2C Street
Απο Μύρια Τρύφωνος
Δημοσιεύθηκε: 15 April 2016

Η Τέχνη είναι παντού ( Χρήστος Κυριάκου) 

Ποιοι είστε;

Σαν μαγαζί είμαστε οι 2C Street. Ξεκινήσαμε από 2 άτομα και τώρα μετά από 2μιση χρόνια είμαστε 4. Ο Χρήστος είναι ο graphic designer, ο Αλέκος ο φωτογράφος μας και εγώ και ο Ιβάν αναλαμβάνουμε τα graffiti. Η ιδέα είναι να μπαίνουμε σε έναν χώρο και να αναλαμβάνουμε τα πάντα όσον αφορά το design. Δηλαδή από τοίχους, flyers, κάρτες, όλα. Πρόσφατα εντάξαμε και την φωτογραφία και το βίντεο, οπότε αναλαμβάνουμε όλη την φάση της διαφήμισης. Σιγά σιγά θα εντάξουμε και τα tattoo έτσι το μαγαζί μας θα προσφέρει απ’ όλα.

Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με τα graffiti;

Εγώ προσωπικά ασχολούμαι περίπου εδώ και 11 χρόνια, αλλά επειδή τότε όταν ξεκίνησα τα πρώτα 4 χρόνια δεν υπήρχαν στην Κύπρο σπρέι εξειδικευμένα για graffiti ζωγράφιζα μόνο σε κόλλες, οπότε έχει 7 που είμαι ενεργός. Αρχικά ήταν για το χόμπυ. Είχα βάση από την τέχνη. Τότε θυμάμαι είχαμε κάνει ομάδα και πηγαίναμε σε διαγωνισμούς, ώσπου και ήρθαν από το Στούντιο 8 και μου ζήτησαν να γίνω καθηγητής graffiti και δέκτηκα. Όταν βρέθηκα στο δίλημμα αν πρέπει να σπουδάσω το ρίσκαρα εν μέσω κρίσης και έμεινα εδώ. Πάνω κάτω και ο Χρήστος (graphic designer) ασχολείται τα ίδια χρόνια, ενώ ο Ιβάν μετρά 13 χρόνια στον χώρο.

Το graffiti στο μυαλό μας ξεκινά λίγο με την αλητεία, με το παράνομο, με το γράψιμο σε τοίχους ενώ δεν πρέπει.

Έτσι είναι! Το graffiti είναι αλητεία, αυτή είναι η βάση του και το πώς ξεκίνησε και διαφέρει από τα σχέδια, αυτό είναι το street art. Ξεκίνησε από το βανδαλιστικό, το παράνομο. Το πρώτο, ας πούμε, ρεύμα αφορούσε το tagging, δηλαδή την υπογραφή. Μετά τα γράμματα άρχισαν να γίνονται πιο ογκώδη. Ώσπου περνούσαν τα χρόνια, έρχονταν καινούριες ιδέες, εξελίχθηκε σε κάτι πιο χρωματιστό και πιο γεμάτο και ακόμη εξελίσσεται.

Πώς μπλέξατε εσείς οι 4 μαζί;

Αρχικά ήμουν μόνος μου. Με τον Χρήστο διδάσκαμε ήδη 2 χρόνια στο Στούντιο 8 όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, εξ ̓ού και τα ‘2C’. Ο Ιβάν είναι από την Βουλγαρία από ένα γνωστό crew, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται στην Κύπρο και εντάχθηκε πριν περίπου ένα χρόνο στο μαγαζί. Με τον Αλέκο γνωριζόμασταν από το γυμνάσιο και αφορά το πιο business κομμάτι. Το κοινό μας είναι ότι είμαστε όλοι αυτοδίδακτοι.

Το ότι είσαστε αυτοδίδακτοι σας στέρησε δουλειές;

Καθόλου. Δεν είμαστε της άποψης ότι όλα τα ξέρουμε και το παίζουμε κάπως. Είναι η δουλειά μας, η ζήση μας και αυτό το μεταφέρουμε στους πελάτες μας. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε σχόλια ώστε να προσφέρουμε αυτό που θέλει ο πελάτης.

Προτού ασχοληθείτε επαγγελματικά, που ζωγραφίζατε;

Παντού! (γέλια) Και παράνομα και νόμιμα! Εγώ ξεκίνησα από σχολεία. Αρχικά δεν το ήξερανότι ήμουν εγώ, αλλά ποτέ δεν ήμουν κρυφός. Το έκανα με μια ταυτότητα δική μου και επεδίωκα να δουν το graffiti λίγο διαφορετικά. Έτυχε να έρθει διευθυντής του σχολείου να μας δει, να καταλάβει ότι μπορεί να μπήκαμε παράνομα αλλά αυτό που κάναμε ήταν κάτι καλό.

Η πολιτεία πώς αντιμετώπιζε τότε και πώς αντιμετωπίζει τώρα τα graffiti και το street art;

Τώρα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, σε σημείο που πλέον η πολιτεία το ζητά. Κατάλαβαν ότι εκεί που έγραφαν για ομάδες και πολιτικά, όταν δοθεί η άδεια να γίνει ένα graffiti από πάνω, τελείωσε, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις να γράψει κάποιος κάτι από πάνω. Ο Δήμος μάς έχει προσεγγίσει πολλές φορές για να ζωγραφίσουμε διάφορα σημεία. Αρχικά δεν είχαν ιδέα πώς θα εξελισσόταν. Μόνο και μόνο που σε έβλεπαν να κρατάς σπρέι αντιδρούσαν. Ενώ τώρα και χωρίς τις σχετικές άδειες, όταν δουν κάποιον ακόμα και το απόγευμα να ζωγραφίζει με σπρέι δεν θα πει κάτι κανένας. Το έχουν αποδεχθεί. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και μέσω του street life festival, το οποίο διοργανώνεται από τον δήμο κάθε χρόνο. Φέτος διοργανώνεται για ένατη χρονιά, όπου ο Δήμος δίνει άδεια για τοίχους και πάμε εμείς και δημιουργούμε παρουσιάζοντας έτσι την κουλτούρα του δρόμου.

Πού οφείλεται νομίζεις αυτή η μεταστροφή της πολιτείας;

Ας το παραδεχτούμε. Το να ζωγραφίζεις κάτι το βράδυ και το πρωί να βρίσκεις έναν φρεσκοβαμμένο γκρι τοίχο είναι σαν να το καθάριζαν για να ξαναζωγραφίσεις για να κάνεις κάτι καλύτερο. Υπήρχε περίοδος που την νύχτα γίνονταν περιπολίες για να εντοπίσουν τους ‘γκραφιτάες’ και μέσα σε μια βδομάδα σβήστηκαν όλα στην πόλη. Ξεσπούσε κάτι σαν πόλεμος. Έτσι με την επιμονή μας ίσως άθελά μας περάστηκε το μήνυμα ότι αξίζει να το στηρίξουν και να το προωθήσουν.

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το graffiti;

Σίγουρα φαντασία και πάθος. Από κει και πέρα η τέχνη δεν παίζει μεγάλο ρόλο αλλά το πάθος. Δηλαδή μόλις τελειώσεις κάτι να πεις ‘Αύριο θα κάνω κάτι καλύτερο’, θα κάνεις καλύτερες γραμμές, καλύτερους συνδυασμούς.

Υπάρχει ανταγωνισμός στην Κύπρο;

Λίγα πράγματα. Είμαστε ενεργοί περίπου 5 street artists και 50 γκραφιτάες. Δεν είμαστε τόσοι πολλοί. Υπάρχει σε φυσιολογικά πλαίσια.

Τι θα συμβούλευες τους πιο νέους που τώρα αρχίζουν;

Ότι πρώτα πρέπει να το αγαπήσουν και μετά να δημιουργήσουν. Είναι κάτι που πρέπει να το νιώσεις για να καταλάβεις τι κάνεις.

Συναντήσατε εμπόδια όταν ξεκινήσατε;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν το οικονομικό. Δεδομένου ότι κάθε σπρέι στοιχίζει 4-5 ευρώ και για να κάνεις κάτι ήθελες 10, όταν είσαι μικρός χωρίς απολαβές είναι πολύ δύσκολο. Γι ́αυτό πρέπει να το αγαπήσεις αυτό που κάνεις για να το συνεχίσεις. Πολλές φορές στα μαθήματα βλέπω παιδιά που έχουν ταλέντο αλλά λόγω του οικονομικού δεν μπορούν να το συνεχίσουν και το αφήνουν.

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών που σας προσεγγίζουν;

Διάφοροι. Από εναλλακτικούς επιχειρηματίες που έχουν μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις, μέχρι ιδιώτες απλά για ένα δωμάτιο. Είναι αυτοί που θέλουν το κάτι διαφορετικό. Το αναγνωρίζουν ότι θα δώσουν χαρακτήρα στην επιχείρησή τους με το να εντάξουν τα graffiti, για εκείνους και τους πελάτες τους. Είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, πιο μοντέρνοι.

Πως καθορίζεται το κόστος ενός έργου;

Από το μέγεθος και τον βαθμό δυσκολίας κατά κύριο λόγο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;

Να γινόμαστε καλύτεροι και να προσπαθήσουμε να θέσουμε πιο σωστές βάσεις για τους νεότερους που θέλουν να ασχοληθούν. Είτε θέλουν να το κάνουν βανδαλιστικά, είτε νόμιμα και φανερά, να είναι σε θέση να αποδώσουν κάτι αξιοσέβαστο. Το γκράφιτι είναι πολύ υποσχόμενο για τα επόμενα χρόνια. Λόγω του ότι είμαστε οι πρώτοι που προσφέρουμε αυτόν τον χώρο, όπου οι πιο νέοι θα έρθουν και θα δουν κάτι διαφορετικό, εμείς σαν 2C Studio υποσχόμαστε να βοηθήσουμε μέσω των γνώσεών μας τους πιο νέους να εξελιχθούν. Αυτό το πράγμα είναι η αγάπη μας και θέλουμε να βοηθήσουμε όσους θέλουν να ασχοληθούν να καταλάβουν τι μπορούν να κάνουν με το σπρέι χωρίς να κάνουν ανούσιες βλακείες. Πολλοί μικροί παίρνουν το σπρέι και ζωγραφίζουν, αλλά δεν ξέρουν τι κάνουν.