε πέρυσι που ήταν στις 9:00.
Σε αυτό το σηµείο πρέπει να προσθέσω την σηµαντική αναβάθµιση του Εταιρικού αγώνα της PrimeTel 5χλµ, που είναι ο δρόµος µε την µεγαλύτερη συµµετοχή. Η νέα διαδροµή θα είναι χωρισµένη σε δύο λωρίδες, η µία για τρέξιµο και η άλλη για περπάτηµα το οποίο θα βοηθήσει πολύ τους δροµείς που θέλουν να τρέξουν στον εταιρικό δρόµο και να σπάσουν το προσωπικό τους ρεκόρ. I’ve been there… Πολύ σηµαντική είναι επίσης η αλλαγή ώρας για του αγώνες της Κυριακής, όπως ανέφερα πιο πάνω, όλοι µας γνωρίζουµε την δύναµη του ήλιου στην Κύπρο. Επιπλέον, οι συµµετέχοντες στον Εταιρικό δρόµο της PrimeTel 5χλµ θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν και στον ατοµικό δρόµο City Race της Κυριακής µε το συµβολικό ποσό των 10 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό. Για σκεφτείτε το λιγάκι, διπλός αγώνας, διπλό after run treat.
∆εν ξέρω αν εσύ που µε διαβάζεις τώρα είσαι µαραθωνοδρόµος, είτε έστω ένας καλός δροµέας, όµως η παρακάτω πληροφορία νοµίζω ότι µπορεί αν µη τι άλλο να σε πείσει να ασχοληθείς λίγο περισσότερο µε το άθληµα.  Στο νικητή του αγώνα των 42.195 µέτρων µε χρόνο µικρότερο των 2:13:29 θα δοθεί έπαθλο 4000 ευρώ.  Η πρώτη θέση στους άνδρες και στις γυναίκες δίνει 2.000, η δεύτερη 1.500 και η τρίτη 1.000 ευρώ. Στον Ηµιµαραθώνιο τα έπαθλα θα είναι 1.000, 800 και 400 ευρώ για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τα χρηµατικά έπαθλα του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεµεσού ΓΣΟ µπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα www.limassolmarathon.com. Ο περσινός νικητής του Μαραθωνίου Λεµεσού ήταν ο Τόµας Κλις από την Πολωνία µε χρόνο 2:41:48. 


Για όσους επιθυµούν να συµµετάσχουν για πρώτη φορά στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεµεσού ΓΣΟ πιο κάτω σας έχουµε µερικά tips που σίγουρα θα χρειαστείτε για τον πρώτο σας αγώνα.
Αν και οι αγώνες των 5χλµ δεν θεωρούνται µεγάλου βαθµού δυσκολίας, καλό θα ήταν να κάνεις µερικές προπονήσεις, ξεκινώντας ένα µήνα πριν τον αγώνα τουλάχιστον. Τις τελευταίες µέρες πριν τον αγώνα καλό θα ήταν να ξεκουράσεις τα πόδια σου. Άφησε το shopping για άλλη µέρα.
Πρέπει να έχεις ένα ζευγάρι κατάλληλα παπούτσια για τρέξιµο. Παλιά, φθαρµένα παπούτσια µπορεί να σου προκαλέσουν κάποιο τραυµατισµό, γι’αυτό καλό θα ήταν να συµβουλευτείς τους ειδικούς στα καταστήµατα αθλητικών ειδών.
Κράτα το σώµα σου ενυδατωµένο. Έτσι, πριν τον αγώνα πιες νερό, αλλά µην το παρακάνεις 30 λεπτά πριν τον αγώνα. Πιες µερικές γουλιές αν νιώθεις το στόµα σου στεγνό. Το µεγάλο στοίχηµα εδώ, είναι να παραµείνεις ενυδατωµένος καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα!
Πρόσεξε την διατροφή σου. Καλό είναι να φας ό,τι είναι πιο κατάλληλο για σένα, κάτι που δεν θα σου ταράξει το στοµάχι - µην κάνεις αλλαγές στην διατροφή σου µια µέρα πριν τον αγώνα. Επίσης σηµαντικό είναι να µην φας κάτι βαρύ 2 ώρες πριν τον αγώνα (αυτό ισχύει για όλες τις αποστάσεις).
Σηµαντικό είναι επίσης να µην κουβαλάς των οµµατιών σου την µέρα του αγώνα. Το κινητό σου και πολύ είναι. Επίσης µην φορέσεις περισσότερα ρούχα απ’ όσα χρειάζεσαι πραγµατικά στην διάρκεια του αγώνα.
Ετοιµάσου αποβραδίς. Βάλε όσα θέλεις για τον αγώνα σε ένα σηµείο του σπιτιού συγκεντρωµένα για να µην αγχωθείς την µέρα του αγώνα. ZEN!!
ΜΗΝ περιµένεις τελευταία στιγµή να πάρεις θέση. Αυτό συνήθως το κάνουν οι αρχάριοι (εγώ πέρσι ας πούµε). Φρόντισε να µπεις στο µπλοκ εκκίνησης – µην σου πω και µπροστά µπροστά, έτσι ώστε να αποφύγεις τους πολλούς που τελικά αποφάσισαν να περπατήσουν. Για τους πιο hard core δροµείς, αν και δεν χρειάζονται tips, γιατί τα ξέρουν όλα, θα ήταν καλό να προσέξουν τα πιο κάτω:

O υποψήφιος µαραθωνοδρόµος που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να κάνει την κατάλληλη προετοιµασία. ∆εν είµαι ειδική να γράψω το πρόγραµµα προετοιµασίας, όµως κάποια στοιχειώδη tips µπορώ να δώσω. Για να τρέξει κανείς 42 χλµ. πρέπει να έχει συµµετάσχει σε αγώνες µεγάλων αποστάσεων όπως τα 30, 20, 10 χλµ. έτσι ώστε να δοκιµάσει τον οργανισµό του και την τακτική του.
Καλό θα ήταν τις τελευταίες εβδοµάδες πριν τον µεγάλο αγώνα να µην κάνεις πολλά χιλιόµετρα.
Πρόσεξε την διατροφή σου. Μην διαταράξεις την φυσική σου ζωή λίγες µέρες πριν τον αγώνα, πρέπει όλο τον χρόνο να είσαι προσεκτικός µε το φαγητό που επιλέγεις να φας. Μια διατροφή όµως που θα σε βοηθήσει την τελευταία εβδοµάδα θα είναι να ενισχύσεις το φαγητό σου µε υδατάνθρακες (ζυµαρικά, ρύζι, ψωµί ολικής άλεσης, πατάτες – προς θεού όχι τηγανητές.) Καλό θα ήταν επίσης να προσθέσεις λίγη πρωτεΐνη. Αν τα πιο πάνω φαγητά δεν σου αρέσουν, τότε µην αλλάξεις την διατροφή σου, µόνο φρόντισε να µην τρως λίπη και γλυκά, τα οποία δεν σε ωφελούν σε τίποτα.
Το τελευταίο 24ωρο πριν τον αγώνα, πιες πολλά υγρά για να ενυδατωθείς καλά! Αυτό πρέπει να το τηρήσεις και κατά την διάρκεια του αγώνα. Φάε κάτι πριν τον αγώνα, δεν πρέπει να πας νηστικός, αλλά πρόσεξε, όχι πειράµατα τελευταίας στιγµής.
Βάλε βαζελίνη στα δάκτυλα των ποδιών σου και σε όλα τα σηµεία του σώµατος που υφίστανται τριβή.
Και αφού έφτασες αισίως στο τέρµα, πρέπει να πάρεις πάλι υγρά: ισοτονικά, υδατάνθρακες, νερό!!! Είναι πολύ σηµαντικό να αναπληρώσεις τα µεταλλικά άλατα και την ενέργεια που κατανάλωσες.
Το πιο σηµαντικό απ᾽όλα τα tips είναι να πάρεις µαζί σου το bib number σου. Ό,τι προετοιµασία και να έκανες, χωρίς αυτό δεν µπορείς να συµµετέχεις. 

«ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΑΓΚΕΣ»