amazink meetink
Απο Praxia Aresti
Δημοσιεύθηκε: 10 March 2015

Παθιασμένοι με το μελάνι

Τοποθεσία: Kingston Town

Αγαπημένοι επαγγελματίες tattoo artists απ’ όλη την Κύπρο, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πρόσκληση του Victus για μία ομαδική φωτογράφιση πέρα από τα συνηθισμένα. Φυσικά η μια ερώτηση διαδέχτηκε την άλλη, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουμε τον ιδιαίτερο και αγαπημένο κόσμο των τατουάζ.

Αγαπημένο στυλ; Τι σημαίνει για σένα τατουάζ; Πώς εξελίσσεται στην Κύπρο και τι είναι στη μόδα αυτόν τον καίρο;

Πάνος Καράλλης, Stigma Tattoo Studio
  Aγαπημένο μου στυλ είναι τo surrealism/dark surrealism γιατί δεν μου αρέσουν τα δεδομένα και οι κανόνες και προτιμώ να βλέπω τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο.Το τατουάζ είναι τέχνη πάνω απ’ όλα, τρόπος έκφρασης και για ορισμένους τρόπος ζωής. 
  Τα τελευταία 3 χρόνια πολλοί Κύπριοι άνοιξαν το μυαλό τους, πέταξαν τις παρωπίδες τους και άρχισαν να αποδέχονται το τατουάζ ως μία εναλλακτική τέχνη, αντί για στίγμα “αληταράδων”. Χρειάζεται αρκετή μελέτη για να μάθει ο κόσμος τι είναι το τατουάζ, πόσα στυλ υπάρχουν, πώς να τα ξεχωρίζουν και τι πρέπει να παρατηρούν ή να προσέχουν σ’ ένα tattoo studio όπως είναι τα θέματα υγιεινής.
 Ευτυχώς η καλωδιακή τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα conventions που γίνονται στην Κύπρο βοηθούν στη μόρφωση του κοινού και των καλλιτεχνών.

Fiona Maria Fraser, Fiona's Tattoo Studio
Το στυλ τατουάζ που με εκφράζει περισσότερο είναι το potrait tattoo και το color realistic.
Tώρα στην Κύπρο είναι στη μόδα τα realistic, τα religion και japanese.
Το τατουάζ για εμένα είναι τέχνη. Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται προς το καλύτερο και αυτό είναι ευχάριστο.

Μάριος Κυριάκου, BodyArt Tattoo Studio
 Το είδος που με εκφράζει περισσότερο είναι το traditional.
 To τατουάζ δεν είναι μόδα. Είναι ένας είδος τέχνης και γι' αυτό μάθανε και οι Κύπριοι να επιλέγουν τις κατηγορίες του τατουάζ.
  Η λέξη τατουάζ είναι ένα είδος τέχνης, όχι πίνακες στους τοίχους αλλά πίνακες στο σώμα. Η εξέλιξή του στην Κύπρο προχωράει σιγά σιγά προς το καλύτερο.

Στέλιος Λοΐζου, Lifetime Tattoo by Stelios
  To είδος που μ’ εκφράζει περισσότερο είναι τα cover ups, γιατί έτσι δουλεύω πιο δημιουργικά και γενικά είναι δύσκολο να καλύπτεις παλιές δουλειές. Όταν το πετυχαίνεις, ο πελάτης σου είναι διπλά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθησή του.
  Στους πελάτες μου πάντα εισηγούμαι να μην ακολουθούν τη μόδα για κάτι μόνιμο επάνω τους. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το τατουάζ είναι εντελώς προσωπικό και δεν αφορά σε όλους.
  Το τατουάζ για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα. Το θεωρώ πολύ σοβαρό θέμα, γι’ αυτό προτείνω στον κόσμο να μην πηγαίνει όπου νά’ ναι για τατουάζ. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι επαγγελματίες που προσέχουν πάνω απ’ όλα την ασφάλεια σε θέματα υγιεινής.
  Η εξέλιξή του στην Κύπρο είναι στην καλύτερη του φάση. Δυστυχώς όμως άνοιξαν πάρα πολλοί παράνομοι κι έτσι τίθεται θέμα επαγγελματισμού. Είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Κύπρο, που δεν τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους, γιατί ο περισσότερος κόσμος ζητά πλέον κάτι φθηνό κι όχι το επαγγελματικό και ασφαλές τατουάζ.

Άντρη Πατέρα, Art Tattoo Studio by Andri Patera
Από στυλ τατουάζ λατρεύω το ρεαλιστικό και συγκεκριμένα τις προσωπογραφίες, γιατί δίνουν ζωή σε αυτό που σχεδιάζεις. Επίσης, αγαπώ πολύ το dot work γιατί η διαδικασία και η εξέλιξη ενός σχεδίου με dots είναι μαγευτική.
Σε ό,τι αφορά το τατουάζ, η λέξη μόδα πρέπει να αποφεύγεται, αν και δυστυχώς στην Κύπρο κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Οι Κύπριοι δεν ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο στυλ, αλλά δυστυχώς κάποια εποχιακά σχέδια. Όσον αφορά, όμως στους δικούς μου πελάτες, αυτό το θέμα το έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο.
Η λέξη τατουάζ περικλείει μέσα της όλη μου τη ζωή. Νιώθω πολύ τυχερή που κατάφερα να κάνω την αγάπη για το σχέδιο επάγγελμα. Η δουλειά μου είναι η ψυχική μου ηρεμία, η εκτόνωση και ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια άρχισε να εκτιμάται και να εξελίσσεται και στην Κύπρο.

Γωγώ Χρυσοφάκη, DotismLoom

Έχω επιλέξει το dot work για να εκφράζω τη δημιουργικότητά μου μέσω των pointillism και dot work τατουάζ, επειδή συνδέονται με τη ζωγραφική με άμμο των βουδιστών (μάνταλα) και με τον διαλογισμό. Το να δημιουργεί κανείς ένα τατουάζ με  τελείες το βρίσκω μαγικό, όσο μαγική είναι και η διαδικασία ενός μάνταλα από άμμο.Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει μόδα στο τατουάζ, επειδή κάθε άνθρωπος έχει το δικό του στυλ και μέσω αυτού μπορεί να κάνει σχέδια που αντανακλούν την προσωπικότητά του.Τα τατουάζ είναι τα σημάδια και τα σύμβολα για την εξατομίκευση και τον αυτοπροσδιορισμό μας.  Η τέχνη του τατουάζ αντικατοπτρίζει την ανθρωπιά μας, είναι ένα είδος μαρτυρίας για το ποιοι είμαστε. Το τατουάζ εξελίχθηκε σταδιακά και ριζικά στην Κύπρο, όπως και σε όλο τον κόσμο. Εδώ, γίνονται δύο μεγάλα events κάθε χρόνο. Το International και το National Tattoo Convention. Αυτά, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν τεράστια επιλογή σε τατουάζ και νέα στυλ.

Kris Fitides, Karma Tattoo
Όσον αφορά στο στυλ προσπαθώ να έχω ένα δικό μου που είναι συνδυασμός watercolor με new school. Δουλεύω πάνω του τα τελευταία δύο χρόνια και είναι κάτι εντελώς δικό μου. Δεν έχει κάποια ονομασία.
Το τατουάζ είναι ένα κομμάτι του κορμιού μας που δεν μας το έδωσε ο Θεός, αλλά έστειλε κάποιους «αρχάγγελους» τατουίστες στη γη που αφού ζήσουν μέρος της ζωής τους και καταλάβουν τον προορισμό τους, για ποιον λόγο ήλθαν δηλαδή στον κόσμο, μεταφέρουν την τέχνη τους στους υπόλοιπους, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον καθένα.
Δυστυχώς οι Κύπριοι ακόμη ζητούν κλισέ σχέδια όπως tribal, σταυρούς κλπ., αλλά εμείς, ως καλλιτέχνες, προτείνουμε κάποιο αρτιστικό, αναλόγως και του στυλ του καθενός.
Εδώ και ένα χρόνο άλλαξαν πολύ τα πράγματα, λόγω του ότι πολλοί τατουίστες έρχονται από το εξωτερικό με φρέσκες ιδέες και λόγω των conventions.

Kompi - Kompi Tattoo
Mου αρέσουν διάφορα στυλ τατουάζ, είτε λόγω του κόνσεπτ είτε για τις τεχνικές ικανότητες του καλλιτέχνη. Γενικά, προτιμώ τα χρωματιστά τατουάζ, πολλές φορές χωρίς μεμβράνη και με μία αόριστη ιδέα για την τελική εικόνα του αποτελέσματος. Είμαι τυχερός, γιατί  έχω πελάτες που αφήνουν τη δημιουργικότητα μου να κυριεύσει.
Πιστεύω ότι οι λέξεις μόδα και τατουάζ δεν πρέπει α βρίσκονται την ίδια πρόταση. Η μόδα αλλάζει, ενώ τα τατουάζ μένουν. Ένα τατουάζ, είτε παραδοσιακού ντιζάιν, είτε μοντέρνου, πρέπει να σημαίνει κάτι γι’ αυτόν που το επιλέγει, να έχει μία διαχρονική αισθητική για να είναι πάντα στη μόδα και έτσι να γίνει τέχνη.
 Ανήκω στην 3η γενιά της οικογένείας μου που έχουμε τατουάζ. Μεγάλωσα σ’ ένα punk/hard-core περιβάλλον, όπου τα τατουάζ παραμένουν μέρος του lifestyle. Μπορεί να αντιπροσωπεύουν κάτι πολύ αγαπημένο σε σένα ή μπορεί να είναι κομμάτι της τέχνης που έχεις συλλέξει στο δέρμα σου. Για μένα είναι αυτά τα δύο και πολύ περισσότερα.Το γεγονός ότι γίνονται tattoo conventions στην Κύπρο, είναι απόδειξη της εξέλιξής τους. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες έρχονται στη χώρα για να δουλέψουν και πολλοί ταξιδεύουν εξωτερικό φέρνοντας πίσω νέες, προκλητικές ιδέες. Αυτό δείχνει ότι κάνουν την έρευνά τους τους πριν κατασταλάξουν στο τι θέλουν να κάνουν.