Βουτιά από ψηλά σε… μαγεία
Απο Ανδρέας Οδυσσέως
Δημοσιεύθηκε: 17 August 2015

Φωτογραφία: Μάκης Μαρκουλιάς

Τοποθεσία: Atlantica Miramare Beach Hotel

Κατάδυση. Από μόνη της κάτι το ιδιαίτερο, μαγικό για πολλούς, σαγηνευτικό για άλλους. ∆ιαφορετικό σίγουρα από το τι βλέπεις στην τηλεόραση και σπορ που δεν το λες και… mainstream. Πόσο µάλλον όταν πρόκειται για ελεύθερη, μόνο δηλαδή µε την ανάσα σου. Και δεν µιλάµε για να πας στον πάτο της πισίνας και να επιστρέψεις, αλλά για κάτι άλλο. Αυτό περίπου ρωτήσαµε και τους εκπαιδευτές. Γιατί ελεύθερη;

Κυριάκος Λευκονοιτζιάτης (BLUAVVENTURA)

Γιατί είσαι πιο κοντά στην φύση, γιατί νιώθεις πιο ελεύθερος. Χαλαρώνεις, ξεφεύγεις από την καθηµερινότητα και είναι τρόπος ζωής για εµένα. Είναι σπορ που συνδυάζει αρκετά πράγµατα, όπως είναι η καλή φυσική κατάσταση για να απολαύσεις µια βουτιά µε πιο πολλή άνεση και ασφάλεια.

Κώστας Κωνσταντίνου (Free Diving and Apnea Center)

Γιατί αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος στο νερό. Το λέει άλλωστε και η λέξη. Καταδύεσαι με το κράτημα της αναπνοής, τι πιο φυσικό, τι πιο μαγικό. Με γεμίζει απόλυτα, με εκφράζει πραγματικά. Είναι το σπορ που στην κυριολεξία ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Με ηρεμεί. Πάντα όμως με ασφάλεια. Και ασφάλεια σημαίνει ότι ποτέ δεν καταδυόμαστε μόνοι μας, αλλά πάντα με ζευγάρι.

Γιώργος Παυλίδης (BLUEINSTINCT UNDERWATER ACT)

Η επιλογή της ελεύθερης κατάδυσης σαν καθηµερινή µου δραστηριότητα κρύβει απλά µέσα το δικαίωµα να εισέλθω σε ένα περιβάλλον σήµερα ξένο για τον άνθρωπο, µε τον πιο αγνό τρόπο: Με άπνοια. Η είσοδός µας σε ένα χώρο όπου κρύβει τη µεγαλύτερη τροφική αλυσίδα του πλανήτη, µας θυµίζει τη θέση µας στο χώρο.

Μιχάλης Ευριπίδου (Εκπαιδευτής Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA)

Ελεύθερη κατάδυση είναι η διείσδυση στο στοιχείο που µας περιβάλλει και που οι περισσότεροι από εµάς αγνοούµε. Το στοιχείο που µας έχει αποκλείσει από τον υπόλοιπο κόσµο µε την απαγορευτική του αναπόδραστη αγριάδα. ∆εν είµαστε φτιαγµένοι για υποθαλάσσια ζωή, µπορούµε όµως µε σωστή εκπαίδευση, ασφαλισµένα, και µόνο όπλο την ανάσα µας, να βυθιστούµε έστω και για λίγο µόνο στη µαγεία του.

Θέµης Φράγκος (Εκπαιδευτής Ελεύθερης Κατάδυσης AIDA)

Κάνω ελεύθερη κατάδυση γιατί απλά δεν µπορώ να µην κάνω. Είναι κάτι που βρίσκεται βαθιά χαραγµένο στο DNA µου, οπότε είναι αδύνατο να το αγνοήσω. Όποτε µπορώ και µε την πρώτη ευκαιρία είµαι εκεί! Αφήνοντας την επιφάνεια όλα µοιάζουν µαγικά, το µυαλό αδειάζει από την πίεση της καθηµερινότητας, οι σκέψεις γίνονται πιο διαυγείς και απίστευτα συναισθήµατα µε κατακλύζουν.

Νικόλας Νικολάου (Freedive Art Freediving School)

Γιατί ελεύθερη κατάδυση... Καλή ερώτηση... Η ίδια η λέξη απαντά και στο ερώτηµα... Απλά νιώθω ελεύθερος... Το κράτηµα της αναπνοής πάντα µε συνάρπαζε. Οι πρώτες µνήµες µου είχαν πάντα το στοιχείο του νερού. Η ελεύθερη κατάδυση πλέον είναι µέρος τη ζωής µου τόσο αθλητικά αλλά και από πλευράς εκπαίδευσης, διατηρώντας την δική µου σχολή.

Σάββας Σάββα (Free2dive)

Για την έντονη αγάπη για το υγρό στοιχείο και η ελευθερία που αισθάνεσαι να βρίσκεσαι στο µπλε. Με την ελεύθερη κατάδυση µαθαίνεις να πειθαρχείς το µυαλό και το σώµα, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ηρεµία και αρµονία.  Όσο πιο ήρεµος είσαι τόσο περισσότερο χρόνο µπορείς να βρίσκεσαι κάτω από το νερό. Ένα συναρπαστικό άθληµα που τηρώντας του κανόνες ασφαλείας απολαµβάνεις ένα ταξίδι σε ένα διαφορετικό κόσµο.